Καστοριά: Δράσεις για την προστασία της λίμνης με γερμανική τεχνογνωσία - OlaDeka

Καστοριά: Δράσεις για την προστασία της λίμνης με γερμανική τεχνογνωσία

Στη λίμνη Μπόντενσι συναντώνται τέσσερις χώρες: η Γερμανία, η Αυστρία, η Ελβετία και το Λίχτενσταϊν. Πριν από πενήντα περίπου χρόνια αποφάσισαν να συνεργαστούν και να δημιουργήσουν ένα Περιβαλλοντικό Ινστιτούτο με αποστολή την προστασία της λίμνης και την τουριστική της αξιοποίηση.

Σήμερα τα νερά της προστατεύονται από τα αστικά και τα βιομηχανικά λύματα της ευρύτερης περιοχής χάρη στους βιολογικούς καθαρισμούς που λειτουργούν και επεξεργάζονται ακόμη και τις απορροές των ομβρίων υδάτων. 


Την ίδια στιγμή οι επιχειρήσεις του τόπου χρηματοδοτούν περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και μελέτες για την υλοποίηση δράσεων προς όφελος του οικοσυστήματος.

Όλα τα παραπάνω είδαν από κοντά στελέχη του Δήμου Καστοριάς που επισκέφθηκαν τη λίμνη στο πλαίσιο της ελληνογερμανικής συνεργασίας και ενημερώθηκαν για την σχετική τεχνογνωσία που εφαρμόζεται στη Γερμανία για την ανάδειξη της παραλίμνιας περιοχής. 

Στη συνέχεια Γερμανοί εμπειρογνώμονες μετέβησαν στην Καστοριά για επαφές με τους τοπικούς φορείς και έτσι ξεκίνησε μια γόνιμη ανταλλαγή απόψεων προς την κατεύθυνση της συνεργασίας των δύο παραλίμνιων περιοχών.

“Είμαστε σε επαφή με τη γερμανική πλευρά” δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Καστοριάς, Μανώλης Χατζησυμεωνίδης, και τονίζει ότι γίνεται προσπάθεια εφαρμογής της εμπειρίας αυτής στην περίπτωση της λίμνης της Καστοριάς. Συγκεκριμένα βρίσκονται σε εξέλιξη έργα κατασκευής αποχετευτικών δικτύων, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μην πέφτουν αστικά λύματα μέσα στη λίμνη αλλά να οδηγούνται στον βιολογικό καθαρισμό. Επιπλέον ο δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση με τους αγρότες της περιοχής και τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Οικονομικών, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των υδάτων από τα λιπάσματα που χρησιμοποιούνται στις παρακείμενες καλλιέργειες.

“Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και απαιτείται συντονισμένη συνεργασία πολλών εμπλεκόμενων φορέων. Για να αλλάξουν οι καλλιέργειες που περιλαμβάνουν κυρίως οπωροφόρα δέντρα σε βιολογικές, χρειάζεται χρόνος, ενώ θα ήταν χρήσιμο και κάποιο μακροχρόνιο πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την πολιτεία για τη μετάβαση στη νέα κατάσταση καθώς θα πρέπει να γίνει αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών” προσθέτει ο δήμαρχος.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των καλαμώνων που πολλαπλασιάζονται γρήγορα και “πνίγουν” τη λίμνη, σχολιάζει ότι ο δήμος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προχωρά στην προμήθεια πολυμηχανήματος, με τη βοήθεια του οποίου θα εκριζώνονται καλαμιές σε σημεία που κάτι τέτοιο επιβάλλεται όπως ορίζει η σχετική μελέτη διαχείρισης των καλαμώνων που έχει εκπονηθεί. Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούνται κανάλια οξυγόνωσης του νερού της λίμνης βελτιώνοντας την περιβαλλοντική της κατάσταση.

Άλλωστε η Περιφέρεια υλοποιεί δράση, σε συνεργασία με το δασαρχείο και άλλους φορείς, για την αντιμετώπιση του φαινομένου της μεταφοράς φερτών υλικών από ορεινούς όγκους στον πυθμένα της λίμνης.

“Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις με τους Γερμανούς εμπειρογνώμονες οι οποίοι μας έδωσαν πολύτιμες οδηγίες. Από εκεί και πέρα εμείς θα πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των ενδεδειγμένων δράσεων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τα αρμόδια υπουργεία και με στόχο τη δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου για το θέμα. Παράλληλα διερευνούμε πόρους για τη χρηματοδότηση σχετικών ενεργειών μέσω του ΕΣΠΑ και του λεγόμενου Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2014-2020” τονίζει ο κ. Χατζησυμεωνίδης.

newsit
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria