Ο μεγάλος ασθενής – Γράφει ο Χρήστος Α. Κοσμάς

Το δημόσιο στην Ελλάδα αποτελεί τον μεγάλο ασθενή. Δεν είναι τυχαίο πως η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων ενστερνίζεται και όχι άδικα, την άποψη αυτή. Δεν είναι τυχαίο πως για την κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας την κύρια ευθύνη έχει το κράτος. Στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες, όπως και στις Η.Π.Α., η κρίση ξεκίνησε από τον ιδιωτικό τομέα (τράπεζες) και εξαπλώθηκε στο δημόσιο. Αντιθέτως στην Ελλάδα η κρίση είχε την αντίστροφη πορεία. Ξεκίνησε από το κράτος (υψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλα ελλείμματα, κίνδυνος

χρεοκοπίας) και μολύνθηκε στην πορεία ο ιδιωτικός. Συνεπώς για την υπέρβαση της κρίσης απόλυτη προτεραιότητα και βασική προϋπόθεση είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που σχετίζονται με το κράτος.

Οι παρεμβάσεις πρέπει να αφορούν πρωτίστως τον εξορθολογισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας του δημόσιου τομέα. Τα βήματα είναι γνωστά και συγκεκριμένα. Περιορισμός του υπερδιογκωμένου μεγέθους του. Μείωση των υπέρογκων και πολλές φορές χωρίς αντίκρισμα δημόσιων δαπανών. Δραστικός περιορισμός της γραφειοκρατίας. Απλοποίηση των διαδικασιών και των συναλλαγών. Βελτίωση της αποτελεσματικότητάς του. Καταπολέμηση των φαινομένων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης. Παύση προκλητικών προνομίων. Εισαγωγή της διαρκούς αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα. Οικοδόμηση ενός Ευρωπαϊκού κράτους πραγματικά στην υπηρεσία του πολίτη, της ανάπτυξης και του δημοσίου συμφέροντος.
Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ενδεικτικά αναφέρεται η αδήριτη ανάγκη για επιτάχυνση της πειθαρχικής διαδικασίας. Επιβάλλεται η επίτευξη πιο γρήγορων ρυθμών κατά την πειθαρχική εξέταση υποθέσεων δημοσίων υπαλλήλων, όσο και η αυστηρότατη αντιμετώπισή τους στις περιπτώσεις αποδεδειγμένης ενοχής. Προκαλείται το δημόσιο αίσθημα όταν οι υποθέσεις επίορκων δημόσιων υπαλλήλων καθυστερούν υπερβολικά να εξεταστούν από τα πειθαρχικά συμβούλια και οι ποινές που τους επιβάλλονται είναι κατά κυριολεξία «χάδια». Δικαιολογημένα εξοργίζεται ο κόσμος όταν διαπιστώνει πως υπάλληλοι που έχουν εντοπιστεί να διαπράττουν παραβάσεις, που έχουν εγκληματήσει, πληρώνονται κανονικά ή έστω το 50% του μισθού τους. Για το λόγο αυτό όσοι υπάλληλοι τίθενται σε αργία θα πρέπει να μην αμείβονται καθόλου μέχρι να τελεσιδικήσει η υπόθεση και να ολοκληρωθεί ο πειθαρχικός τους έλεγχος. Κι αν βρεθούν αθώοι τότε το κράτος να τους επιστρέφει αναδρομικά τους μισθούς που δεν τους καταβλήθηκαν όλο αυτό το διάστημα. Αν βρεθούν ένοχοι τότε και το δημόσιο θα απαλλαγεί από έναν ακατάλληλο λειτουργό, αλλά και θα έχουμε σεβαστεί τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων.
Επίσης ο ενδελεχής έλεγχος των δικαιολογητικών πρόσληψης όλων των υπαλλήλων που τίθενται στο καθεστώς της διαθεσιμότητας – κινητικότητας. Την προηγούμενη εβδομάδα το αρμόδιο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανακοίνωσε πως από τον έλεγχο που διενήργησε το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, στο σύνολο των 3.576 δημοτικών αστυνόμων από 178 Δήμους της χώρας εντοπίστηκαν τριάντα (30) περιπτώσεις που είχαν κάνει χρήση πλαστών δικαιολογητικών προκειμένου να προσληφθούν. Κατόπιν θα ακολουθηθούν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ανάκληση των παράνομων αυτών διορισμών, την αναζήτηση των αχρεωστήτως καταβληθεισών αμοιβών και τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών. Μόνο που ο έλεγχος αυτός δεν πρέπει να περιοριστεί αποκλειστικά στους δημοτικούς αστυνόμους, αλλά να επεκταθεί σε όλους τους υπαλλήλους που τίθενται σε διαθεσιμότητα – κινητικότητα. Απλές και μικρές παρεμβάσεις με σημαντικό όμως αντίκτυπο.
ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria