Αφορμή για την αναζήτηση του υλοτόμου της Κλεισούρας στάθηκε η ενημέρωσή μας για στοιχεία της κατάθεσης του ενός από τους αγοραστές των περιβόητων καυσόξυλων, στη δασική υπηρεσία.
Ο κύριος Τσουλούφας λοιπόν φέρεται να δηλώνει στην κατάθεση του τα εξής:
Όλα ξεκίνησαν όταν ο ίδιος (ο Τσουλούφας) δέχθηκε τηλεφώνημα από τον δεύτερο αγοραστή, τον κύριο Παπαλάμπρου από τα Γρεβενά, ο οποίος του είπε ότι έχει πρόταση από τον κ. Τσίτσια, πρόεδρο του δασικού συνεταιρισμού Βιτσίου να τους πουλήσει καυσόξυλα προερχόμενα από το δάσος της Κλεισούρας. Για να κλείσει η δουλειά όμως, πρέπει να του δώσουμε 5000 ευρώ προκαταβολή για να ετοιμάσει τα χαρτιά, είπε ο Παπαλάμπρος.
Ο κ.Τσουλούφας δέχθηκε και η δουλειά έκλεισε. Τα ξύλα φορτώθηκαν και τα φορτηγά έκαναν πολλές διαδρομές μέσω της Βλάστης επειδή απαγορεύεται να κινηθούν τριαξονικά οχήματα μέσα από κατοικημένη περιοχή (δηλαδή της Κλεισούρας).Έχω ξαναγοράσει και πέρσι την ίδια ποσότητα περίπου από την Κλεισούρα φέρεται να δηλώνει ο επαγγελματίας.
Τα ξύλα που πουλήθηκαν συνολικά ήταν περίπου 200 τόνοι και οι αγοραστές ήταν τρεις, καθώς υπάρχει ακόμη ένας Τρικαλινός.
Στην κατάθεση Τσουλούφα γίνεται αναφορά για τα δελτία μεταφοράς δασικών προϊόντων τα οποία φέρεται να έχει καταθέσει.Αναφέρεται επίσης ότι ο πωλητής δηλαδή ο Τσίτσιας (ως έμπορος? ως πρόεδρος του δασικού συνεταιρισμού Βιτσίου?) δεν του έκοψε τιμολόγια.
Να σημειώσουμε ότι υπήρξε και επίσκεψη των δασικών υπαλλήλων με εντολή εισαγγελέα για κατασχέσεις στην επιχείρηση του κ.Τσουλούφα αλλά απ ότι φαίνεται κατάσχεση μέχρι στιγμής τελικά δεν έγινε και η υπόθεση προς το παρόν επικεντρώνεται αλλού.
Μετά από αυτές τις πληροφορίες που επαναλαμβάνουμε αφορούν σε λεπτομέρειες που ανάμεσα σε άλλες δηλώσεις του φέρεται να καταθέτει ο κ. Τσουλούφας στη διεύθυνση δασών Καστοριάς, θεωρήσαμε ότι εμείς από το oladeka θα έπρεπε να επικοινωνήσουμε με τον κ. Τσίτσια. Όπως και έγινε. Ο πρόεδρος μας απάντησε στο προσωπικό του τηλέφωνο και ήταν αρκετά ευδιάθετος ενώ βρίσκονταν στον Τύρναβο εκείνη την στιγμή.
Η ευγένεια του και η διάθεση να μας απαντήσει μας έκανε να απορούμε με τους διάφορους αυτοδιοικητικούς που τόσους μήνες πουλάνε το θέμα του εξαφανισμένου κακού ξυλοκόπου που δεν εμφανίζεται για να δώσει εξηγήσεις και ούτε λίγο ούτε πολύ έχει αναλάβει όλη την ευθύνη ο ίδιος. Αμ δε! Άλλα λέει ο Τσίτσιας!
«ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΧΑΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ – ΟΧΙ ΕΓΩ!»
Ο συνεργαζόμενος υλοτόμος με το δήμο Καστοριάς που ανέλαβε την κοπή των δέντρων και την παράδοση των καυσόξυλων σε ντάνες ή ξυλοθήκες όπως λέγονται αλλιώς σε δασικό δρόμο, ξεκινά να απαντά με ερωτήσεις:
Είναι δυνατόν να μπορούσα να πουλήσω εγώ ξύλα που δεν μου ανήκουν? Είχα εγώ στην κατοχή μου εμπόρευμα για να το πουλήσω? Αφού τα ξύλα ανήκουν στο δήμο, αφού τα έγγραφα τα έχουν οι υπεύθυνοι του δήμου εγώ πως θα πουλούσα κάτι που δεν μου ανήκει?
«Ο ΤΟΣΚΟΣ Ο ΣΙΑΒΒΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΛΕΙΣΟΥΡΑΣ»
Τα ξύλα ανήκουν στο δήμο Καστοριάς και τα διαχειρίζεται ο δήμος μαζί με το τοπικό συμβούλιο. Υπεύθυνος αντιδήμαρχος για τα ξύλα ήταν ο Πέτρος Τόσκος. Αυτός έρχονταν αρκετές φορές και έλεγχε την κατάσταση επί τόπου. Περισσότερο όμως ασχολούνταν με τη δουλειά ο κ. Δημήτριος Σιαββας ( Κλεισουριώτης δημοτικός σύμβουλος Καστοριάς ).
Τον κύριο Σιάββα όρισαν ως υπεύθυνο για τη διαδικασία κοπής και μεταφοράς ο δήμος Καστοριάς και το τοπικό συμβούλιο. Αυτόν έβαλε υπεύθυνο και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ. Χρήστος Πατσίκας αφού ό ίδιος δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης.
Αυτοί ήταν που κινούσαν τα νήματα. Αυτοί είχαν τα δελτία μεταφοράς δασικών προϊόντων από τη διεύθυνση δασών. Αυτοί αποφάσιζαν για το τι και πως θα γίνει. Απλά κάτι χάλασε τις μεταξύ τους σχέσεις και αυτό δημιούργησε όλο το θέμα.
Επίσης πιστεύω ότι όλοι οι υπεύθυνοι αιφνιδιάστηκαν με την άμεση ανακίνηση του θέματος από εσάς στο διαδίκτυο. Εκεί μπερδεύτηκαν και τα έκαναν μαντάρα.
Με ποιον τρόπο θα μπορούσα εγώ να πουλήσω ξύλα? Όσον αφορά για τα λεγόμενα του Τσουλούφα σχετικά με λεφτά και τις προκαταβολές θα χρειαστεί φυσικά να αποδείξει τα λεγόμενα του. Εγώ ευθύνομαι μόνο για το ότι δεν διαφύλαξα το απαιτούμενο από τον νόμο ότι ξύλα που δεν έχουν μετρηθεί από τους δασικούς υπαλλήλους απαγορεύεται να μετακινηθούν. Αυτό είναι το δικό μου μου λάθος. Δεν έπρεπε να τους αφήσω να πάρουν τα αμέτρητα ξύλα.
«ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΜΗΝΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΣΚΟ»
Μετά από όλα αυτά η διεύθυνση δασών κατέθεσε μήνυση σε εμένα και τον υπεύθυνο αντιδήμαρχο Πέτρο Τόσκο. Έτσι από στιγμή σε στιγμή περιμένω κλήση από τον εισαγγελέα για να καταθέσω όσα γνωρίζω.
Αυτά αποτελούν το «ρεζουμέ» των όσων μας ανέφερε ο κύριος Σπύρος Τσίτσιας. Ο άνθρωπος που παρουσιάστηκε ως φάντασμα στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς. Αντί να τον καλέσουν και να του ζητήσουν να φωτίσει (όσο γίνεται) την υπόθεση, αντί να κάνουν τα πάντα για να ενημερώσουν τους δημότες σχετικά με το σοβαρό αυτό οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο με τις κοινωνικές προεκτάσεις, βυθίζουν τον κόσμο στο σκοτάδι και βολεύονται με την καραμέλα της ανάληψης της υπόθεση από τη δικαιοσύνη.
Δεν καταλάβαμε! Δήμαρχο δεν έχουμε? Δημοτικό συμβούλιο δεν έχουμε? Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η ενημέρωση του πολίτη- δημότη? Τόσο δύσκολο είναι να ασχοληθούν όλοι αυτοί με θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη και επηρεάζουν τη ζωή αλλά και την ψυχολογία των πολιτών? Ή απαξιούν να ενδιαφερθούν?
Εμείς πάλι γιατί πιστεύουμε ότι το πολιτικό κόστος από αυτή την ιστορία (εκτός των άλλων που είναι δουλειά όντως των δικαστών) θα είναι οδυνηρό για τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς και αυτό ήταν που τους έκανε να κρατούν χαμηλούς τόνους για να μην πούμε ότι δημιούργησαν μια ιδιότυπη ομερτά μαφιόζικου χαρακτήρα.