Γουναρικά: Ζεσταίνουν (ελέω Ρώσων) την αγορά της Βόρειας Ελλάδας

Σε δυναμικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού -και, μεταξύ άλλων, της αγοράς ελληνικής γούνας- αναδεικνύονται οι Ρώσοι, οι αφίξεις των οποίων παρουσιάζουν αλματώδη αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Της Χριστίνας Κοτανίδου
Πλέον, η Ελλάδα αποτελεί τον υπ’ αριθμόν «ένα» προορισμό για την αγορά γούνινων ενδυμάτων από ρώσους επισκέπτες, που προσπαθούν να συνδυάσουν το τερπνό μετά του ωφελίμου, κάνοντας τις διακοπές τους ψωνίζοντας, ταυτόχρονα, γούνινα είδη (τα οποία γι’ αυτούς αποτελούν είδος όχι πολυτελείας, αλλά πρώτης ανάγκης, για την προστασία από τις πολικές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα τους).
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ Η ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2012 παρατηρήθηκε άνοδος των πωλήσεων και των κερδών της εγχώριας βιομηχανίας γούνινων ενδυμάτων (η οποία συγκεντρώνεται κυρίως στο τρίγωνο Καστοριά – Σιάτιστα – Κοζάνη), η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 14,7% στο πρώτο εξάμηνο του 2013, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.
«Η κύρια αγορά για την ελληνική γούνα είναι αυτή της Ρωσίας και, γενικότερα, των χωρών της τέως Σοβιετικής Ένωσης, όπως η Ουκρανία και η Λευκορωσία», εξηγεί, μιλώντας στη «ΜτΚ», ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, κ. Φαίδων Γκιάτας. «Χιλιάδες ρώσοι τουρίστες κατακλύζουν κάθε χρόνο τα παραθεριστικά θέρετρα της χώρας μας και τα ελληνικά νησιά, επιδιδόμενοι ταυτόχρονα στην αγορά γούνινων ενδυμάτων, τα οποία συνήθως αγοράζουν σε τιμή πολύ χαμηλότερη απ’ ό,τι στις χώρες προέλευσής τους. Μάλιστα, σε αρκετά παραθαλάσσια θέρετρα, όπως αυτά της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Κρήτης, ανοίγουν -λόγω του έντονου ρωσικού αγοραστικού ενδιαφέροντος- ολοένα και περισσότερα καταστήματα, που ανήκουν, ως επί το πλείστον, σε γουναράδες της Καστοριάς και της Σιάτιστας. Τα μαγαζιά αυτά λειτουργούν κατ’ εξοχήν με τουρίστες από τη Ρωσία, που επισκέπτονται τις περιοχές αυτές την καλοκαιρινή περίοδο», συμπληρώνει ο κ. Γκιάτας.
ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΓΟΥΝΕΣ ΚΑΙ ΣΤΗ… ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Μετά τη Ρωσία, σημαντικό εξαγωγικό προορισμό τής ελληνικής γούνας αποτελούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με πρώτο ‘σταθμό’ το Ντουμπάι, όπου πλέον λειτουργούν 280 καταστήματα -και αυτά, ωστόσο, στοχεύουν κυρίως στην αγοραστική δύναμη των Ρώσων», διευκρινίζει ο κ. Γκιάτας, για να συμπληρώσει: «Προσπάθειες προώθησης της ελληνικής γούνας καταβάλλονται, πάντως, και στην Κίνα, στη Νότια Κορέα και σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες».
Ο ΑΝΤΙΛΟΓΟΣ Δυσαρεστημένος ο εμπορικός κόσμος της Θεσσαλονίκης
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα δυσαρεστημένοι από την κατάσταση στην αγορά εμφανίζονται ιδιοκτήτες καταστημάτων πώλησης γούνινων ενδυμάτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με ορισμένους εξ αυτών, με τους οποίους συνομίλησε η «ΜτΚ» (χωρίς, ωστόσο, να επιθυμούν τη δημοσιοποίηση του ονόματός τους), η κίνηση στην αγορά της γούνας είναι απογοητευτική: μοναδική ασπίδα σωτηρίας αποτελούν γι’ αυτούς οι καλοκαιρινοί μήνες, με την αυξημένη τουριστική κίνηση από τη Ρωσία και την Ουκρανία.
Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους καταστηματάρχες αυτή η τουριστική κίνηση διοχετεύεται κυρίως στα νησιά ή στο κατ’ εξοχήν παραγωγικό κέντρο της γούνας στη Βόρεια Ελλάδα, στην περιοχή της Καστοριάς, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην παρατηρούν αυξημένα κέρδη…
ΠΕΛΑΤΕΣ Αναζητούνται σε Ευρώπη, Αμερική, Κορέα και… Ντουμπάι
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, κ. Φαίδωνα Γκιάτα, στο πρώτο εξάμηνο του 2013 παρατηρείται αύξηση 14,7% στις ελληνικές εξαγωγές (συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό διάστημα), ενώ για το δεύτερο εξάμηνο εκτιμάται (χωρίς να υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία) μια σχετική επιβράδυνση και πτώση σε σύγκριση με το σύνολο του προηγούμενου έτους.
Σε ανάλογες παρατηρήσεις προχωρά, μιλώντας στη «ΜτΚ», και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Γουνοποιών, κ. Νίκος Μιχαλόπουλος: «Η αγορά της γούνας απευθύνεται κυρίως στους Ρώσους και στις τέως σοβιετικές δημοκρατίες, καθώς -ιδιαίτερα το καλοκαίρι- παρατηρείται αυξημένη κίνηση στα ελληνικά νησιά, στην Κύπρο, αλλά και στην περιοχή της Καστοριάς από ρώσους τουρίστες», εξηγεί. «Κύριους εξαγωγικούς προορισμούς της ελληνικής αποτελούν η Ευρώπη, η Αμερική, η Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Πάντως, όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαλόπουλος, «η άνοδος στις τιμές των γουνοδερμάτων στο 30% (σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και στο 40%) φέρνει προσκόμματα στην αγορά, υποσκάπτοντας την ανταγωνιστική θέση τής ελληνικής γούνας και την προώθηση των προϊόντων μας».
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΓΟΥΝΟΠΟΙΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ Ανάπτυξη σε ιδιόκτητες υποδομές
Το 2013, ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς κατάφερε να αποκτήσει τον δικό του εκθεσιακό χώρο και να πραγματοποιήσει την 38η Έκθεση Γούνας (9-12 Μαΐου 2013) στις δικές του, σύγχρονες εγκαταστάσεις (φωτ.). Το κόστος κατασκευής τού εκθεσιακού κέντρου διαμορφώθηκε στα 3,8 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 35% προήλθε από χρηματοδότηση μέσω του αναπτυξιακού νόμου, ενώ το υπόλοιπο προήλθε από ίδια συμμετοχή τού συνδέσμου.
«Η 38η έκθεση ήταν μία από τις πλέον επιτυχημένες μας: την επισκέφθηκαν 1.200 ξένοι επισκέπτες, από τους οποίους οι 650 ήταν έμποροι από την τέως Σοβιετική Ένωση. Δεύτερες κατά σειρά σε αριθμό εμπορικών επισκεπτών ήλθαν η Τουρκία, η Ουκρανία και η Λευκορωσία. Η 39η έκθεση, η οποία θα διοργανωθεί στο διάστημα 2-5 Μαΐου 2014, στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να κινηθεί σε εξίσου υψηλά επίπεδα, προσπαθώντας να εξυπηρετήσει όσο το δυνατόν καλύτερα και πληρέστερα τις ανάγκες των εκθετών. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι αυτό που αποκαλούμε ‘παραδοσιακές αγορές’: στοχεύουμε, δηλαδή, σε χώρες του δυτικού κόσμου, προσπαθώντας να υποκινήσουμε με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον τους», συμπληρώνει ο κ. Γκιάτας.
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Κερδίζουν έδαφος με επένδυση στην τεχνολογία και ποιοτικότερα προϊόντα
Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα («Ελληνική Βιομηχανία 2012-2013»), οι συνολικές πωλήσεις τριάντα τριών ΑΕ και ΕΠΕ βιομηχανικών και βιοτεχνικών επιχειρήσεων γούνας μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους ανήλθαν το 2012 σε 156,3 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 13,5 εκατ. ευρώ (+9%) σε σχέση με το 2011. Μείωση των πωλήσεων παρουσίασαν οι δέκα από τις τριάντα τρεις επιχειρήσεις (το 30% του συνόλου), ενώ οι υπόλοιπες είκοσι τρεις (το 70%) αύξησαν τις πωλήσεις τους.
Η βελτίωση των κερδών αποδίδεται στην άνοδο των πωλήσεων, η οποία συνδέεται με την προσπάθεια των επιχειρήσεων για αναβάθμιση του τεχνολογικού επιπέδου τους, αλλά και για την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων.
makthes.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria