Φαίνεται στα χαρτιά ότι χρωστούν 70 δις στην εφορία!
ΤΟ ΑΙΣΧΟΣ των φυλακίσεων και η διαπόμπευση χιλιάδων πολιτών με αυτόφωρες συλλήψεις για χρέη προς το Δημόσιο που παραπέμπει σε Αφρικάνικα καθεστώτα τύπου Ουγκάντας, τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου δεσμεύτηκε στη Βουλή να καταθέσει σχετική τροπολογία που θα περιλαμβάνει τις προτάσεις που είχε διατυπώσει ο Προκόπης Παυλόπουλος, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα επιβάλλονται ποινές φυλάκισης σε πρόσωπα που έχουν πραγματική αδυναμία να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους στο Δημόσιο. Η επίμαχη τροπολογία λυτρώνει 3.500.000 Έλληνες δηλαδή το μισό πληθυσμό της χώρας, ενώ παράλληλα αναμένεται να αποσυμφορήσει και τις φυλακές όπου στοιβάζονται χιλιάδες πολίτες, καταστηματάρχες και επιχειρηματίες, οι οποίοι είχαν την ατυχία να χρεοκοπήσουν εξαιτίας της άθλιας κατάστασης που έχει περιέλθει η οικονομία.
Τελειώνει επίσης οριστικά το επικοινωνιακό σόου με τους ταλιμπάν οι οποίοι παραβιάζοντας κατάφορα το Σύνταγμα και τις ευρωπαϊκές συνθήκες προχωρούσαν σε αυτόφωρες συλλήψεις και διαπόμπευση πολιτών, επαγγελματιών και επιχειρηματιών διαμορφώνοντας ένα γκρίζο σκηνικό τρομοκρατίας που παραπέμπει σε φασίζουσες πρακτικές.
Άλλωστε το τερατούργημα για τις αυτόφωρες συλλήψεις και τις φυλακίσεις είχε νομοθετηθεί από τον αλήστου μνήμης υπουργό Οικονομικών του Γιωργάκη, Γ. Παπακωνσταντίνου που παρίστανε τον αδιάφθορο, ενώ όπως αποδείχθηκε ήταν ένας από τους μεγαλύτερους απατεώνες που είχαν περάσει από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας και γι’ αυτό παραπέμπεται να δικαστεί για τις αλχημείες με τη λίστα Λαγκάρντ.
Το σκηνικό τρόμου που έστησαν με τα αυτόφωρα και τις φυλακίσεις είχε σαν αποτέλεσμα να παγώσει κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στη χώρα γιατί κανένας επιχειρηματίας δεν ρισκάρει να βρεθεί χωρίς λόγο στη φυλακή.
Πολλοί αξιόλογοι επιχειρηματίες έφυγαν από την Ελλάδα και δραστηριοποιήθηκαν σε χώρες της Ευρώπης αλλά και των Βαλκανίων με αποτέλεσμα η ανεργία στη χώρα μας να καλπάζει γιατί το γκρίζο περιβάλλον που έστησαν οι ανεγκέφαλοι μαζί με κάποιους δήθεν αδιάφθορους ταλιμπάν των ελεγκτικών μηχανισμών, δεν προσφέρονταν απολύτως για καμία δραστηριότητα.
Η πολιτεία οφείλει πλέον να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στους κρατικούς μηχανισμούς και τους πολίτες για να αρχίσει σιγά-σιγά να κινείται η Οικονομία. Πρέπει να σταματήσει το κυνήγι των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών γιατί αυτοί είναι οι μόνοι που δεν φταίνε για την κρίση.
Αντιθέτως η χρεωκοπία του κράτους συμπαρέσυρε το σύνολο σχεδόν των επιχειρήσεων σε αδυναμία πληρωμής ενώ μεγάλες και υγιείς παραγωγικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να βάλουν λουκέτο.
Το κράτος αντί να βοηθήσει τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες να ορθοποδήσουν για να κρατήσουν ή να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη, τους έστελνε φυλακή, ενώ το πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία απολάμβανε όπως πάντα ιδιότυπη ασυλία.
3.500 εκατομμύρια πολίτες
Το τελευταίο διάστημα 3500.000 πολίτες σχεδόν ο μισός πληθυσμός κινδύνευε με αυτόφωρη σύλληψη για χρέη προς το Δημόσιο. Από αυτούς περίπου τριακόσιες χιλιάδες κινδύνευαν και με φυλάκιση αφού ο νόμος Παπακωνσταντίνου είχε μετατρέψει σε κακούργημα τις οφειλές πάνω από ένα όριο. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα πρέπει να πάρουν άμεσες πρωτοβουλίες για να επαναφέρουν την αγορά σε μια ομαλή πορεία. Είναι ανάγκη να προχωρήσουν σε ρυθμίσεις όλων των χρεών ανάλογα με τα ποσά που χρωστάει ο κάθε πολίτης ή επιχειρηματίας και τις δυνατότητές του. Οι δόσεις μπορεί να γίνουν γύρω στις εκατό για να μπορεί ο κόσμος να αρχίσει να πληρώνει και τα δημόσια ταμεία να μαζεύουν χρήμα.
Μετοχές
Για επιχειρήσεις που χρωστάνε μεγάλα ποσά θα πρέπει να προβλέπονται ακόμη περισσότερες δόσεις για να μπορεί η επιχείρηση να πάρει ανάσα και να μην οδηγηθεί σε κλείσιμο και μεγαλώσει ακόμα η ανεργία στη χώρα. Παράγοντες της αγοράς προτείνουν επίσης να πάρει το κράτος μετοχές των επιχειρήσεων που έχουν χρέη στο Δημόσιο και μετά από κάποιο διάστημα που η επιχείρηση θα έχει ξεφύγει από τον κίνδυνο χρεωκοπίας να μπορεί να τις πουλάει στον ιδιοκτήτη ή άλλους ενδιαφερόμενους.
Με όλες τις παραπάνω προτάσεις επανειλημμένα έχει συμφωνήσει σύσσωμος ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος μαζί με όλο το νομικό κόσμο της χώρας. Πάντως οι συνολικές οφειλές προς την εφορία και τα ταμεία ξεπερνούν τα εβδομήντα δισεκατομμύρια ευρώ! Το ποσό αυτό δεν πρόκειται να εισπραχθεί ποτέ γιατί τα περισσότερα χρέη αφορούν επιχειρήσεις που έχουν ήδη πτωχεύσει και άλλες που έχουν αδυναμία πληρωμής. Γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθούν ριζοσπαστικές αποφάσεις προκειμένου να σταματήσει η ομηρία εκατομμυρίων πολιτών και το κράτος να βάλει λεφτά στα ταμεία του.