Οταν επισκέπτεται κανείς μια εξουσιοδοτημένη μονάδα για να παραγγείλει το καινούριο του αυτοκίνητο αισθάνεται τουλάχιστον σίγουρος πως το αυτοκίνητο που παραλαμβάνει είναι καινούριο, έχει όλα τα χαρτιά από το εργοστάσιο και βέβαια όλα τα παραπάνω δικαιολογούν και το αυξημένο τίμημα που είναι πολύ υψηλότερο από το αντίστοιχο που μπορεί να βρει σε κάποιον ελεύθερο έμπορο.
Ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της η “Ημερησία” αποδεικνύεται πως τελικά στην Ελλάδα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα ούτε καν για το πολυτελές καινούριο αυτοκίνητο που παραγγέλνεις και παραλαμβάνεις από εξουσιοδοτημένους εμπόρους καταβάλλοντας πάνω από 50.000 ευρώ!
Με το συγκεκριμένο θέμα έχει ήδη ασχοληθεί ο Εισαγγελέας, Διευθύνσεις Μεταφορών, Τελωνεία ενώ παράλληλα έχει γίνει και καταγγελία στο ΣΔΟΕ.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, κάτοχοι καινούργιων πολυτελών αυτοκινήτων οι οποίοι τα έχουν αγοράσει από εξουσιοδοτημένες μονάδες εισαγωγικής εταιρείας ανακάλυψαν πως τα οχήματά τους δεν εμφανίζονται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του υπουργείου Μεταφορών, καθώς φαίνεται πως δεν έχουν εισαχθεί ποτέ στην Ελλάδα, ενώ στους φακέλους των αυτοκινήτων που δόθηκαν στους κατόχους μετά από εισαγγελική παραγγελία βρέθηκαν τρία Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης αντί για ένα, τρεις άδειες κυκλοφορίας αντί για μία και τα στοιχεία που αναγράφονται στα Πιστοποιητικά Συμμόρφωσης δεν ταιριάζουν με εκείνα που αναγράφουν οι άδειες κυκλοφορίας.
Το κορυφαίο όμως εύρημα αναγράφεται στο Πιστοποιητικό Ταξινόμησης πολυτελούς μοντέλου καθώς η ημερομηνία εισαγωγής του προσδιορίζεται στα τέλη Αυγούστου του 2008 ωστόσο από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών εμφανίζεται περιορισμός ή απαγόρευση μεταβίβασης του ΙΧ επτά μήνες νωρίτερα από την εισαγωγή του!
Στα “παράξενα” των επίσημων εγγράφων που βρίσκονται στους φακέλους των πολυτελών αυτοκινήτων και ειδικότερα στο έγγραφο της δήλωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης και λοιπών φορολογιών ως αποστολέας δεν εμφανίζεται κάποιο εργοστάσιο παραγωγής, αλλά ένα “αυτοκίνητο που πληροί εκ κατασκευής τις προδιαγραφές της οδηγίας ΕΟΚ 98/69 φάση Β’ ‘η μεταγενέστερη φάση Β”. Επίσης, αναγράφεται σωστά η χώρα αποστολής αλλά λείπει η χώρα προορισμού.
Παράλληλα, στα παραστατικά φαίνεται ως λιμάνι προορισμού το λιμάνι του Πειραιά αλλά τα πλοία που φέρνουν τα ΙΧ από Ιταλία δένουν μόνο Πάτρα και Ηγουμενίτσα. Οπότε η πρόσδεσή τους στον Πειραιά δεν έχει γίνε ποτε. Επίσης, από τους φακέλους των αυτοκινήτων λείπουν τα παραστατικά μεταφοράς των οχημάτων από τη Γερμανία προς την Ιταλία και βέβαια δεν γνωρίζει κανείς με τι μέσο έφτασαν εκεί τα οχήματα.
Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που έχει ήδη πραγματοποιηθεί, οι αριθμοί των τιμολογίων για τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα δεν φαίνονται καταχωρημένα στο σύστημα Instrasat και βέβαια δεν υπάρχουν και τα αντίστοιχα παραστατικά στους φακέλους των αυτοκινήτων.
Πώληση εν αγνοία του ιδιοκτήτη!
Ένας εκ των ιδιοκτητών των καινούριων πολυτελών αυτοκινήτων με “περίεργα” στοιχεία είχε αφήσει το μεταχειρισμένο όχημά του προς πώληση στην εξουσιοδοτημένη μονάδα μήπως και βρεθεί κάποιος ενδιαφερόμενος εξαιτίας της προσέλευσης ιδιωτών. Ωστόσο, μετά από ένα μήνα αντιλήφθηκε ότι το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που είχε αφήσει προς επίδειξη είχιε πουληθεί χωρίς να ενημερωθεί και μάλιστα μέσω τραπεζικού δανεισμού!
Επίσης, διαπιστώθηκε από Υπεύθυνη Δήλωση, που φαίνεται πως έχει βεβαιωθεί το γνήσιο της υπογραφής πως ο κάτοχος ζητά την παρακράτηση κυριότητας που και σε αυτή την περίπτωση όχι μόνο δεν είχε μεταβεί ο κάτοχος στον συγκεκριμένο δήμο αλλά ούτε η υπάλληλος του δήμου που βεβαίωσε το γνήσιο της υπογραφής δούλευε τη συγκεκριμένη ημερομηνία έκδοσής του!
Όσον αφορά στην πώληση του μεταχειρισμένου οχήματος στο οποίο είχαν κατατεθεί οι πινακίδες κυκλοφορίας και υπήρχαν δύο ιδιοκτήτες υπάρχει πλαστή εξουσιοδότηση μόνο από τον έναν ιδιοκτήτη για άρση της ακινησίας και κατόπιν η μεταβίβαση έγινε σε άλλη Διεύθυνση Μεταφορών χωρίς πάλι να έχουν προσκομίσει τα απαραίτητα έγγραφα. Το μεταχειρισμένο όχημα δόθηκε μέσω τραπεζικού δανεισμού από συγκεκριμένο χρηματοπιστωτικό φορέα κατασκευάστριας εταιρείας, που βάσει του καταστατικού της δεν μπορεί να χρηματοδοτεί οχήματα άλλων κατασκευαστών.
Η λύση δόθηκε απλά με την “αλλαγή” της μάρκας του οχήματος σε ένα άλλο πολυτελές μεταχειρισμένο μοντέλο που αναγράφεται στη σύμβαση.