«Σκωτσέζικο ντους» από τους Γερμανούς για το πλεόνασμα

Ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών- Σε άλλο μήκος από την κυβερνητική αισιοδοξία- Επιφυλάξεις για το αν θα μπορέσει η Ελλάδα να τα βγάλει πέρα χωρίς πρόσθετη βοήθεια

«Σκωτσέζικο ντους» από τους Γερμανούς για το πλεόνασμα

Πριν καλά καλά σβήσει ο απόηχος των διθυραμβικών δηλώσεων της κυβέρνησης για την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών με λιτή ανακοίνωση μας προσγειώνει στην πραγματικότητα.

Οι Γερμανοί επιφυλάσσονται για το κατά πόσο η χώρα θα μπορεί να καλύψει από μόνη της τις δανειακές ανάγκες
Οι Γερμανοί χτυπούν μία στο καρφί και μία στο πέταλο, καθώς εκφράζουν την ικανοποίηση τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που εφάρμοσε η Ελλάδα, αλλά επιφυλάσσονται για το κατά πόσο η χώρα θα μπορεί να καλύψει από μόνη της τις δανειακές ανάγκες ή θα απαιτηθεί πρόσθετη βοήθεια.

Με τον τρόπο αυτό ανοίγουν το το φλέγον θέμα – με προφανείς πολιτικές προεκτάσεις – το οποίο έσπευσε να κλείσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη του στο Bloomberg. Ο πρωθυπουργός προέβλεψε ότι η χώρα θα έχει από το 2015 όχι μόνο πρωτογενές, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «δεν θα έχουμε ανάγκη για δανεικα από το 2015». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι «δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό κενό, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό και, επιπλέον, έχουμε τη δυνατότητα να προσφύγουμε στις αγορές αν αυτό κριθεί απαραίτητο.»

Ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της Eurostat φαίνεται να παίρνει σαφείς αποστάσεις. Εκτιμά ότι δεν είναι προς το παρόν δυνατόν να εξαχθεί με ασφάλεια το κατά πόσο η χώρα θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση. Τούτο, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, θα αποσαφηνιστεί το φθινόπωρο. Οπότε και θα πιστοποιηθεί το κατά πόσο η χώρα μπορεί να καλύψει από μόνη της τις δανειακές της ανάγκες από τις αγορές, ή θα χρειαστεί πρόσθετη βοήθεια.

Βέβαια το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών δεν παραλείπει να εκφράσει την ικανοποίηση του για τα την επικύρωση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων από την Eurostat, υπογραμμίζοντας ότι αποτελούν τα πρώτα σημάδια επιτυχίας του προγράμματος προσαρμογής που εφαρμόζεται στη χώρα, το οποίο όμως όπως αναφέρεται θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα.

Μετά από τέσσερα και πλεον χρόνια σκληρής λιτότητας το Δημόσιο Χρέος παραμένει το μοναδικό αγκάθι για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας

Ο σκεπτικισμός των Γερμανών επισκιάζει το πανηγυρικό κλίμα που επικράτησε μετά την επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος (1,5 δις.ευρω) από την Eurostat. Παρόλο που η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού Δημόσιου Χρέους το οποίο έφθασε πέρυσι το 175% του ΑΕΠ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ήταν μάλλον συγκρατημένος στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Αρκέστηκε να επισημάνει (αναφορικά με Δημόσιο Χρέος ) ότι “θα ξεκινήσει η συζήτηση και θα δούμε πότε θα τελειώσει”.

Μετά από τέσσερα και πλεον χρόνια σκληρής λιτότητας το Δημόσιο Χρέος παραμένει το μοναδικό αγκάθι για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Το καθαρό δημοσιονομικό έλλειμμα όπως πιστοποιήθηκε και από τη Eurostat έχει υποχωρήσει πλέον 2,1% του ΑΕΠ για το 2013. Ομως το Χρέος αυξήθηκε στα 318,703 δις.ευρώ ή 175,1% του ΑΕΠ από 157% που ήταν το 2012. Οι λύσεις που εξετάζονται για την περαιτέρω ελάφρυνση του Χρέους περιορίζουν σε ένα βαθμό και τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου για τα επόμενα χρόνια.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria