ανώδυνη που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, αφού, αν ρωτήσει κανείς στην επικράτεια του νομού Καστοριάς, ακόμη και μέσα στην πόλη, οι κάτοικοι της περιοχής μας σίγουρα δε θα πουν τα …καλύτερα, με το δεδομένο ότι οι συχνές εμφανίσεις αρκούδας και οι ζημιές που έχουν προκαλέσει σε καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο, για να μην προσθέσουμε σε αυτά και το καθεστώς …τρόμου που έχει επικρατήσει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του νομού.
Ικανοποιημένη η «Καλλιστώ» από την πορεία του προγράμματος LIFE, εξαγριωμένοι όμως οι κάτοικοι της Καστοριάς
Ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο έργο είναι αυτό της «Βελτίωσης των προϋποθέσεων συνύπαρξης ανθρώπου – αρκούδας», το οποίο εκτελείται, στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE, από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση, «Καλλιστώ».
Και η λέξη «αμφιλεγόμενο» είναι η πιο
Παρόλα αυτά, το έργο προχωρά κανονικά, με τους εκπροσώπους της «Καλλιστώ», μάλιστα, να δηλώνουν ικανοποιημένοι για την πορεία του, αφού, σύμφωνα με τους ίδιους, τα μέτρα που ελήφθησαν στο πλαίσιο του προγράμματος και όχι μόνο, βελτίωσαν την υφιστάμενη κατάσταση, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δεύτερη περίφραξη που τοποθετήθηκε κατά μήκος της Εγνατίας Οδού, με αποτέλεσμα να μειωθούν σημαντικά τα τροχαία ατυχήματα.
Συχνότερες στο μέλλον οι εμφανίσεις αρκούδας!!!
Σε ό,τι, ωστόσο, αφορά τα προβλήματα που δημιουργούνται από την εμφάνιση του άγριου θηλαστικού, τα οποία κατά καιρούς έχουν …εξαγριώσει τους Καστοριανούς πολίτες, κατά τη διάρκεια της 3ης δημόσιας ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος, ο εκπρόσωπος της «Καλλιστώ», Σπύρος Ψαρούδας, τα απέδωσε στην αύξηση του πληθυσμού της αρκούδας, όχι μόνο στην Καστοριά, αλλά σε όλη την Ευρώπη.
«Σε όλη την Ευρώπη έχουμε την επιστροφή των μεγάλων σαρκοφάγων και στην Ελλάδα ακόμη περισσότερο. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στα μέτρα προστασίας των πληθυσμών των αγρίων ζώων, αλλά, πολύ περισσότερο, στα φαινόμενα αστυφιλίας που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο κ. Ψαρούδας και πρόσθεσε: «Τα ζώα θα πλησιάσουν – και πλησιάζουν – όλο και περισσότερο σε κατοικημένες περιοχές και αυτό είναι κάτι που είναι κοινό φαινόμενο σε όλη την Ευρώπη για αυτό και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις αρκούδες».
Πιο μετριοπαθής, ωστόσο, εμφανίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς, Δημήτρης Σαββόπουλος, επισημαίνοντας πως, ίσως, θα έπρεπε να έχουν γίνει κάποιες διαφοροποιήσεις στο πρόγραμμα, προκειμένου να έχει καλύτερα αποτελέσματα.
«Θα μπορούσε ο αρχικός σχεδιασμός να είναι ακόμη καλύτερος. Προσπαθήσαμε να κάνουμε κάποιες βελτιώσεις, όπως η αύξηση του ποσού για την τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων για κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους, η προειδοποιητική σήμανση και οι ειδικοί κάδοι απορριμμάτων, που πιστεύω ότι ήταν προς τη θετική κατεύθυνση», σημείωσε ο κ. Σαββόπουλος.
Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Ιούνιο του 2014, ωστόσο, κάποιες από τις δράσεις του θα συνεχιστούν, όπως, για παράδειγμα, η ύπαρξη της ομάδας άμεσης επέμβασης, η οποία καλείται να παρέμβει όποτε υπάρχει εμφάνιση αρκούδας σε κατοικημένη περιοχή.
ΣΕΝΤΡΑ