Νεο ΕΣΠΑ:Οι τομείς που θα επιδοτηθούν με το νέο πρόγραμμα

Νεο ΕΣΠΑ:Οι τομείς που θα επιδοτηθούν με το νέο πρόγραμμα

O υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κ. Χατζηδάκης στην ειδική εκδήλωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) για τον οδικό χάρτη διευκόλυνσης του εξωτερικού εμπορίου γνωστοποίησε ότι με το νέο ΕΣΠΑ, που ετοιμάζεται, το πρόγραμμα που αφορά στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα θα είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα απορρόφησης κονδυλίων με το μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Τουρισμός, αγροδιατροφικός τομέας, περιβάλλον, ενέργεια, δημιουργικές βιομηχανίες, υγεία, logistics και λιανικά καταστήματα θα ενισχυθούν από το νέο πρόγραμμα. Ο υπουργός ανέφερε ότι οι βασικοί λόγοι επιβράδυνσης της αύξησης των ελληνικών εξαγωγών είναι ο «περιορισμός της ζήτησης -λόγω της κρίσης- στη γεωγραφική γειτονιά μας, η στασιμότητα και η ύφεση είναι υπαρκτή στις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης όπου εξάγουμε το μεγαλύτερο κομμάτι των εξαγωγών μας». Ακόμη, τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία και η διακύμανση του ευρώ σε υψηλά επίπεδα, το υψηλό κόστος παραγωγής στην Ελλάδα με κυριότερο το ενεργειακό κόστος και τα πεπερασμένα όρια της Ελληνικής παραγωγικής βάσης. «Είναι καθήκον μας να υποστηρίξουμε τους εξαγωγείς αλλά δεν υποσχόμαστε θαύματα» σημείωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι όπου μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις γίνονται, απλώς σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές, αυτές επηρεάζονται και από διεθνείς οικονομικούς παράγοντες ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στα λιμάνια, τα τελωνεία, τα αεροδρόμια για τη διευκόλυνση των εξαγωγών.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι εισάγονται οι «έξυπνοι έλεγχοι» στα τελωνεία και ότι απλοποιούνται οι τελωνειακές διαδικασίες για επτά ακόμη προϊόντα μετά τη φέτα και το ακτινίδιο. Για το παρθένο ελαιόλαδο, τα καλλυντικά, τις κονσέρβες κομπόστας ροδάκινου, τα προφίλ αλουμινίου οικοδομικών κατασκευών και τους μεταλλικούς σωλήνες, η ανάλυση ολοκληρώνεται ως το τέλος του μήνα. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρης, ανέφερε ότι «μπορούμε να κάνουμε τα προϊόντα μας πολύ ανταγωνιστικότερα αναπτύσσοντας το στρατηγικό πλεονέκτημα και να παράξουμε ποιοτικά προϊόντα». Ότι η Ελλάδα υστερεί στο κομμάτι των εξαγωγών σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της ΕΕ σημείωσε ο Γιοχάνες Λούχνερ, Acting Head της Ομάδας Δράσης. Όπως είπε, σήμερα οι εξαγωγές μαζί με τον τουρισμό αντιστοιχούν στο 22% του ελληνικού ΑΕΠ όταν στον μέσο όρο της ΕΕ το ποσοστό αυτό είναι στο 40%. Αυτό όμως δίνει την προοπτική στις ελληνικές εξαγωγές, σύμφωνα με εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναπτυχθούν κατά 1/3 σε σχέση με τα επίπεδα που βρίσκονται σήμερα, ποσοστό που μεταφράζεται σε αύξηση της συμμετοχής κατά 5-10% στο ΑΕΠ. Αλλά για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος θα πρέπει να αντιμετωπιστούν τα πολυάριθμα εμπόδια που υφίστανται οι επιχειρήσεις, όπως το σύνθετο περιβάλλον που περιορίζει όπως είπε ο ίδιος τη σύσταση επιχειρήσεων και την αδειοδότησή τους.

Την ίδια ώρα η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις στις επιστροφές του ΦΠΑ και η περιορισμένη στήριξη των επιχειρήσεων, επηρεάζει τους εξαγωγείς. Παράλληλα, σοβαρά προβλήματα απορρέουν και από τη χρονοβόρα διαδικασία των εξαγωγών. Στην Ελλάδα χρειάζονται 15-16 ημέρες όταν στην ΕΕ ο μέσος όρος είναι 10-12 ημέρες. Όπως είπε ο ίδιος από κάθε μέρα μείωσης του χρόνου εξαγωγής υπάρχει 1% πρόσθετη αξία στις εξαγωγές. Αναφερόμενος στη μεταρρύθμιση των τελωνείων, ο κ. Λούχνερ έσπευσε να σημειώσει ότι τα τελευταία δύο χρόνια συντελείται μια εκ βάθρων μεταρρύθμιση που καλύπτει ολόκληρο το σύστημα αν και όπως σημείωσε χρειάζεται χρόνος και όχι εφησυχασμός. Η πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημείωσε ότι σήμερα μετράμε ήδη έναν χρόνο υλοποίησης του Οδικού Χάρτη των Εξαγωγών και τα πρώτα απτά αποτελέσματα μιας μεταρρύθμισης που στοχεύει να θέσει την εξωστρέφεια στον πυρήνα κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. Σημείωσε ότι ήδη τα πρώτα στοιχεία διεθνών οργανισμών προβλέπουν ανάκαμψη των εξαγωγών εντός του 2014 μεταξύ 4,6%- 6,6%. Ο διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής και Τελωνειακής Ένωσης- DG ΤAXUD της ΕΕ Αντ. Καστρισιανάκης σημείωσε ότι η «πρόσβαση των προϊόντων μας στις ξένες αγορές είναι καθοριστική για το βιοτικό μας επίπεδο».

Έδωσε έμφαση στο θέμα της διαχείρισης και των εισαγωγών από τους εμπλεκόμενους φορείς καθώς, όπως είπε, επηρεάζει την εξαγωγική ικανότητα. Επισήμανε ότι αύξηση κατά 10% του χρόνου καθυστέρησης που απαιτείται για μια εξαγωγή μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του εμπορίου από 5% έως 25% και επισήμανε ότι οι καθυστερήσεις αυτές αποκλείουν στην πράξη τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις ξένες αγορές. Αντιθέτως η άρση των καθυστερήσεων δημιουργεί κίνητρα για ανάπτυξη και επενδύσεις. Σημείωσε ότι στο άμεσο μέλλον το 90% της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης θα πραγματοποιείται εκτός Ευρώπης, το 1/3 αυτής της ζήτησης θα βρίσκεται στην Κίνα και έτσι η πρόσβαση στις ξένες αγορές είναι ζωτικής σημασίας.

dikaiologitika.gr

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria