Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στο χορό των διεργασιών και των παρασκηνιακών παρεμβάσεων στο Κυπριακό εντάσσεται και η χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία του… αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος τον περασμένο Σεπτέμβριο συναντήθηκε στην Ουάσινγκτον με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, εξέφρασε την υποστήριξή του προς τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα ενώ παράλληλα επανέλαβε ότι στηρίζει και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, θα υπάρξουν κι άλλες παρεμβάσεις ξένων αξιωματούχων με στόχο την «ενθάρρυνση των εμπλεκόμενων» στο Κυπριακό. Είναι προφανές ότι στήνεται ένα σκηνικό, στο οποίο ο διεθνής παράγοντας θα θέσει υπό την προστασία του τη διαδικασία, θέλοντας να διασφαλίσει πως «θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση». Την ίδια ώρα είναι σαφές πως όλοι αυτοί που παρεμβαίνουν δεν ασχολούνται με το περιεχόμενο, ούτε ασφαλώς και με την προοπτική.
Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα, ο Ντερβίς Έρογλου, θα ακολουθήσει ως αναμενόταν την απόφαση της Άγκυρα και σήμερα ή το αργότερο αύριο θα ανάψει και αυτό το πράσινο φως για έναρξη των διαπραγματεύσεων. Πληροφορίες αναφέρουν πως κατά πάσα πιθανότητα η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί. Στη συνάντηση θα παρευρίσκεται η ειδική αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντεχαϊμ. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τελειώνει από το Κυπριακό, δεν θα βρίσκεται στην Κύπρο. Τα Ηνωμένα Έθνη στην Κύπρο, δεν έχουν καμία ενημέρωση για πρόθεση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ στο νησί το Σαββατοκύριακο.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων είναι και τα κόμματα, παρά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν οι οργανωμένοι φορείς της δεξιάς. Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη του Έρογλου με τα κόμματα της ψευδοβουλής. Το ζητούμενο, όπως εξήγησαν, είναι να αρχίσει η διαδικασία.
Ο Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος παρουσιάσθηκε «επιφυλακτικός» με το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, θέλησε μετά την αποδοχή του κειμένου να πει πως «δεν μπορώ να πω ότι θα γίνουν και πολλά πράγματα με το έγγραφο αυτό του κοινού ανακοινωθέντος, γιατί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μας περιμένουν έξι κεφάλαια».
Ο κατοχικός ηγέτης ανέφερε ότι τα σημαντικά κεφάλαια της διακυβέρνησης, της ΕΕ, το περιουσιακό, της οικονομίας, των εγγυήσεων και το εδαφικό θα μπορέσουν να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.