Μένουν μόνο τα μεγάλα λόγια, σ’ αυτόν τον τόπο. Αρχικώς, υπήρξε ορωσικός αγωγός, που επί 17 χρόνια μας απασχολούσε, με άλλους υπέρ και άλλους κατά, ώσπου οι ισχυρές πιέσεις ευοδώθηκαν και τον ακυρώσαμε, με καμένη την μισή Πελοπόννησο και το κέντρο των Αθηνών.
Και πλην του ΤΑΡ -με άγνωστο ακόμη το μέλλον του- όλοι οι άλλοι αγωγοί μάς προσπέρασαν.
Επί τρία χρόνια τώρα συζητούμε αν το αέριο Ισραήλ και Κύπρου θα φθάσει στην Ευρώπη μέσω Κρήτης δι’ αγωγού, ή με υγροποίηση σε τερματικό σταθμό στην Κύπρο. Αποκλείαμε δε την περίπτωση να διέλθει από την Τουρκία, λόγω της τουρκοϊσραηλινής διένεξης και της υποτιθέμενης άρνησης της Κύπρου.
Παρενθετικώς σημειώνω, ότι τελευταία προέκυψε νέο ενδεχόμενο, που μπορεί να αλλάξει και τα παραπάνω δεδομένα και τους σχεδιασμούς τόσο της Αθήνας όσο και της Λευκωσίας. Πρόκειται για την τεχνολογία της συμπίεσης του αερίου, η οποία είναι μεν πιο φθηνή λύση, αλλά δεν ενδείκνυται για μεγάλες ποσότητες όπως αυτές που διαθέτει πλέον το Ισραήλ.
Επανερχόμενος στο κύριο θέμα, προκειμένου να λύσω τις απορίες που ενδεχομένως προκύψουν, από την αναφορά σε «υποτιθέμενη άρνηση» της Λευκωσίας να στείλει το αέριο στην Τουρκία. Αυτό έγινε για δυο λόγους. Αφενός, η υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Χριστόφια είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ αυτής της λύσης, αφετέρου, όλα όσα συμβαίνουν αυτή την στιγμή στην Κύπρο δείχνουν πως η Τουρκία θα βγει και σ’ αυτό το σημείο ωφελημένη από την «λύση» του Κυπριακού.
Ο κ. Αναστασιάδης το είπε. Και σιγά-σιγά περνάει το μήνυμα από τον κυπριακό Τύπο, ως ότου γίνει πλήρως αποδεκτό από τον κυπριακό λαό, ότι αφού θα «λυθεί» το κυπριακό, δεν θα υπάρχει φθηνότερη λύση από τη μεταφορά του αερίου μέσω Τουρκίας. Ομολογουμένως έτσι είναι, αφού ο τερματικός σταθμός στην Κύπρο για υγροποίηση του αερίου (LNG) θα στοιχίσει 10-15 δισ. δολάρια, ενώ ο αγωγός μέσω Τουρκίας 2-3 δισ. δολάρια.
Επ’ αυτού, η δραστηριοποίηση της Τουρκίας είναι έντονη. Η εφημερίδα Σαμπάχ έγραψε, ότι η Τουρκία μπορεί να συνεργαστεί με το Ισραήλ στην υπόθεση μεταφοράς του φυσικού αερίου, εφόσον οι συνομιλίες στο Κυπριακό είναι επιτυχείς (γι’ αυτήν), όπως υποστηρίζει το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας.
Οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ εξομαλύνονται -μετά και την κατ’ αρχήν συμφωνία για το θέμα του Μαβί Μαρματά- και η συνεργασία των δύο χωρών σε ενεργειακά θέματα δεν είναι αφύσικη. Οι Ισραηλινοί, το έχουν αποδείξει, ότι σε θέματα εμπορίου έχουν άλλες ευαισθησίες.
Παρά την ψυχρότητα των τελευταίων ετών, οι οικονομικές δοσοληψίες Τουρκίας-Ισραήλ δεν παρουσίασαν καμιά κάμψη, αλλά και -όπως γράφηκε εχθές στηνvoria.gr.- το FBI σε συνεργασία με το ημέτερο ΣΔΟΕ αποκάλυψαν ότι Ισραηλινοί έσπαγαν το εμπάργκο προς την Τεχεράνη, μέσω Αθηνών! Σε κιβώτιο από το Ισραήλ εντοπίστηκε ένας σταθεροποιητής μετάδοσης ταχύτητας που χρησιμοποιείται σε αεροσκάφη F-4.
Όταν γίνεται εμπόριο με το Ιράν -το οποίο προετοιμάζεται το Ισραήλ να βομβαρδίσει- θα αρνηθεί με την Τουρκία;
Εχθές και προχθές, διεξήχθη ενεργειακό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, με τίτλο «Turkey Oil & Gas 2014», δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος των Τούρκων, οι οποίοι παράλληλα συζητούν και με την Noble. Συμμετείχαν διεθνείς παίκτες εκμετάλλευσης πετρελαίου και φυσικού αερίου, και σκοπό είχε να πείσουν οι διοργανωτές, ότι η Τουρκία είναι μια πολλά υποσχόμενη περιοχή που περιβάλλεται από σημαντικές λεκάνες πετρελαίου και φυσικού αερίου και ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών που διέρχονται από το έδαφός της.
Το κυριότερο είναι, να θεωρηθεί ότι η Τουρκία “θα είναι η απάντηση στα προβλήματα της αυξανόμενης ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης”, αφού από το έδαφός της περνούν ήδη τέσσερις αγωγοί: 1. Μπακού- Τιφλίδα- Τσεϊχάν, 2. Κιρκούκ- Τσεϊχάν, που ενώνει το Ιράκ με την Τουρκία, 3. Ταμπρίζ- Άγκυρα, ενώνει το Ταμπρίζ στο βορειοδυτικό Ιράν με την Άγκυρα και 4. αγωγός αερίου Blue Stream που ενώνει τη Ρωσία με την Τουρκία.
Πολύ θα ήθελα να γνωρίζω, έναντι αυτών εμείς τι κάνουμε, αλλά φοβούμαι την απάντηση.
Ο Μακεδών