ΑΡΚΟΥΔΑ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ: Ανταλλαγή αποτελεσματικών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου LIFE ARCPIN στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Γρεβενών και παρουσία εκπροσώπων όλων των εταίρων. Στόχος του έργου LIFE ARCPIN, με ορίζοντα δράσης μέχρι τον Ιούνιο του 2017, είναι η βελτίωση και διαχείριση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και

αρκούδας στην περιοχή εφαρμογής του (νομός  Γρεβενών και μέρος του νομού Ιωαννίνων που περιλαμβάνει την περιοχή του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, με έμφαση στις περιοχές μόνιμης ή εποχιακής παρουσίας αρκούδας), ενώ για την υλοποίησή του συνεργάζονται η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ο Δήμος Γρεβενών, ο Φορέας Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου και η «Αναπτυξιακή Γρεβενών».

Οι βασικές δράσεις του έργου LIFE αφορούν στην αντιμετώπιση περιστατικών προσέγγισης αρκούδων σε οικισμούς, στον περιορισμό της παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων, στη διάδοση εφαρμογής μέτρων πρόληψης ζημιών από αρκούδες, αλλά και στην βελτίωση του επιπέδου ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε σχέση με την ανάγκη διατήρησης του είδους στη χώρα μας. 
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, θα τεθούν σε εφαρμογή μία σειρά νέων καινοτόμων δράσεων, όπως είναι η λειτουργία μίας μονάδας ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων «Καρελίας» για τη διαχείριση/απώθηση αρκούδων εξοικειωμένων με την ανθρώπινη παρουσία, η λειτουργία δύο Μονάδων Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων δολωμάτων, αλλά και η χρήση αποτρεπτικών μέσων ειδικά σχεδιασμένων για την αρκούδα  σε περιοχές έντονης αλληλεπίδρασης ανθρώπου και αρκούδας. 
Παράλληλα, θα εφαρμοστούν και δράσεις ήδη δοκιμασμένες σε άλλες περιοχές παρουσίας αρκούδας, αξιοποιώντας την εμπειρία της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ από άλλα έργα LIFE, όπως είναι η τοποθέτηση ειδικών κάδων απορριμμάτων που δεν μπορούν να παραβιαστούν από αρκούδες, η χρήση ηλεκτροφόρων περιφράξεων και η διανομή καλών Σκύλων Φύλαξης Κοπαδιών. Τέλος, το έργο θα συντελέσει στην ενεργοποίηση και εφαρμογή του επίσημου πρωτοκόλλου διαχείρισης ειδικών περιστατικών αλληλεπίδρασης αρκούδας-ανθρώπου, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα από την ελληνική πολιτεία (δείτε εδώ σχετικά).
Η δικτύωση και η ανταλλαγή αποτελεσματικών σκύλων φύλαξης κοπαδιών είναι μία δράση η οποία έχει εφαρμοστεί με επιτυχία σε προηγούμενα έργα LIFE, με κύριο στόχο την ανταλλαγή καλών σκυλιών μεταξύ των ίδιων των κτηνοτρόφων που συμμετέχουν στο δίκτυο. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε πως ήδη το έργο LIFE ARCPIN σημειώνει τις πρώτες επιτυχίες του, αφού το Νοέμβριο του 2013, δόθηκαν τα 4 πρώτα κουτάβια σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Εθνικού Πάρκου, ενώ λίγες μέρες πριν δόθηκαν άλλα 4 κουτάβια σε έναν ακόμα κτηνοτρόφο του Εθνικού Πάρκου που είχε υποστεί στο παρελθόν επαναλαμβανόμενες ζημιές. Χάρη στη συνεργασία και κινητοποίηση του Φορέα Διαχείρισης Βόρειας Πίνδου, η δράση της δικτύωσης αναπτύσσεται ταχύτατα, αφού ακόμα 3 κουτάβια βρήκαν τα νέα τους κοπάδια σε περιοχές του νομού Ιωαννίνων. Τα κουτάβια αυτά, τα οποία θα λειτουργήσουν στο μέλλον ως αποτελεσματικοί φύλακες και πολύτιμοι συνεργάτες των κτηνοτρόφων ενάντια στις επιθέσεις άγριων ζώων, έφτασαν στην περιοχή εφαρμογής του έργου με την υποστήριξη δύο ήδη εγκαθιδρυμένων δικτύων στις περιοχές περιοχών Γρεβενών και Τρικάλων, τα οποία δημιουργήθηκαν με τη συμμετοχή της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στο πλαίσιο προηγούμενων έργων LIFE (LIFE PINDOS/GREVENA και LIFE EXTRA).
Η καινοτομία του συγκεκριμένου έργου σε ό,τι αφορά την παραπάνω δράση, αφορά κυρίως, στην επιτάχυνση του ρυθμού λειτουργίας του δικτύου, μέσω της αξιοποίησης ενός ήδη υπάρχοντος δικτύου στην περιοχή του νομού Γρεβενών. Τελικός σκοπός, είναι η δικτύωση αυτή να λειτουργήσει και μετά τη λήξη του έργου LIFE με πρωτοβουλία των ίδιων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι θα έχουν αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία και θα υποστηρίζονται από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου που θα έχει αποκτήσει, μέσω του έργου, την απαραίτητη τεχνογνωσία.
Περισσότερες πληροφορίες: Ηλιάνα Μπουσιάκη, Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ: κιν. τηλ. 6972694147,  HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected]
Γιώργος Μερτζάνης, Επιστημονικός Υπεύθυνος ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ: κιν. 6999230693,  HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected] 

Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου: 2653022245,  HYPERLINK “mailto:[email protected][email protected]
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria