Γράφει ο Χρυσόστομος Δούκης
Σχης (ΠΖ) ε.α.
Η απόφαση για τη λειτουργία του Φυλακίου λήφθηκε μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δημάρχου Νεστορίου , ο οποίος απαίτησε να ικανοποιηθεί το συγκεκριμένο αίτημα για να επιτευχθεί ο στόχος της ασφάλειας των συνόρων στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου και να καταπολεμηθεί η λαθροϋλοτομία.
Όπως ήταν αναμενόμενο , το ΥΕΘΑ συνηγόρησε και υλοποίησε άμεσα τη συγκεκριμένη απαίτηση, δείχνοντας ενδιαφέρον, κατανόηση του προβλήματος, αποφασιστικότητα και άψογα αντανακλαστικά.
Το επικοινωνιακό παιχνίδι της κυβέρνησης λειτούργησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τι τους κόστισε άλλωστε;
Μια διαταγή δόθηκε από το Υπουργείο και αφού συγκεντρώθηκαν ορισμένοι στρατιώτες (απ` τους ήδη υπηρετούντες σε κοντινό τάγμα) , στάλθηκαν στο χ. Τρίλοφος, έχοντας ως εφόδια την φιλοπατρία τους, τον ατομικό τους οπλισμό και το θάρρος που είναι δεδομένο σε νέους 18-19 ετών.
Καλούνται λοιπόν οι οπλίτες , με στρατιωτική εμπειρία 2 – 4 μηνών , σε μετεφηβική ηλικία, να εμπεδώσουν το αίσθημα ασφάλειας στους κατοίκους της παραμεθόριας αυτής περιοχής , αντιμετωπίζοντας το οργανωμένο έγκλημα και ιδιαίτερα επικίνδυνους κακοποιούς , αποφασισμένους για όλα και εξοπλισμένους με βαρύ οπλισμό.
Τώρα λοιπόν σωθήκαμε!
Προσπαθούμε δηλαδή , με ασπιρίνες να σώσουμε έναν καρκινοπαθή !
Ας σοβαρευτούμε επιτέλους…
Η συγκεκριμένη ενέργεια μοιάζει με πείραμα μαθητευόμενου μάγου.
Μπορεί να μην βρίσκονται τα παιδιά σας στο φυλάκιο του Τριλόφου αλλά , σας διαβεβαιώνω ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν αυτοί οι ηρωικοί στρατιώτες του, είναι να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τον εαυτό τους.
Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται επίσης , τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι στρατιώτες εξαιτίας της μορφολογίας του εδάφους (1297 μέτρα υψόμετρο) , της απομόνωσης (το φυλάκιο βρίσκεται …στη μέση του πουθενά) , των δύσβατων δρομολογίων προσέγγισης , της απόστασης από την έδρα της Μονάδας και των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή.
Αν θέλουμε λοιπόν πραγματικά να λύσουμε το υπαρκτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής , θα πρέπει να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα και όχι μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα, μόνο και μόνο για την δημιουργία εντυπώσεων.
Αν αποφασισθεί να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση τότε , αυτό που θα καταφέρουμε θα είναι να ζούμε με την ψευδαίσθηση ότι το πρόβλημα λύθηκε , να παρακαλούμε να μην πάει το παιδί μας «εκεί πάνω» και να ευχόμαστε «να μην γίνει τίποτα κακό».
Με ευχολόγια όμως δεν λύνεται κανένα πρόβλημα.
Η λύση θα δοθεί – κατά τη γνώμη μου – αν αποφασισθεί να υλοποιηθεί μία από τις παρακάτω προτάσεις:
α. Η δύναμη του φυλακίου να αυξηθεί ώστε να υπάρχουν τουλάχιστον 20-30 κατάλληλα εκπαιδευμένοι οπλίτες , με τον ανάλογο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και τα απαραίτητα μέσα. Η περίπτωση αυτή προϋποθέτει βέβαια και την δημιουργία των αναγκαίων υποδομών για την διαμονή του προσωπικού.
β. Η ευθύνη να ανατεθεί εξ ολοκλήρου στην ΕΛ. ΑΣ. , τα στελέχη της οποίας διαθέτουν την απαιτούμενη εμπειρία , τις γνώσεις και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να επιτευχθεί ο στόχος της συνεχούς επιτήρησης – ασφάλειας της περιοχής.
Εξάλλου κύριοι κυβερνώντες οι κάτοικοι αυτής της ταλαιπωρημένης περιοχής δεν ζητάνε κάτι πρωτοφανές , κάτι που δεν δικαιούνται. Κάτι ανάλογο έγινε στα σύνορα της χώρας μας στο Νομό Έβρου , στο Ιόνιο και στο Αιγαίο Πέλαγος με άκρως ικανοποιητικά αποτελέσματα.
Ελλάδα είναι και ο Νομός Καστοριάς…
Εφαρμόστε τώρα και στην Καστοριά , την σωστή μέθοδο επίλυσης στο πρόβλημα της ασφάλειας των συνόρων για να μην χρειαστεί να κάνετε το αυτονόητο υπό την πίεση δυσάρεστων γεγονότων.
Ας κάνουμε πράξη έστω και τώρα τη ρήση του Ιπποκράτη του Κώου: « Το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν.»kranosgr