Οι σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό που αναμένεται να ισχύσουν τους επόμενους μήνες έχουν οδηγήσει χιλιάδες ασφαλισμένους να «σηκώσουν» τις εισφορές τους από ταμεία πρόνοιας και επικουρικής ασφάλισης.
Η πρακτική αυτή μπορεί να ήταν μέχρι πρότινος άγνωστη στο ευρύ κοινό, ωστόσο, η νέα τάση έχει ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να αιτούνται επιστροφή των εισφορών υπό τον φόβο των νέων αλλαγών στο ασφαλιστικό.
Πρόκειται ουσιαστικά για μία νέα τάση που έχει δημιουργηθεί, καθώς η επιστροφή εισφορών, η οποία πριν από μερικά χρόνια είχε μικρή έως ελάχιστη απήχηση, σήμερα παρουσιάζει μεγάλη αύξηση. Σύμφωνα με τον «Τύπο της Κυριακής», από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2013 οι σχετικές αιτήσεις έχουν αυξηθεί κατά 15% σε σύγκριση με πέρσι, με τους εργαζόμενους να προχωρούν σε αυτή την κίνηση προκειμένου να βγάλουν τα προς το ζην ή να σώσουν από τις περικοπές του μνημονίου τα χρήματα που έχουν πληρώσει.
Η επιστροφή εισφορών βέβαια συνεπάγεται και την άμεση διακοπή της ασφάλισης τους αλλά αυτό φαίνεται ότι έχει μικρή σημασία όταν κάποιος έχει μείνει άνεργος ή έχει αλλάξει επάγγελμα. Υπάρχουν, ωστόσο και αυτοί που μένουν αναγκαστικά εκτός εργασίας λόγω εθελουσίας εξόδου, και επιλέγουν να πάρουν τις εισφορές τους από το να περιμένουν να πάρουν σύνταξη, η οποία μπορεί να καταλήξει από τις περικοπές, ένα μικρό επίδομα.
Τα ταμεία που καλούνται να επιστρέψουν εισφορές
Τέσσερα είναι τα ταμεία, οι ασφαλισμένοι των οποίων έχουν κινηθεί για να κάνουν “ανάληψη” των εισφορών τους, εκμεταλλευόμενοι τη δυνατότητα που τους δίνει το καταστατικό τους. Να σημειωθεί ότι βασική προϋπόθεση σ’ αυτά είναι να έχουν συμπληρωθεί τρία έτη καταβολής εισφορών.
Πρόκειται για το ταμείο εφάπαξ ΔΕΚΟ και τραπεζών. Οι αιτήσεις που έχουν γίνει ξεπερνούν τις 450, με τις περισσότερες να είναι από απολυμένους της πρώην ΕΡΤ. Ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί μετά το νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοινώθηκε στον ΟΤΕ για 1.100 εργαζομένους.
Στο ταμείο επικούρησης των υπαλλήλων που προέρχονται από τις τράπεζες Ιονική, Λαϊκή, Αττικής, Εθνική, πρώην Πίστεως, Εργασίας, Eurobank (ΤΑΠΙΛΤ-ΑΤ) ένας από τους συλλόγους των εργαζομένων αποφάσισε πρόσφατα να ζητήσει πίσω τις εισφορές. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ταμείο, που αριθμεί 6.000 άτομα, έχει πάψει από το 2005 να ασφαλίζει εργαζομένους, καθώς από τότε οι νεοπροσληφθέντες στις τράπεζες υπάγονται στο ΙΚΑ.
Στα επικουρικά ταμεία των ιδιωτικών υπαλλήλων (όπως τον εμποροϋπαλλήλων, των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των υπαλλήλων στις βιομηχανίες κ.ά.), το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση. Οι περισσότεροι έχουν μείνει άνεργοι και προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημα τους, “σηκώνουν” τις εισφορές τους.
Στα ταμεία πρόνοιας των ιδιωτικών υπαλλήλων (ΤΑΠΙΤ), το οποίο ασφαλίζει για την παροχή εφάπαξ στους εργαζομένους στο εμπόριο, στις βιομηχανίες, τις εταιρίες μετάλλου, στα λιμάνια, στα ξενοδοχεία, στις φαρμακοβιομηχανίες κ.ά, οι αιτήσεις έχουν φτάσεις τις 2.400, με ένα μέσο ποσό επιστροφής των τάξης των 7.000 ευρώ.
Δικό τους επικουρικό ταμείο ιδρύουν οι φαρμακοποιοί
Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης είναι η κίνηση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να “σηκώσει” τα 50.000.000 ευρώ του αποθεματικού του και να ιδρύσει ένα Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, προκειμένου να διαχειρίζεται μόνος του τα χρήματα του, ώστε να τα προστατεύσει από ένα νέο “κούρεμα”.
Ο νέος φορέας θα ονομάζεται Επαγγελματικό Ταμείο Φαρμακοποιών και σε αυτόν θα πηγαίνουν τόσο οι εισφορές 4/1.000 επί των αγορών στα καταστήματα τους όσο και τα χρήματα που ο καθένας θα επιλέγει να καταθέσει στην προσωπική του καρτέλα και τα σημερινά αποθεματικά του ΠΦΣ.