H κινέζικη πιστωτική φούσκα άρχισε να καταρρέει. Τι θα συμβεί μετά;

H κινέζικη πιστωτική φούσκα άρχισε να καταρρέει. Τι θα συμβεί μετά;

Του SON OFEON
Γνωρίζετε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο προειδοποιούν ότι θα μπορούσαμε να δούμε μία “τεράστια χρεωκοπία” σε ένα πολύ σημαντικό επενδυτικό προίον υψηλής απόδοσης στην Κίνα στις 31 Ιανουαρίου;

Mας είπαν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια διαδοχική κατάρρευση του σκιώδους τραπεζικού συστήματος στην Κίνα , που θα μπορούσε να οδηγήσει δυνητικά “τα επιτόκια στα ύψη” και σε “μια απότομη βουτιά στην πιστωτική επέκταση”.

Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να είναι μία στιγμή τύπου ” Lehman Brothers ” για την Ασία.
Με δεδομένο ότι το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι σήμερα πιο διασυνδεδεμένο από ποτέ πριν , αυτό θα ήταν πολύ άσχημη είδηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, το επίπεδο της εγχώριας ιδιωτικής πίστωσης στην Κίνα έχει αυξηθεί καταπληκτικά από τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια .
Αυτή είναι μια αύξηση 14 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε λίγο περισσότερο από 5 χρόνια.
Μεγάλο μέρος αυτού του «ζεστού χρήματος» έρρεε σε συγκεκριμένες μετοχές, ομόλογα και ακίνητα στις Ηνωμένες Πολιτείες .
Λοιπόν, τι νομίζετε ότι πρόκειται να συμβεί όταν η φούσκα καταρρεύσε;
Η φούσκα του ιδιωτικού χρέους που είδαμε να μεγαλώνει στην Κίνα από την εποχή της κρίσης της Lehman είναι διαφορετική από ο τιδήποτε έχει δει ποτέ ο κόσμος.

Ποτέ πριν δεν είχε συσσωρευθεί τόσο μεγάλο ιδιωτικό χρέος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα .
Όλο αυτό το χρέος βοήθησε να τροφοδοτηθεί η τεράστια οικονομική ανάπτυξη της Κίνας , αλλά τώρα πολλές κινεζικές εταιρείες συνειδητοποιούν ότι μ’ αυτό τον τρόπο έχουν υπερχρεωθεί.

Στην πράξη προβλέπεται ότι οι κινεζικές εταιρείες θα πληρώσουν φέτος μόνο για τόκους το ποσό περίπου του ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Αυτό είναι περισσότερο από το διπλάσιο του ποσού, που η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα πληρώσει σε τόκους το 2014.

Κατά τα τελευταία χρόνια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ , η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα , η Τράπεζα της Ιαπωνίας και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν όλες επικριθεί για τη δημιουργία πάρα πολλών χρημάτων.

Μα η αλήθεια είναι ότι αυτό που συμβαίνει στην Κίνα ξεπερνάει συνολικά τις συνδυασμένες προσπάθειες τους. Μπορείτε να δείτε ένα απίστευτο διάγραμμα που απεικονίζει γραφικά το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Καθώς η εφημερίδα Telegraph τόνισε πριν από λίγο καιρό , οι Κινέζοι έχουν ουσιαστικά “αναπαράγει το σύνολο του εμπορικού τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ ” σε μόλις πέντε χρόνια …

(ΠΗΓΗ http://www.telegraph.co.uk/finance/china-business/10123507/Fitch-says-China-credit-bubble-unprecedented-in-modern-world-history.html)

Η συνολική πιστωτική επέκταση έχει εκτιναχθεί από τα 9 τρισεκατομμύρια δολάρια στα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια από την κρίση της Lehman.


” Έχουν αναπαράγει το σύνολο του συστήματος των εμπορικών τραπεζών των ΗΠΑ σε πέντε χρόνια ” , έγραψε η εφημερίδα Telegraph .

Η αναλογία των πιστώσεων προς το ΑΕΠ εκτινάχτηκε κατά 75 ποσοστιαίες μονάδες στο 200% του ΑΕΠ σε σύγκριση με περίπου 40 μονάδες στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια των πέντε ετών που προηγήθηκαν της φούσκας των subprime ή στην Ιαπωνία πριν από το σπάσιμο της φούσκας με τον δείκτη Nikkei το 1990 .

” Αυτό είναι πέρα από οτιδήποτε έχουμε δει ποτέ πριν σε μια μεγάλη οικονομία . Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί τώρα η κατάσταση . Οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι ζωτικής σημασίας” , ανέφερε η εφημερίδα .

Όπως συμβαίνει με όλα τα άλλα πράγματα στον οικονομικό κόσμο , ό τι ανεβαίνει πρέπει να κατέβει τελικά .

Και τώρα η 31η Ιανουαρίου 2014 προετοιμάζεται να γίνει μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα για το κινέζικο χρηματοπιστωτικό σύστημα .

Το παρακάτω απόσπασμα είναι από ένα άρθρο του Reuters …
Η επενδυτική εταιρεία που είναι υπεύθυνη για ένα προβληματικό επενδυτικό προϊόν υψηλής απόδοσης ,που πουλήθηκε μέσω των μεγαλύτερων τραπεζών της Κίνας , προειδοποίησε τους επενδυτές ότι δεν θα μπορέσει να αποπληρωθεί το επενδυτικό προιόν αξίας 3 δισ. γιουάν (496 εκατ. δολ.) που λήγει την 31 Ιανουαρίου, μετέδωσαν τα κρατικά ΜΜΕ την Παρασκευή .

Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την υπόθεση για να δουν αν θα ισχύσει η υπόθεση τους ότι η κυβέρνηση και οι κρατικές τράπεζες θα προστατεύουν πάντα τους επενδυτές από απώλειες που προκύπτουν από επικίνδυνα εκτός ισολογισμού επενδυτικά προϊόντα ,που πωλούνται μέσα από ένα σκοτεινό σκιώδες τραπεζικό σύστημα .


Αν υπάρξει μια σημαντική χρεωκοπία στις 31 Ιανουαρίου , οι επιπτώσεις θα μεταδοθούν σε ολόκληρο το κινέζικο χρηματοπιστωτικό σύστημα πολύ γρήγορα .
Ένα πρόσφατο άρθρο του Forbes εξηγεί γιατί θα συμβεί αυτό …

Μία χρεοκοπία ενός WMP , έστω σχετικού με το Zhenfu ή με το Liansheng , θα μπορούσε να καταστρέψει το κινεζικό τραπεζικό σύστημα καθώς και την ευρύτερη οικονομία .

Με λίγα λόγια , η ανάπτυξη της Κίνας από τα τέλη του 2008 εξαρτάται από την υπερβολικά χαλαρή πιστωτική επέκταση , που πρώτα διοχετεύθηκε μέσω των κρατικών τραπεζών , όπως η ICBC και Construction Bank και κατά δεύτερο λόγο μέσα από τις WMP , που επέτρεψε στις κρατικές τράπεζες να αποφύγουν τον πιστωτικό κίνδυνο . Τυχόν διακοπή στη ροή μετρητών από τους επενδυτές των WMP πρός τους υπερχρεωμένους οφειλέτες θα μπορούσε να συνταράξει την Κίνα με πολύ υψηλά επιτόκια ή να προκαλέσει μία μια απότομη βουτιά στην πιστωτική επέκταση , ίσως και τα δύο .

Το αποτέλεσμα ? Το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν μιζέρια για δεκαετίες , ‘ό τι δηλαδή είδαμε στην Ιαπωνία μετά το σπάσιμο της φούσκας στις αρχές της δεκαετίας του 1990 .

Το υποκείμενο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι το μεγάλο ιδιωτικό χρέος και η προσφορά χρήματος και τα δύο αναπτύσσονταν με μεγάλη ταχύτητα στην Κίνα .

Σύμφωνα με το Forbes , το Μ2 στην Κίνα αυξήθηκε κατά 13,6 τοις εκατό πέρυσι …
Και την ίδια στιγμή, στη Κίνα η προσφορά χρήματος και οι πιστώσεις εξακολουθούν να διευρύνονται .
Πέρυσι , το M2 που παρακολουθείται στενά αυξήθηκε μόλις 13,6 % , λιγότερο από την αύξηση του 13,8 % που έγινε το 2012 .

Οι αισιόδοξοι λένε ότι η Κίνα θα θέσει τον εθισμό της στην πίστωση υπό έλεγχο , αλλά αυτό δεν είναι σωστό .

Στην πραγματικότητα, η πιστωτική επέκταση αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 20 % πέρυσι, καθώς τα χρήματα ρέουν μέσα από νέα κανάλια, που δεν μετριούνται με παραδοσιακές στατιστικές .
Συνολικά , το Μ2 στην Κίνα έχει αυξηθεί κατά περίπου 1000 τοις εκατό από το 1999 .
Αυτό είναι απολύτως παρανοικό .

Και φυσικά η Κίνα δεν είναι το μόνο μέρος στον κόσμο, όπου εμφανίζονται σημάδια εκρηκτικών οικονομικών προβλημάτων.

Τα πράγματα απλά χειροτερεύουν στην Ευρώπη και μόλις μάθαμε ότι η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας μόλις υπέστη ” μια ζημιά- έκπληξη το τέταρτο τρίμηνο ” …
Η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε τη Δευτέρα μετά από μια ζημιά – έκπληξη στο τέταρτο τρίμηνο, ζημιά που οφείλεται στην απότομη πτώση των εσόδων από συναλλαγές χρέους και μία αύξηση του κόστους αναδιάρθρωσης , που ώθησαν την τράπεζα να προειδοποιήσει ότι το 2014 θα είναι έτος προκλήσεων.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανέφερε ότι τα έσοδα μίας σημαντικής μονάδας της διαπραγμάτευσης χρέους μειώθηκαν κατά 31 τοις εκατό κατά το τρίμηνο , μία πολύ μεγαλύτερη πτώση από την αντίστοιχη που παρουσιάστηκε στους ανταγωνιστές της στις ΗΠΑ , που έχουν επίσης πληγεί από τις υποτονικές συναλλαγές σταθερού εισοδήματος.

Εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις, πολλές άλλες μεγάλες τράπεζες σύντομα θα βιώσουν ένα “πονοκέφαλο από τα ομόλογα”, επίσης.

Αυτή την εποχή η διάθεση προς τα κρατικά ομόλογα βρίσκεται περίπου στο χαμηλότερο σημείο της τα τελευταία 20 χρόνια. Οι επενδυτές πιστεύουν συντριπτικά ότι οι αποδόσεις θα κινηθούν υψηλότερα .


Αν αυτό όντως συμβεί , τα επιτόκια σε όλη την οικονομία θα αρχίσουν να αυξάνονται, η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει να επιβραδύνεται σημαντικά και θα μπορούσε προκύψει το ” εφιαλτικό σενάριο ” για το οποίο συνεχώς μιλάω.

Αλλά δεν είμαι ο μόνος που μιλάει γι ‘αυτό .
Στην πράξη , το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ προειδοποιεί για το ίδιο ακριβώς πράγμα …
Οι δημοσιονομικές κρίσεις που προκαλούνται από τα επίπεδα του χρέους που διογκώνονται στις προηγμένες οικονομίες αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία το 2014 , προειδοποιεί μια έκθεση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ .

Πριν από την ετήσια συνάντηση του WEF ετήσια συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στο Νταβός της Ελβετίας , η ετήσια αξιολόγηση του φόρουμ για τους παγκόσμιους κινδύνους αναφέρει ότι τα υψηλά επίπεδα του χρέους στις ανεπτυγμένες οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας και της Αμερικής , θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια σπασμωδική κίνηση των επενδυτών.
Αυτό θα δημιουργήσει ένα ” φαύλο κύκλο ” αυξανόμενων τόκων, αυξανόμενη συσσώρευση χρέους και αμφιβολία στους επενδυτές ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω.
Έτσι μία χρεωκοπία στην Κίνα στις 31 Ιανουαρίου θα είναι η επόμενη περίπτωση “Lehman Brothers” ή θα είναι κάτι άλλο ?


Tελικά , δεν έχει τόση σημασία .
Η αλήθεια είναι ότι αυτό που εξελίσσεται σήμερα στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι εντελώς και απολύτως μη βιώσιμο και είναι αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή θα οδηγήσει κάποια στιγμή σε συνολική οικονομική κατάρρευση κατά τη διάρκεια των προσεχών ετών .
Είναι απλά θέμα χρόνου .

Μετάφραση από την πηγή http://www.zerohedge.com/news/2014-01-21/guest-post-23-trillion-credit-bubble-china-starting-collapse-%E2%80%93-what-next

ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ

Η 31 Ιανουαρίου είναι για τους κινέζους το αντίστοιχο της πρωτοχρονιάς.
Το ποσό των 496 εκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι τόσο σημαντικό σε σχέση με τα 23 τρισεκατομμύρια δολάρια συνολικού χρέους.


Αυτό που θα με προβλημάτιζε εμένα σοβαρά είναι ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις θα πληρώσουν φέτος για τόκους διπλάσιο ποσό από τους Αμερικάνους και το συνολικό ιδιωτικό τους χρέος κυμαίνεται ήδη στο 200% του ΑΕΠ .

Ακούμε συνεχώς από τα ελληνικά ΜΜΕ ότι το χρέος πάνω από το 120% του ΑΕΠ δεν είναι βιώσιμο.
Σ’ αυτό “συμφωνούν” όλοι οι “παγκόσμιοι” οικονομικοί εγκέφαλοι…
Δεν προβληματίζονται όμως από το ότι οι τόκοι των κινέζων φέτος δεν μπορούν να πληρωθούν ούτε από την παραγωγή των κινέζων, ούτε από τους τόκους των Αμερικανών (!).
To χρήμα αυτό δεν υπάρχει ούτε καν λογιστικά…
‘Ολοι χρωστούν σε όλους λεφτά που δεν υπάρχουν.
Παγκόσμια η λύση είναι η διαγραφή χρεών ή ο συμψηφισμός χρεών.
Η διαγραφή συνήθως γίνεται ή με πόλεμο ή μέσω μίας “ξαφνικής” οικονομικής καταστροφής.
Ο συμψηφισμός χρεών απαιτεί παγκόσμια οικονομική συνεργασία, που δεν υπάρχει.
https://www.google.gr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&cad=rja&ved=0CDYQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.ramnousia.com%2F2012%2F09%2Flysh-sto-pagkosmio-problhma-xreoys-diethnhs-antallagh-xreon.html&ei=NOHiUoWDM8PRywPx14CYBA&usg=AFQjCNFs1qz_ZPsXMh2N0uclWubHR3zzKg&bvm=bv.59930103,d.bGQ

Ετοιμαστείτε λοιπόν για το κινέζικο έτος του ” Α-λόγου” γιαγκ του ξύλου.
Είναι δυναμικό (γιαγκ), εύφλεκτο (ξύλο) και ‘Α-λογο, δηλαδή παράλογο.
‘Ολα μπορούν να συμβούν…


ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria