ΚΑΣΤΟΡΙΑ – ΕΝ. ΔΗΜΟ: Ανεμολογία!!

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου μια ομάδα των ΕΝ. ΔΗΜΟ. ταξίδεψε στη Κοζάνη και παρέδωσε στον περιφερειάρχη, σε μέλη του περιφερειακού συμβουλίου καθώς και στον εκπρόσωπο της εταιρείας κατασκευής των αιολικών πάρκων το παρακάτω ψήφισμα:

Ψήφισμα του Δημοτικού Συνδυασμού
” Ενεργοί Δημότες Καστοριάς  (ΕΝ. ΔΗΜΟ.)”
Σχετικά με την πρόθεση σας για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καστοριάς και γενικότερα του Νομού Καστοριάς, δηλώνουμε την αντίθεσή μας εάν τα έργα αυτά αποκλίνουν από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
Η σύγκλιση οικονομικών και περιβαλλοντικών στόχων στη διαδικασία λήψης τέτοιων αποφάσεων, η αποδοχή της κοινωνικής ευθύνης , η δημόσια διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, καθώς και ευρύτερη πρόσβαση στις πληροφορίες από τους πολίτες, είναι πολύ σημαντικές παράμετροι πριν τη δημιουργία οποιουδήποτε έργου που διέπεται από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης.
Με δεδομένες τις παραπάνω αρχές και με την εμπειρία που υπάρχει σε άλλες περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν  αιολικά πάρκα,  διαπιστώνουμε ότι οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι επαρκώς ενημερωμένες για  τα οφέλη αλλά και τις πολύ σοβαρές συνέπειες από την εγκατάσταση τέτοιου είδους  πάρκων στη περιοχή μας. Θεωρούμε λοιπόν ότι οι όροι εγκατάστασης αποκλίνουν και σε ορισμένες περιπτώσεις  παραβιάζουν κατάφωρα  τις παραπάνω αρχές.
Ζητούμε λοιπόν την απόρριψη της μελέτης εγκατάστασης τόσο μεγάλου αριθμού ανεμογεννητριών, που ουσιαστικά δημιουργούν ένα τεράστιο φράγμα σε όλο το μήκος των βόρειων συνόρων του Νομού Καστοριάς και την επανεξέταση των όρων μιας ηπιότερης και μικρότερης κλίμακας επένδυσης ώστε να διασφαλίζεται η αειφορία του εγχειρήματος.
Μέσα σε αυτές τις γραμμές προσπαθήσαμε να συμπυκνώσουμε μια ολόκληρη έρευνα που έγινε για αυτήν την “επένδυση”. Το μάθαμε βέβαια σχεδόν την τελευταία στιγμή και από τότε έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας. Η καθυστέρηση για αυτή την ανάρτηση είναι καθαρά λόγω περιορισμένου χρόνου εξ αιτίας της οργάνωσης των προεκλογικών μας δράσεων. Είναι καλό όμως έστω και αργά να δούμε την πορεία αυτής της έρευνας γιατί το θέμα των ανεμογεννητριών δεν τελείωσε ακόμα και πιθανότατα να μας απασχολήσει ξανά στο μέλλον, αφού στο περιφερειακό συμβούλιο απλά κερδίθηκε μια μάχη. Σίγουρα όχι ο πόλεμος.
Ας δούμε λοιπόν τα θετικά και τα αρνητικά μιας εγκατάστασης αιολικών πάρκων στη περιοχή μας:
Καταρχήν δυο δημοτικά συμβούλια (της Καστοριάς και του Νεστορίου) ενέκριναν ως μια σοβαρή επένδυση την εγκατάσταση αιολικών και η αλήθεια είναι πως πριν ερευνήσουμε κι εμείς το θέμα θα ήμασταν μάλλον θετικοί στην προοπτική οικολογικών τρόπων παραγωγής ενέργειας. Ψάχνοντας όμως ανακαλύψαμε πως πρόκειται για άλλη μια απάτη του λεγόμενου “πράσινου καπιταλισμού”..

Καταρχήν βρήκαμε τις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων για να δούμε τι είδους αντιδράσεις υπήρξαν στην προοπτική του έργου:
Έπειτα μια εισήγηση για της ΑΝ.ΚΟ. (Αναπτυξιακή Κοζάνης) για τους περιορισμούς και την απόδοση του έργου.
Ουσιαστικά η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο είχε γνωμοδοτικό χαρακτήρα προκειμένου η ανάδοχος εταιρία να συμπεριλάβει τις παρατηρήσεις στη μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Το ότι ο εκπρόσωπος της εταιρείας θα έβρισκε τόσο αρνητικό κλίμα σχεδόν από το σύνολο του συμβουλίου, μάλλον δεν το περίμενε..

 

Το πρώτο που κάναμε μετά τα πρώτα στοιχεία που βρήκαμε ήταν να δούμε που ακριβώς θα κατασκευάζονταν τα αιολικά πάρκα. Στο δήμο της  Καστοριάς είναι σε μια έκταση κοντά στο χωριό Λαχανόκηποι και αρκετά κοντά στην Αυγή και το Χιλιόδεντρο (οι κάτοικοι της  Αυγής ονοματίζουν το συγκεκριμένο μέρος “μπαϊρια”..).  Πρόκειτε για μια πολύ μεγάλη έκταση (δείτε τις εικόνες παρακάτω από τοπογραφικό σχέδιο και ένα στιγμιότυπο του google earth για να καταλάβετε), η οποία θα τσιμενταριστεί και είναι αμφίβολο αν όντως υπάρχει αιολικό δυναμικό εκεί, με βάση τουλάχιστον την εμπειρία των ίδιων των κατοίκων.  
 Οι κάτοικοι οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ πιστεύουν ότι με τις ανεμογεννήτριες θα έχουν “τσάμπα  ρεύμα” (ως ένα βαθμό αυτό είναι αλήθεια) αλλά και τα έσοδα για τον δήμο είναι αρκετά σημαντικά.

 

Βέβαια υπάρχουν και σημαντικότερα “προς αξιοποίηση” μέρη τα οποία είναι χαρακτηρισμένα ακόμα και ως  natura 2000 (στις Πρέσπες συγκεκριμένα). Αξίζει όμως άραγε να “επενδύσει” κανείς εκεί;

 

Η περιοχή “58” είναι για την εγκατάσταση Α/Γ

                                                                                        


Η ίδια περιοχή απο αεροφωτογραφία του Google Earth
                                       
Ας δούμε την εμπειρία από άλλες περιοχές όπου εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα. Δύο μικρά ντοκιμαντέρ θα μας κατατοπίσουν αρκετά για τις συνέπειες των πάρκων τόσο στη Κέρκυρα όσο και στην Άνδρο.. Μη βιαστείτε να κάνετε την άστοχη σύγκριση ότι αυτά είναι νησιά ενώ η περιοχή μας ηπειρωτική. Ειδικά το πρώτο βιντεάκι που παραθέτουμε είναι πολύ εμπεριστατωμένο ακόμα και σε τεχνικής φύσης ζητήματα και προτείνουμε να το δείτε ολόκληρο. σας εγγυόμαστε αξίζει ο χρόνος που θα ξοδέψετε.
[Αιολικά πάρκα στην Κέρκυρα Διάρκεια βίντεο: 13:13]
[Αιολικά πάρκα στην Άνδρο. Διάρκεια βίντεο: 28:03]

Ψάχνοντας κανείς στο YouTube μάλιστα μπορεί να δεί κι άλλες εικόνες με εμπειρίες περιοχών όπου εγκαταστάθηκαν ή πήγαν να εγκατασταθούν ανεμογεννητριες. 
Ο περιβαλλοντικός πολιτιστικός όμιλος της Μάνης επίσης ασκεί μια πολύ ουσιαστική κριτική στο εξής βιβλίο: Πιέστε εδώ
 Από αυτό το βιβλίο σταχυολογούμε τις σημαντικότερες συνέπειες που έχουν καταγραφεί  σχετικά με την λειτουργία των αιολικών πάρκων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ


Συνέπειες από τη χωροθέτηση Αιολικών Σταθµών σε σηµαντικές οικολογικά περιοχές. Για την εγκατάσταση των ανεµογεννητριών (Α/Γ), και εκτός από την εγκατάσταση αυτή καθ’ εαυτή, απαιτούνται διανοίξεις δρόµων µεγάλου πλάτους, µεγάλης κλίµακας εκβραχισµοί, ισοπεδώσεις και απόθεση µεγάλων ποσοτήτων τσιµέντου για τις βάσεις των Α/Γ, εγκατάσταση πυλώνων και δικτύων µεταφοράς ρεύµατος. Επιπτώσεις στα πουλιά:


• απώλεια ενδιαιτηµάτων – κατακερµατισµός βιοτόπων,


• θανάτωση από προσκρούσεις, κυρίως για τα αρπακτικά,


• απώλεια ζωτικού χώρου για τροφοληψία και φώλιασµα,


• εµπόδια κατά την πολύ ευαίσθητη περίοδο της µετανάστευσης,


• όχληση και εκτοπισµός.



 Από τα γεγονότα που σχετίζονται µε την εγκατάσταση των ανεµογεννητριών προκύπτει ότι µια ανεξέλεγκτη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος βρίσκεται σε εξέλιξη, µε µοναδικό κίνητρο το οικονοµικό όφελος επιχειρηµατιών, που εκµεταλλευόµενοι τις µεγάλες επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επωφελούνται της ευνοϊκής γι’ αυτούς νοµοθεσίας.


Μερικές από τις επιπτώσεις είναι:


• η χλωρίδα, η πανίδα,οι ανεξερεύνητες αρχαιολογικές θέσεις, ταπαραδοσιακά


µονοπάτια,θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεµβάσεων,



• οι εκατοντάδες ανεµογεννήτριες, οι υποσταθµοί, οι γραµµές µεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που µετατρέποντάς τα σε βιοµηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας. Επίσης θα φέρουν καίριο πλήγµα στον τουρισµό (στη ∆ανία µε τις πολλές Α/Γ ο τουρισµός έπεσε40%), την κτηνοτροφία και σε όλους αυτούς που εργάζονται και ζουν από τοδάσος,



• το µεγαλύτερο Αιολικό «Πάρκο» στην Ευρώπη έχει τρεις µόνιµους υπαλλήλους. Εποµένως το πρόσχηµα για την καταπολέµηση της  ανεργίας είναι ψευδές.


 • καταστροφή κορυφογραµµών από διαµορφώσεις και διανοίξεις δρόµων,



•ο ήχος µιας ανεµογεννήτριας είναι ένας θόρυβος διαπεραστικός, χαµηλής συχνότητας γδούπος, κάθε φορά που ο έλικας περνά από τον πύργο της. Θυµίζει την αντήχηση του ελικοπτέρου από µακριά,



• οι υπόηχοι τους κρίνονται επικίνδυνοι για την υγεία (Wind Farm Syndrome), ενώ επηρεάζουν ψυχολογικά τον άνθρωπο ακόµα και σε απόσταση 1,5 χιλιοµέτρου,



• οπτικά µια ανεµογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χιλιοµέτρων µιας 


και το ύψος της ξεκινά από τα 65 µέτρα και µπορεί να φτάσει έως και τα120 µέτρα


. Το συνολικό βάρος τής κάθε ανεµογεννήτριας είναι ανάλογο µε τοµέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους, 264 τόνους, 313 τόνους και φτάνειστους 383 τόνους.

.Κάθε ανεµογεννήτρια χρειάζεται βάση 100τετραγωνικών µέτρων τσιµέντου µε βάθος τουλάχιστον 3 µέτρα και για κάθε πυλώνα χρειάζεται να πέσουν περίπου 500 κυβικά µέτρα σκυροδέµατος,


• αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 µέτρα µακριά,



•ακόµα και αν τοποθετηθούν 25.000 ανεµογεννήτριες οι ρύποι σε διοξείδιο του άνθρακα και διοξείδιο του θείου θα παραµείνουν κατά99,93%,



•η τιµή του ρεύµατος που παράγεται από την αιολική ενέργεια, και που φτάνει στο τελικό αποδέκτη, δηλαδή τον καταναλωτή, όχι µόνο δεν είναι µειωµένη,αλλά αυξάνεται από 130% έως 400%, σε σχέση µε τις τιµές της συµβατικής ενέργειας (λόγω του κόστους εγκατάστασης και των εγγυηµένων τιµών),



• το ζωικό βασίλειο και ειδικά η ορνιθοπανίδα θα υποφέρει από το θόρυβο και τα ατυχήµατα,



• το µανιφέστο 100 Γερµανών καθηγητών και διανοουµένων σχετικά µε την αιολική ενέργεια αναφέρει ότι: η ικανότητα παραγωγής ενέργειας από τον άνεµο είναι συγκριτικά χαµηλή. Οι ανεµογεννήτριες µε επιφάνεια πτερυγίων ίσων µε τοµέγεθος ενός γηπέδου ποδοσφαίρου, παράγουν µόνο ένα πολύ µικρό ποσοστό της ενέργειας που παράγει ένας συµβατικός σταθµός. Έτσι µε περισσότερες από 5.000 ανεµογεννήτριες στη Γερµανία, παράγεται λιγότεροαπό το 1% του απαιτούµενου ηλεκτρισµού. Στη Μ. Βρετανία, θα απαιτούνταν14.400 ανεµογεννήτριες για να παραχθεί το 4,4% του ηλεκτρικού ρεύµατος και32.700 για να παράγουµε το 10%. Οι δείκτες µόλυνσης είναι παρόµοιοι για τον ίδιο λόγο, http://www.savethevale.org.uk/darmstadt_manifesto.html



•η συνεισφορά της αιολικής ενέργειας προς αποφυγή του φαινοµένου του


θερµοκηπίου είναι περίπου 1 έως 2 τοις χιλίοις.  Η ενέργεια είναι απολύτως ασήµαντη όσον αφορά τη συνεισφορά της στη συλλογική παραγωγή ενέργειας και ως εκ τούτου στη µόλυνση του περιβάλλοντος και στο φαινόµενο του θερµοκηπίου. 



Αξίζει να σηµειώσουµε ότι ενώ η τεχνολογία αυτή ήταν γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, εν τούτοις χρησιµοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια όταν άρχισαν οι επιδοτήσεις  των Αιολικών Σταθµών. Όπου σταµάτησαν οι επιδοτήσεις, έπαψε και η συντήρησή τους. Αυτό συνέβη στη Σουηδία, Ολλανδία, Γερµανία, Νορβηγίακαι την Καλιφόρνια των ΗΠΑ



. Το όριο ζωής των ανεµογεννητριών δεν ξεπερνά τα 20-25 χρόνια.



Αν συνεχιστεί η κατασκευή τους (που στην ουσία είναι συνέχιση των επιδοτήσεων αφού εκεί αποβλέπουν οι «επενδύσεις»), αυτό που θα κληροδοτηθεί στις επόµενες γενιές, θα είναι ένα απέραντο νεκροταφείο παλιοσιδερικών και βουνά φορτωµένα µε χιλιάδες τόνους µπετόν και µε χιλιάδες µέτρα υπόγειων και υπέργειων καλωδιώσεων.


  
Στη χώρα µας το πρόβληµα τείνει ναπάρει δραµατική τροπή, µε την εγκατάσταση ανεµογεννητριών σε τοποθεσίες µοναδικής οµορφιάς, γεγονός που επιφέρει σοβαρή αλλοίωση του περιβάλλοντος.Χαρακτηριστικό παράδειγµα  είναι η περιοχή της νοτιοκεντρικής Εύβοιας, όπου ολόκληρα βουνά έχουν καταληφθεί από Αιολικά «Πάρκα». Την ίδια στιγµή  γίνονται ορατά και τα σηµάδια της εγκατάλειψης σε όσα τµήµατα έχει σταµατήσει η επιδότηση.


  Είναι όμως άραγε βάσιμα αυτά τα αντεπιχειρήματα ή μήπως είναι απλά γραφικές διαμαρτυρίες από ροματικούς οικολόγους;

 

Ας δούμε λοιπόν την αξιοπιστία της κατασκευάστριας εταιρείας της  “ADEMCO  αιολικά πάρκα”. Ο ισολογισμός της εταιρείας το 2011 έδειχνε ζημίες 61 εκατ. ευρώ (βλέπε εικόνα)., αλλά στο περιφερειακό συμβούλιο η ετιαρεία ADEMCO παρουσιάστηκε σαν ανάδοχος μιας μεγαλύτερης εταιρείας με έδρα την Ινδία(!) και κεφάλαιο κάπου στα 4500 Ευρώ (!!!). [Δεν συγκρατήσαμε την επωνυμία της Ινδικής εταιρείας δυστυχώς]..

 
Στο περιφερειακό συμβούλιο αυτό που μας προβλημάτισε είναι κάποιες απόψεις που ουσιαστικά μας άφησαν την αίσθηση ότι δεν εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει το συμβούλιο , αλλά απο τους “ανωτέρους” τους.. Γι αυτό εικάζουμε ότι μάλλον το θέμα θα μας ξανά απασχολήσει μελλοντικά..

Δημοτικός συνδυασμός “ΕΝ. ΔΗΜΟ.”

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria