Έντονη η δυσφορία του Μαξίμου μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat ο οποίος άφησε αιχμές εναντίον του πρωθυπουργού και παράλληλα αμφισβήτησε τον ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Το θέμα απασχόλησε και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου μεταξύ Σαμαρά-Βενιζέλου στην οποία συμμετείχε και ο Γιάννης Στουρνάρας.
Τα θέματα της οικονομίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Σύμφωνα με πληροφορίες τη σύσκεψη απασχόλησαν εντόνως οι δηλώσεις του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, δηλώσεις που έχουν προκαλέσει τεράστια δυσφορία στο Μαξίμου και στους δυο κυβερνητικούς εταίρους.
Όπως δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ενημέρωσε τους κ.κ Σαμαρά και Βενιζέλο για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στη Φρανκφούρτη και συζήτησαν για θέματα γενικότερης οικονομικής πολιτικής.
Σχετικά με το θέμα της αμφισβήτησης του τρόπου υπολογισμού του πλεονάσματος από την Eurostat, ο κ Στουρνάρας τόνισε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα βγει σύμφωνα με τους κανόνες που υπάρχουν.
«Ο τρόπος που υπολογίζεται είναι πολύ πιο περιοριστικός από αυτόν της Eurostat. Τα όργανα της ΕΕ θα χαρούν πολύ και όχι μόνο ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα που θα έχουμε σε λίγες ημέρες», ανέφερε ο υπουργός οικονομικών.
Μετά από άλλη σχετική ερώτηση πρόσθεσε πως “«υπολογίζουμε με τον σωστό τρόπο και έχει ενημερωθεί και η τρόικα για αυτό. Δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση ».
Επ’ αυτού πηγές του Υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για τεχνική παρατήρηση από τη Eurostat.
Εξάλλου, σε διάλογο που είχε ο κ. Βενιζέλος με τους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε τα ακόλουθα:
Δημοσιογράφος: Για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης, υποψηφιότητες κλπ, συζητήσατε;
Eυ.Βενιζέλος: Υπάρχουν αυτές οι αλλαγές που προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών.
Δημοσιογράφος: Για τον χρόνο;
Eυ.Βενιζέλος: Eμείς στηρίζουμε τους άξιους ανθρώπους των τοπικών κοινωνιών.
Δημοσιογράφος: Tο ενδεχόμενο σταυρού στους Ευρωβουλευτές υπάρχει; To συζητάτε;
Eυ.Βενιζέλος: Σε πολλές χώρες υπάρχει. Ο,τιδήποτε συνιστά συμμετοχή, έκφραση, πλουραλισμό, δυνατότητα του πολίτη να εκφραστεί, θετικό είναι
Δημοσιογράφος: Για την τρόικα;
Eυ.Βενιζέλος: Συζητήσαμε εκτενώς. Το θέμα δεν είναι πότε θα έλθει η τρόικα, το θέμα είναι να γίνουν όλα αυτά που έχουμε πει. Και αυτό που έχουμε πει είναι να οριστικοποιηθεί η στροφή προς την οριστική έξοδο από την κρίση.
Δημοσιογράφος: Για την ιστορία με τη Eurostat;
Eυ.Βενιζέλος: Απάντησε ο υπουργός. Εμείς βγάζουμε τα εθνικά στοιχεία και θα τα επιβεβαιώσει και η Εurostat, όπως θα το επιβεβαιώσει και η τρόικα και οι πάντες.
Η ατζέντα της συνάντησης
Η συνάντηση ξεκίνησε στις 17:30, ενώ στις 18:00 έφτασε στο Μαξίμου και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρίσκονται οι εξελίξεις στην οικονομία, ενόψει και των νέων διαπραγματεύσεων με την τρόικα αλλά και οι εξελίξεις με το Κυπριακό.
Ειδικότερα για τα θέματα της οικονομίας, ενόψει και της νέας άφιξης της τρόικα στην Αθήνα και με αφορμή τη δήλωση του επικεφαλής της Eurostat που άφηνε να εννοηθεί πως η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία αμφισβητεί τα στοιχεία για το πλεόνασμα που επικαλείται η ελληνική κυβέρνηση, τόσο ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Βενιζέλος, όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας τόνισαν πως η Ελλάδα υπολογίζει τα στοιχεία της με βάση τα πραγματικά δεδομένα και τα ευρωπαϊκά πρότυπα, κάτι που κάνει με τη σειρά της και η Eurostat και στο τέλος θα επέλθει συμφωνία σε επίπεδο αριθμών!
Ο δε κ. Βενιζέλος, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλώσε πως πέρα και πάνω απ’ όλα τα θέματα, εκείνο που έχει σημασία είναι να γίνουν όλα όσα έχουν πει η κυβέρνηση και οι εταίροι μας, δηλαδή να επιτευχθεί η στροφή από την κρίση.
Επίσης, στη συνάντηση έγινε και αποτίμηση των κυβερνητικών δράσεων στην σεισμόπληκτη Κεφαλονιά και των πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης.
Σημειώνεται ότι πριν από τη συνάντηση με τον Ευ. Βενιζέλο, ο Πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τον πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Οι δηλώσεις φωτιά του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ που αμφισβήτησε το πλεόνασμα
Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλούν τα όσα ισχυρίζεται με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung ο επικεφαλής της Eurostat, Βάλτερ Ραντερμάχερ, αφού ούτε λίγο, ούτε πολύ, αμφισβητεί τους αριθμούς που ακούγονται στο εσωτερικό της Ελλάδας για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος.
«Δεν υπάρχουν ακόμη ανθεκτικοί (εννοώντας αξιόπιστοι) αριθμοί για το έλλειμμα και το ύψος του χρέους για το 2013», επισημαίνει ο επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, σχετικά με το ελληνικό πρωτογενές πλεόνασμα και τονίζει ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου «όλα είναι καθαρές εικασίες».
Αναφέρει μάλιστα ότι η υπηρεσία του «δεν υπολογίζει τους αριθμούς έτσι όπως θα το επιθυμούσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Σαμαράς, αλλά όπως το προβλέπουν οι νόμοι και τα πρότυπα».
Με τίτλο «Ωραίοι λογαριασμοί από την Αθήνα» και υπότιτλο «Ο Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας σχετικοποιεί την δήλωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι η χώρα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά και πάλι ένα πλεόνασμα στον προϋπολογισμό. Ανθεκτικοί αριθμοί θα υπάρχουν μόλις στο τέλος Μαρτίου, μέχρι τότε όλα είναι καθαρές εικασίες», η Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύει συνέντευξη του επικεφαλής της Eurostat Βάλτερ Ραντερμάχερ, ο οποίος θεωρεί τις δηλώσεις επιτυχίας της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με θετικούς αριθμούς του προϋπολογισμού του 2013 ως υποθετικές.
«Ο επικεφαλής της Eurostat αντικρούει με αυτό έμμεσα τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά», εκτιμά η εφημερίδα και προσθέτει ότι «ο συντηρητικός επικεφαλής της κυβέρνησης είχε τελευταία ανακοινώσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ότι η Ελλάδα πέτυχε το 2013 για πρώτη φορά εδώ και χρόνια ένα πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ».
Ο κ. Ραντερμάχερ είπε ότι ένας ετήσιος ισολογισμός μπορεί να γίνει μόνο όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία και για τα τέσσερα τρίμηνα και το τέταρτο τρίμηνο είναι ιδιαιτέρως σημαντικό, διότι στο τέλος του χρόνου είναι πληρωτέοι φόροι και άλλες εποχικές καταβολές. Αυτός ο ετήσιος ισολογισμός τώρα δεν είναι ακόμη εφικτός, αναφέρει η εφημερίδα. «Δεν έχουμε ακόμη στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2013», δηλώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Eurostat. Η Υπηρεσία του, διευκρινίζει, εργάζεται ανεξάρτητα από πολιτικές ελπίδες.
Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς παραταύτα ήδη ανακοινώνει αριθμούς οφείλεται στην δύσκολη πολιτική κατάσταση, εκτιμά η δημοσιογράφος και αναφέρει ότι «για τον συνασπισμό συντηρητικών και σοσιαλιστών είναι πρακτικά σημαντικό για την επιβίωσή τους να μπορούν να επιδείξουν επιτυχίες στον δρόμο προς την έξοδο από την δραματική κρίση» και εξηγεί ότι «ένα πλεόνασμα στον λεγόμενο πρωτογενή προϋπολογισμό στον υπολογισμό του οποίου δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε το κόστος για την αποπληρωμή του χρέους ούτε πχ. τα δισεκατομμύρια ευρώ για την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών αποτελεί προϋπόθεση ώστε οι χώρες της Ευρωζώνης και πιθανώς και το ΔΝΤ να είναι πρόθυμες να συνεχίσουν την βοήθεια προς την υπερχρεωμένη χώρα και μετά το μέσο το 2014».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συζητείται ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, το οποίο θα μπορούσε να προβλέπει νέα δάνεια και ή/ διευκολύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. «Χωρίς ειδήσεις επιτυχίας, δεν υπάρχουν οικονομικές ελαφρύνσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επιπλέον, θα μπορούσε η αντιπολίτευση να εδραιώσει οριστικά το προβάδισμά της και να επιβάλει νέες εκλογές, εκτιμάται από την εφημερίδα. «Ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής των Αριστερών, ζητά πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Ο συνασπισμός του προηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού σε όλες τις δημοσκοπήσεις και θα μπορούσε στις ευρωεκλογές να βγει νικητής. Ο κ. Σαμαράς απορρίπτει νέες εκλογές», επισημαίνεται.
Οι αριθμοί τους οποίους η Ελλάδα δηλώνει στην Στατιστική Υπηρεσία συγκεντρώνονται από τις τοπικές αρχές. Στις ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπεται ότι κάθε κράτος παράγει «με δική του ευθύνη» τα στοιχεία του, δηλώνει ο κ. Ραντερμάχερ και προσθέτει ότι η Υπηρεσία του ελέγχει την διαδικασία καθώς και τα μεγαλύτερα ποσά και συναλλαγές. Εάν αποκαλυφθούν παραποιήσεις, υπάρχει η απειλή για βαριές ποινές τόσο εναντίον του κράτους όσο και εναντίον προσώπων. «Δεν είμαστε απλώς ένας καλόπιστος και ευγενικός θεσμός, από το 2010 διαθέτουμε σημαντικές δυνατότητες ελέγχου και κυρώσεων», υπογραμμίζει ο κ. Ραντερμάχερ.