Στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασε το Ξενία!!!

Στο ΤΑΙΠΕΔ πέρασε το Ξενία!!!
Την μοίρα των περισσοτέρων Ξενία της χώρας, που εγκαταλείφθηκαν μέσα σε μια νύχτα, στην τύχη τους, ακολουθεί και το Ξενία της Καστοριάς, που θεωρείται ένα από τα καλύτερα αρχιτεκτονήματα εκείνης της περιόδου, που φέρει την υπογραφή του διάσημου αρχιτέκτονα Άρη

Κωνσταντινίδη. 

Περίπου 170 ακίνητα «περνάνε» στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων προκειμένου στη συνέχεια να πωληθούν ή / και να ενταχθούν στο σχέδιο τιτλοποίησης που προωθείται.
Μεταξύ των ακινήτων περιλαμβάνονται τα ακίνητα που στεγάζουν τα Ξενία Καστοριάς, Θάσου , Κοζάνης , Ξάνθης  και Εδεσσας
Το Ξενία της Καστοριάς χτίστηκε το 1953 από τον αρχιτέκτονα Χ. Σφαέλλο και ήταν από τα πρώτα στην Ελλάδα.
Πρόσφατα ο σύλλογος Αρχιτεκτόνων, το έχει κατατάξει μεταξύ των Ξενία της χώρας, τα οποία πρέπει να χαρακτηριστούν ως “νεότερα διατηρητέα” και να αποκαστασταθούν, χωρίς να διαταραχθεί η φυσιογνωμία του.
Παλαιότερα ο ίδιος σύλλογος είχε διαμαρτυρηθεί έντονα για τα Ξενία του Ηρακλείου και της Λάρισας, τα οποία τελικά κακοποιήθηκαν ή κατεδαφίστηκαν, στα πλαίσια της “αξιοποίησης” τους!
Κατά καιρούς έγιναν πολλές απόπειρες για την αξιοποίηση του Ξενία της Καστοριάς, είτε ως πανεπιστήμιο είτε ως πολιτιστικό κέντρο, αλλά όλες κατέληξαν σε αδιέξοδο, από την αναλγησία του ΕΟΤ  να παραχωρήσει το κτίσμα στην τοπική κοινωνία με ευνοϊκούς όρους.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι για πρώτη φορά τέθηκε θέμα παραχώρησης του Ξενία στο Δήμο Καστοριάς το έτος 2003 με διαμεσολάβηση του τότε υπουργού Φ. Πετσάλνικου προς την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.
Το τίμημα που κλήθηκε να καταβάλει τότε ο Δήμος Καστοριάς ανέχρονταν στο ποσό των 264.123 ευρώ για σαράντα χρόνια.
Ακολούθησε ένα κύκλος διαβουλεύσεων με τον Δήμο Καστοριάς και με τον τότε δήμαρχο Δ. Παπουλίδη ο οποίος προέβαλε την αξίωση να παραχωρηθεί δωρεάν το Ξενία.
Μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων ακολούθησε μια μακρά περίοδος σιωπής, όπου εν τω μεταξύ επιδεινώθηκε ακόμα περισσότερο η κακή εικόνα του κτιρίου.
Το θέμα περιέπλεξε ακόμα περισσότερο  η απόφαση της ΕΤΑ το καλοκαίρι του 2007 με κυβέρνηση πλέον της Ν.Δ., να άρει την προηγούμενη απόφασή της για την παραχώρηση του Ξενία στο Δήμο Καστοριάς, ανοίγοντας παράλληλα το δρόμο και για την απόκτηση του Ξενία από ιδιώτες.
Στην συνέχεια, όταν αναθερμάνθηκε το θέμα του Ξενία, την σκυτάλη από τον Δήμο παρέλαβε η Νομαρχία και προσωπικά ο Κ. Λιάντσης, που τέθηκε επικεφαλής μιας σταυροφορίας για την απόκτηση του κτηρίου.
Έτσι άρχισε ένας νέος κύκλος διαβουλεύσεων με την κεντρική εξουσία, χωρίς, ωστόσο, να απαντηθεί το ουσιώδες ερώτημα: Πώς θα αξιοποιηθεί το Ξενία;
Οι απαντήσεις που δόθηκαν κατά καιρούς από τους ενοίκοιυς του Καπιτωλίου, κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα αντικρουόμενων απόψεων, που, ως φαίνεται δεν έπεισαν τους δικαιολογημένα δύσπιστους διαχειριστές των τουριστικών ακινήτων! Και οι διαβουλεύσεις οδηγήθηκαν για πολλοστή φορά σε αδιέξοδο!
Παρ΄ όλα αυτά, η ΕΤΑ,  για λόγους καθαρά πολιτικής πρακτικής, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να συζητήσει εκ νέου το θέμα με τον Νομάρχη Καστοριάς, με βάση “την υποβολή πλήρους σχεδίου προτάσεων σε προδιαγραμμένα πλαίσια” και όχι με την προχειρότητα, με την οποία κινήθηκε η Νομαρχία μέχρι τώρα, διατυπώνοντας “συνοπτικά σε μία παράγραφο, ορισμένες προτάσεις”!
Το αποτέλεσμα αυτών των χειρισμών, αποτυπώνεται στην απάντηση της ΕΤΑ προς τον Φ. Πετσάλνικο, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπου η εταιρεία ουσιαστικά “αδειάζει” τους τοπικούς φορείς, καταλογίζοντας αδυναμία ανάλυψης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, για την απεμπλοκή του ζητήματος. Κάποιοι δεν εννοούν να καταλάβουν ότι το Ξενία έχει χαθεί οριστικά για την τοπική αυτοδιοίκηση, που το προόριζε για πολιτιστικό κέντρο και σύντομα θα αλλάξει χέρια… εξαιτίας τους!
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria