διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον από επενδυτές.
Νέες επενδύσεις από επιχειρηματίες της Καστοριάς
75 συνολικά προτάσεις, ύψους 8,5 εκατομμυρίων ευρώ, εγκρίθηκαν στο νομό Καστοριάς για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων ΙΙ», το οποίο προκηρύχθηκε το προηγούμενο
Στόχος του προγράμματος ήταν η ενίσχυση μιας πολύ μεγάλης γκάμας επιχειρήσεων (μεταποιητικές, κατασκευαστικές, εμπορικές και παροχής υπηρεσιών), με ποσοστό της τάξεως του 45%, ενώ τα σχέδια που υποβλήθηκαν αφορούν σε επενδύσεις από 20.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.
Οι75 δικαιούχοι του προγράμματος, οι οποίοι, πλέον, έχουν λάβει την έγκριση της χρηματοδότησης, την περασμένη Πέμπτη πραγματοποίησαν συνάντηση με τους εκπροσώπους της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ, που είναι ο φορέας διαχείρισης του προγράμματος, προκειμένου να λάβουν χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σε σχέση με την υλοποίηση των προτάσεων, έτσι ώστε να μη γίνουν λάθη, τα οποία μπορεί ακόμη και να τους …στοιχίσουν τη χρηματοδότησή τους.
«Θέλουμε να επισημάνουμε στους επενδυτές κάποια σημεία στα οποία έχουμε εντοπίσει ότι γίνονται λάθη στο παρελθόν, προκειμένου αυτά να αποφευχθούν. Τα περισσότερα εξ’ αυτών, ουσιαστικά, είναι τυπικά, όμως μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εκταμίευση της δημόσιας δαπάνης», εξήγησε ο Σπύρος Κωτίδας, γενικός διευθυντής της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ για την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.
Οι προτάσεις των 75 επιχειρήσεων της Καστοριάς εγκρίθηκαν από τον περασμένο Νοέμβριο, οπότε δόθηκε το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των έργων, που μπορούν να γίνουν τμηματικά, οπότε καταβάλλονται και οι δόσεις της χρηματοδότησης. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι περισσότερες προτάσεις αφορούν στον κλάδο της γούνας για υφιστάμενες επιχειρήσεις, ενώ το 25% εξ’ αυτών αφορά σε νέες επιχειρήσεις.
«Αντιεπενδυτικό» το οικονομικό κλίμα της χώρας
Όπως εξήγησε, πάντως, από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καστοριάς, Μπάμπης Καραταγλίδης, το πρόγραμμα θεωρείται αρκετά επιτυχημένο, τόσο στην πρώτη του φάση, οπότε υλοποιήθηκε αντίστοιχος αριθμός προτάσεων, όσο και στη δεύτερη, με το δεδομένο ότι το οικονομικό κλίμα της χώρας είναι «αντιεπενδυτικό».
«Μόνο από αυτό το πρόγραμμα «πέφτουν» στην αγορά της Καστοριάς περισσότερα από 8 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, αφού το εν λόγω πρόγραμμα είναι σχεδόν η μοναδική πηγή χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, καθώς οι τράπεζες, αυτή τη στιγμή, δεν έχουν τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Καραταγλίδης και πρόσθεσε: «Υπολογίζουμε ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια χρηματοδοτήθηκαν περί τις 400 επιχειρήσεις της Καστοριάς και τα ποσά που διατέθηκαν στην αγορά είναι πάρα πολύ μεγάλα. Είναι το μοναδικό στήριγμα που παρέχει η Πολιτεία στην επιχειρηματικότητα».
Συνολικά, οι χρηματοδοτήσεις των επιχειρήσεων, μέσω προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στο παρελθόν, ξεπέρασαν τα 40 εκατομμύρια ευρώ.ΣΕΝΤΡΑ