οποίος ανέπτυξε το θέμα: «ο Κ.Π Καβάφης στο μεταίχμιο πολιτισμών και θρησκειών».
Η εκδήλωση του Συνδέσμου Φιλολόγων Καστοριάς για τον Καβάφη (ρεπορτάζ – φωτογραφίες)
Έτος Καβάφη έχει χαρακτηριστεί το 2013. Με αφορμή το γεγονός, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καστοριάς, πραγματοποίησε την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου στο Δημαρχείο, μια εκδήλωση αφιερωμένη στον ποιητή.
Ομιλητής ήταν, ο επίκουρος καθηγητής νεοελληνικής λογοτεχνίας του τμήματος Φιλολογίας του ΑΠΘ, Λάμπρος Βαρελάς ο
Ο κ. Βαρελάς έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ενδιαφέρον που δείχνει ο Καβάφης στα ιστορικά του ποιήματα για τη μεταβατική περίοδο των πρώτων μεταχριστιανικών αιώνων.
«Ο Καβάφης εστιάζει στα ποιήματά του σ’ αυτή τη μεταβατική περίοδο από το πέρασμα από τον ειδωλολατρικό κόσμο, τον αρχαίο κόσμο, ως την πλήρη κατίσχυση του χριστιανισμού ως τους πρώτους αιώνες του Βυζαντίου. Γιατί επιμένει ο Καβάφης σ΄αυτή τη μεταβατική περίοδο;
Το ένα ζήτημα είναι σίγουρα γιατί τον ενδιαφέρει πολύ η ιστορία και οπωσδήποτε τον ενδιαφέρει η περίοδος που δείχνει τις καταβολές της περιοχής στην οποία ζει και μεγαλώνει, την Αλεξάνδρεια, αλλά απ΄ότι φαίνεται δεν είναι μόνο αυτό γιατί όλες αυτές οι μεταβατικές περίοδοι όπου το παλιό συνυπάρχει με το καινούργιο, γεννάνε πολλές δραματικές συγκρούσεις. Οι άνθρωποι έρχονται σε δύσκολη θέση. Ο Καβάφης, είναι ο ποιητής ο οποίος δουλεύει πάνω στις δραματικές συγκρούσεις και τα ποιήματά του τις αναδεικνύουν αυτές και δεν τια καλύπτουν, δεν τις απορροφούν όπως κάνει για παράδειγμα ο Σικελιανός», υπογράμμισε ο ομιλητής ο οποίος διάβασε και αποσπάσματα από ποιήματα του Κωνσταντίνου Καβάφη.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καστοριάς Αλέξανδρος Μακρίδης, στον χαιρετισμό που απηύθυνε αναφέρθηκε έμμεσα στην κρίση που περνάει η χώρα μας κάνοντας παράλληλα αναφορά σε στίχους του Καβάφη οι οποίοι σήμερα είναι πιο επίκαιροι παρά ποτέ:
«Αν ο καθένας μας ταξιδεύει προς τη δικιά του Ιθάκη είναι απαραίτητο σήμερα να μην υιοθετήσουμε τη στάση των Τρώων από το ποίημα του Καβάφη: «αλλά όταν η μεγάλη κρίσις έλθει, η τόλμη και η απόφασις μας χάνονται ̇̇ ταράττεται η ψυχή μας, παραλύει κι ολόγυρα απ΄τα τείχη τρέχουμε ζητώντας να γλυτώσουμε με τη φυγή».
Αλλ΄ αντίθετα, να αναδείξουμε τον ελληνικό καινούργιο κόσμο τον μέγα μέσα από μια στάση ζωής γεμάτη παρρησία και αποφασιστικότητα γιατί έφτασε πια η στιγμή που όπως τονίζει ο ίδιος ο ποιητής σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι να πουν».
Η βραδιά έκλεισε με μελοποιημένα ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή τα οποία απέδωσαν οι μαθητές του ΓΕΛ Άργους Ορεστικού Ιωάννα Γιαννοπούλου ( τραγούδι) και Θεμιστοκλής Χατζής ( κιθάρα).
Ελένη Ψωμαδάκη
Εφημερίδα ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ