Αλκοολικοί Ανώνυμοι Καστοριάς: «Το αλκοόλ δεν κάνει εξαιρέσεις» (συνέντευξη) - OlaDeka

Αλκοολικοί Ανώνυμοι Καστοριάς: «Το αλκοόλ δεν κάνει εξαιρέσεις» (συνέντευξη)

Τη στιγμή που το αλκοόλ αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, υπάρχει ένας πυρήνας, μια ομάδα που κρατά έμπρακτα την ελπίδα για απεξάρτηση ζωντανή! Οι Ανώνυμοι Αλκοολικοί είναι μια οργάνωση που ξεκίνησε το 1935 στο Οχάιο και ευτυχώς έχει επεκταθεί τόσο πολύ που, ακόμα και σε μικρές επαρχιακές πόλεις όπως η Καστοριά, αναδεικνύεται η σημαντικότητα της προσφοράς της. Μια σπίθα που είναι ικανή να γίνει πυρκαγιά και να βάλει φωτιά σε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που οδηγούν κάποιον στον αλκοολισμό.
Για την γενεσιουργό αιτία της ομάδας, την ιστορία της αλλά και για τις διαστάσεις του φαινομένου στην Καστοριά και τις δράσεις της ομάδας στην πόλη μας,

μιλούν οι ΑΑ Καστοριάς, παραχωρώντας μια ιδιαίτερα γενναιόδωρη συνέντευξη στους «Ορίζοντες».

Πείτε μου δύο πράγματα για τους ΑΑ Πως ξεκίνησαν ;
Η σπίθα που εξελίχθηκε στην πρώτη ομάδα των ΑΑ άναψε στο Άκρον του Οχάιο τον Ιούνιο του 1935, κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας μεταξύ ενός χρηματιστή από τη Νέα Υόρκη και ενός γιατρού από το Άκρον. Αποδείχθηκε ότι ένας αλκοολικός θα μπορούσε να επηρεάσει έναν άλλο αλκοολικό όσο δεν θα μπορούσε ένας μη αλκοολικός. Επίσης αποδείχθηκε ότι η σκληρή δουλειά του αλκοολικού με άλλους αλκοολικούς ήταν ζωτικής σημασίας για μόνιμη ανάρρωση.
Θεσπίστηκαν αρχές και παραδόσεις στο πρόγραμμα των ΑΑ που φαίνεται ότι ταιριάζουν σε άτομα με πολύ διαφορετικούς τρόπους ζωής, σε ανθρώπους πολλών εθνικοτήτων και προσφέρουν ανάρρωση. Η βιβλιογραφία των ΑΑ άρχισε να κυκλοφορεί το 1939,και έπαιξε και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάρρωση των μελών.
Ποιος είναι ο ρόλος τους;
Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι είναι μία αδελφότητα ανδρών και γυναικών που μοιράζονται μεταξύ τους τις εμπειρίες τους, τη δύναμη και την ελπίδα προς την επίλυση του κοινού τους προβλήματος και προς τη βοήθεια άλλων να αποθεραπεύονται από τον αλκοολισμό.
Η μοναδική προϋπόθεση εγγραφής ως μέλος είναι η επιθυμία να σταματήσει κανείς το ποτό. Τα μέλη δεν πληρώνουν εγγραφή ούτε άλλα χρήματα για τις υπηρεσίες που προσφέρονται – συντηρούμαστε με δικές μας συνεισφορές.
Η αδελφότητα των Α.Α. δεν συνδέεται με κανένα δόγμα, πολιτικό κόμμα ή άλλο οργανισμό ή ίδρυμα. Δεν συμμετέχει σε διενέξεις και δεν υποστηρίζει ούτε εναντιώνεται σε οτιδήποτε σκοπούς.Ο κύριος σκοπός μας είναι να βρισκόμαστε σε κατάσταση νηφαλιότητας και να βοηθάμε άλλους αλκοολικούς να πετυχαίνουν κι αυτοί την νηφαλιότητα.
Πνευματική ιδιοκτησία από το “Grapevine”, ανατύπωση με έγκριση.
Από πόσα άτομα απαρτίζεται;
Σε πρόσφατη αναφορά στην έκδοση του 2007 αναφέρεται ότι ο αριθμός των ΑΑ ανέρχεται στα 2.000.000 μέλη ,104.000 ομάδες, σε 180 χώρες.
Η αδελφότητα μετρούσε 100 μέλη το 1939 και σύμφωνα με τον πρόλογο της 4ης έκδοσης του Μεγάλου Βιβλίου έως τον Νοέμβριο του έτους 2001 ο αριθμός των ΑΑ ανέρχονταν στα 2.000.000 μέλη , 104.000 ομάδες, σε 180 χώρες. Σήμερα ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
Πως Λειτουργεί;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει τον Αλκοολισμό στις χρόνιες ασθένειες. Ο αλκοολισμός είναι μια προοδευτική (από την άποψη ότι πάει από το  κακό στο χειρότερο όσο συνεχίζει κάποιος να πίνει ), ανίατη ( από την άποψη ότι δεν μπορεί ένας αλκοολικός να ξανά πιει κανονικά γιατί έχει χάσει πλέον τον έλεγχο του πόσο πίνει) και θανατηφόρα (είναι η τρίτη αιτία θανάτου στον  κόσμο αλλά και στη χώρα μας) ασθένεια. Πρέπει κανείς να τον λαμβάνει σοβαρά  υπ΄όψη του έστω κι αν νοιώθει ότι βρίσκεται στο αρχικό στάδιο. Η εμπειρία μας, μας έχει διδάξει ότι ο αλκοολισμός αργά η γρήγορα εξελίσσεται ανεξέλεγκτα. Η κατάληξη του είναι η τρέλα, η φυλακή και ο θάνατος. Εμείς, οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι πιστεύουμε ότι ο Αλκοολισμός δεν είναι κοινωνικό στίγμα. Οι προσωπικές μας εμπειρίες δείχνουν ότι ο αλκοολισμός είναι μία σοβαρή σωματική, πνευματική και ψυχική ασθένεια. Η ανάρρωση μας στηρίζεται στο μοίρασμα της εμπειρίας μας, της δύναμης και της ελπίδας μεταξύ μας, ότι μπορούμε να λύσουμε το κοινό μας πρόβλημα. Ακόμη πιο σημαντικό, η συνεχιζόμενη μας νηφαλιότητα εξαρτάται από το να βοηθούμε άλλους να αναρρώσουν από τον αλκοολισμό
Στις συναντήσεις των Α.Α. τα μέλη μοιράζονται την εμπειρία της ανάρρωσης τους με οποιοδήποτε άτομο με πρόβλημα ποτού το οποίο ζητάει βοήθεια, και δίνουν προσωπική βοήθεια ή “υποστήριξη” (sponsorship) στους αλκοολικούς που έρχονται στο Α.Α.
Το πρόγραμμα των Α.Α., όπως αυτό διατυπώνεται στα Δώδεκα Βήματα για την ανάρρωση, προσφέρει στον αλκοολικό μία ευκαιρία να αναπτύξει έναν ικανοποιητικό τρόπο ζωής ελεύθερος από το αλκοόλ.
Η παρουσία σε “κλειστές” συγκεντρώσεις είναι περιορισμένη σε άτομα που είναι αλκοολικοί ή που νομίζουν πως έχουν πρόβλημα με το ποτό. Μη αλκοολικοί επισκέπτες είναι ευπρόσδεκτοι στις “ανοιχτές” συναντήσεις των Α.Α. Δεν κάνουν ιατρικές ή ψυχιατρικές διαγνώσεις ή προγνώσεις, ή δεν προσφέρουν συμβουλές. Δεν παρέχουν υπηρεσίες για αποτοξίνωση ή περίθαλψη, νοσηλεία, φάρμακα, στέγαση, δουλειές, χρήματα ή άλλες υπηρεσίες πρόνοιας. Δεν δέχονται χρήματα για τις υπηρεσίες τους ή εξωτερικές συνεισφορές. Δεν παρέχουν συστατικές επιστολές σε επιτροπές αποφυλάκισης, δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εργοδότες, κ.λπ. Δεν εμπλέκονται με ή δεν υποστηρίζουν την εκπαίδευση, την έρευνα, ή την επαγγελματική θεραπευτική αγωγή.  
ιστοσελίδα (www.aa-greece.gr), Email: [email protected]
Ποιος συντονίζει τις ομάδες των ΑΑ;
Η επιλογή του συντονιστή/στριας κάθε φορά γίνεται μετά από ομάδα εργασίας και αποτελεί υπηρεσία ανάρρωσης Τα μέλη που θέλουν και μπορούν αναλαμβάνουν υπηρεσίες (συντονισμού, γραμματέα, ταμία)
Πρέπει να είναι κάποιος ειδικός, η αρκεί να είναι κάποιος που έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα;
Όχι δεν πρέπει να είναι κάποιος ειδικός για να κάνει συντονισμό, ούτε να είναι κάποιος που να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία των 12 βημάτων. Αρκεί να είναι πρόθυμο μέλος να αναλάβει υπηρεσία για την ομάδα του.
Σύμφωνα με την 8η Παράδοση :Οι Αλκοολικοί Ανώνυμοι θα πρέπει να παραμένουν για πάντα μη επαγγελματίες αλλά τα κέντρα μας παροχής υπηρεσιών είναι πιθανόν και επιτρέπεται να προσλαμβάνουν ειδικούς υπαλλήλους.
ΑΛΚΟΟΛΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ «ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΙΒΛΙΟ»
 
Ποιο θεραπευτικό πρόγραμμα ακολουθεί κάποιος που κάνει τη προσπάθειά του να  απεξαρτηθεί;
Μονάχα εσύ μπορείς να αποφασίσεις εάν θέλεις να δοκιμάσεις τους Α.Α ., εάν νομίζεις ότι οι Α.Α. μπορούν να σε βοηθήσουν Εμείς που είμαστε στους Α.Α. ήρθαμε γιατί τελικά παραιτηθήκαμε από την προσπάθεια να ελέγχουμε το ποτό μας. Ακόμη, δεν θέλαμε να παραδεχθούμε ότι ποτέ δεν θα μπορούσαμε να πιούμε ακίνδυνα.(Αυτό το πιστεύαμε για χρόνια)Τότε ακούσαμε από άλλα μέλη των Α.Α .ότι είμαστε άρρωστοι. Συνειδητοποιήσαμε ότι πολλοί άνθρωποι υποφέραμε από τα ίδια συναισθήματα ενοχής, μοναξιάς και απελπισίας που είχαμε και εμείς. Βρήκαμε ότι είχαμε αυτά τα συναισθήματα, γιατί είχαμε την αρρώστια του αλκοολισμού. Αποφασίσαμε να προσπαθήσουμε, να αντιμετωπίσουμε το τι είχε κάνει το αλκοόλ σε μας. Στην ιστοσελίδα http://www.aa-greece.gr/5.htm υπάρχουν μερικές τις ερωτήσεις στις οποίες προσπαθήσαμε να απαντήσουμε ειλικρινά. Εάν απαντήσουμε ΝΑΙ σε 4 ή περισσότερες ερωτήσεις, αυτό σημαίνει ότι έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το ποτό.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ http://www.aa-greece.gr/5.htm
 
Η οικονομική κρίση είναι συνθήκη που οδηγεί σε κατανάλωση αλκοόλ για την αποφυγή προβλημάτων;
Ένα όραμα για σένα (ιστοσελίδα www.aa-greece.gr)
Σελίδα 162-163 στο Μεγάλο Βιβλίο
Ναι, υπάρχει ένα υποκατάστατο και δίνει πολύ περισσότερα. Είναι η αδελφότητα των Αλκοολικών Ανώνυμων. Εκεί θα απελευθερωθείτε από τις έγνοιες, την βαριεστιμάρα και τη στενοχώρια. Η φαντασία σας θα ανθίσει. Η ζωή θα αποκτήσει επιτέλους σημασία. Τα πιο καλά χρόνια της ζωής σας βρίσκονται μπροστά σας. Έτσι μας φαίνεται η αδελφότητά μας, και νομίζουμε ότι έτσι θα σας φανεί κι εσάς. «Πώς θα συμβεί αυτό»; αναρωτιέστε. «Πού θα βρω αυτούς τους ανθρώπους».Θα τους βρείτε μέσα στην ίδια σας την πόλη. Δίπλας ας οι αλκοολικοί πεθαίνουν σαν επιβάτες ενός πλοίου που βουλιάζει. Αν ζείτε σε μια μεγάλη πόλη, οι άνθρωποι αυτοί είναι εκατοντάδες. Σε υψηλή ή χαμηλή κοινωνική θέση, πλούσιοι ή φτωχοί, αυτοί είναι τα μελλοντικά μέλη των Αλκοολικών Ανώνυμων. Ανάμεσά τους θα αποκτήσετε φίλους για μια ζωή. Θα δεθείτε μαζί τους με καινούριους και θαυμαστούς δεσμούς, γιατί μαζί θα έχετε γλιτώσει από την καταστροφή και θα αρχίσετε ο ένας κοντά στον άλλον το κοινό σας ταξίδι. Τότε θα καταλάβετε τι σημαίνει να δίνεις κάτι από τον εαυτό σου έτσι ώστε οι άλλοι να ζήσουν και να ανακαλύψουν πάλι τη ζωή. Θα καταλάβετε για τα καλά το νόημα της φράσης «αγάπα τον πλησίον σου όσο τον εαυτό σου».Μπορεί να φαίνεται απίστευτο το γεγονός ότι αυτοί οι άνθρωποι θα ξαναγίνουν ευτυχισμένοι, αξιοσέβαστοι και χρήσιμοι. Πώς μπορούν να ξεφύγουν από τόση αθλιότητα, ανυποληψία και απελπισία; Η πρακτική απάντηση είναι ότι, εφόσον αυτά τα πράγματα έχουν συμβεί σε μας, μπορεί να συμβούν και σε σας. Αν τα θελήσετε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο και έχετε τη θέληση να χρησιμοποιήσετε την εμπειρία μας, είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν.
 Είμαστε ακόμα στην εποχή που γίνονται θαύματα. Η δική μας ανάρρωση αποδεικνύει!
Πνευματική ιδιοκτησία από την “Α.Α.W.S.Νεα Υόρκη”, ανατύπωση με έγκριση.
 
Τι έκταση έχει το φαινόμενο στην Καστοριά;
Δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία για την περιοχή μας ούτε γνωρίζουμε εάν υπάρχει κάποια έρευνα για την Καστοριά. Σύμφωνα πάντως με διεθνείς αναφορές ο αλκοολισμός αποτελεί την τρίτη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως και αφορά περίπου το 7% του πληθυσμού.
Απευθύνεται ο κόσμος στους ΑΑ για βοήθεια;
Από την εμπειρία μας έχουμε διαπιστώσει ότι πολλές από τις ερωτήσεις που υποβάλλονται είτε με τηλεφώνημα είτε με ηλεκτρομήνυμα (email) απαντώνται από τα παραπάνω κείμενα. Πολλοί ζητούν πληροφορίες για ομάδες όπως τηλέφωνα, διευθύνσεις, ώρες συγκεντρώσεων κλπ., ενώ άλλοι ζητούν βοήθεια. Αυτοί που ζητούν βοήθεια είναι είτε συγγενείς και φίλοι αλκοολικών, είτε αλκοολικοί. Οι πρώτοι είναι και οι περισσότεροι. Εκτιμούμε ότι στα ηλεκτρομηνύματα είναι περισσότεροι οι συγγενείς σε αναλογία 5 προς 1 περίπου. Στα τηλεφωνήματα είναι περίπου ίσοι. Οι συγγενείς συχνά περιγράφουν το πως και πόσο πίνει ο δικός τους και ρωτούν εάν είναι πιθανόν να είναι αλκοολικός Ανησυχούν για τον δικό τους αλκοολικό και ρωτούν τι μπορούν να κάνουν για να τον βοηθήσουν. Μερικές φορές ζητούν και τον ορισμό του αλκοολισμού. Τα ίδια ρωτούν αρκετές φορές και οι αλκοολικοί. Οι αλκοολικοί κυρίως, είναι συχνά απελπισμένοι και σε σύγχυση. Οπότε οι απαντήσεις μας είναι κρίσιμες γιατί από εμάς θα λάβουν μια πρώτη γεύση της αδελφότητας η οποία αποτυπώνεται στο μυαλό τους. Στους συγγενείς μπορούμε να προτείνουμε να πάνε σε μια συγκέντρωση ομάδας Αλανόν (Alanon) (παράλληλη αδελφότητα των συγγενών αλκοολικών) έτσι ώστε να μάθουν εκεί περισσότερα για το πρόβλημα ή να δουν τι μπορούν να κάνουν μαθαίνοντας από τις εμπειρίες των άλλων. Για τα παιδιά υπάρχουν και οι συγκεντρώσεις Αλατίν (Alateen). Στον προβληματικό πότη προτείνουμε να πάει σε μια συγκέντρωση των Α.Α. Ρωτούμε σε ποια περιοχή βρίσκεται και από την λίστα συγκεντρώσεων (ή των μοναχικών(loners) του δίνουμε τις αντίστοιχες πληροφορίες και πως μπορεί να πάει εκεί. Βοηθά αν κάνουμε μια γρήγορη εξιστόρηση της δικής μας εμπειρίας όταν πρωτοπήγαμε στους ΑΑ. Στην περίπτωση που μας ζητά πληροφορίες που δεν γνωρίζουμε τότε του δίνουμε το 24ωρο τηλέφωνο βοήθειας του Κεντρικού Γραφείου των Α.Α. ή το email του Κ.Γ. [email protected] Και της ιστοσελίδας μας (www.aa-greece.gr)
Κάποιος που κάνει προσπάθεια να απεξαρτηθεί από το αλκοόλ σε ποιον φορέα στην Καστοριά μπορεί να απευθυνθεί;
24ωρο τηλέφωνο βοήθειας του Κεντρικού Γραφείου των Α.Α. ή το email του Κ.Γ.[email protected], και της ιστοσελίδας μας (www.aa-greece.gr)
Για την Πόλη μας μπορείτε α)να στείλετε e-mail στο[email protected]
β) να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο:6984878848 Μάχη και γ) να έλθετε στο δωμάτιο για να παρακολουθήσετε την συγκέντρωση στη Λεωφόρο Κύκνων –ΔΗΝΑΚ Καστοριά 52100 κάθε Σάββατο στις 8:30
Η ιατρική παρακολούθηση γίνεται μόνο ιδιωτικά ή μπορεί κάποιος να απευθυνθεί και στο Νοσοκομείο Καστοριάς;
Εάν ζητηθεί βοήθεια για νοσοκομειακή περίθαλψη θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σεβόμενοι την 6η παράδοση:[6. Μια ομάδα των Α.Αδεν θα πρέπει ποτέ να υποστηρίζεινα χρηματοδοτεί ή να δανείζειτην ονομασία Α.Ασε κανένα με τον αλκοολισμό ίδρυμα με παρεμφερή σκοπό ή επιχείρηση ξένη προςτους Α.Α., για να μην μας απομακρύνουν από τον πρωταρχικό μας σκοπό ζητήματα χρημάτων,περιουσίας ή γοήτρου.]. Μια πληροφορία όπως π.χ. «σου προτείνω να πας στην τάδε ψυχιατρική κλινική ή στο δείνα treatment» μπορεί να εμπλέξει τους Α.Α. Μπορούμε να ξεκαθαρίζουμε την ουδετερότητα μας κι ότι δίνουμε πληροφορίες που σχετίζονται με την αδελφότητά μας και μόνο.  Εφόσον υπάρχει ανάγκη νοσηλείας του αλκοολικού τότε θα πρέπει να αποταθεί στα αρμόδια νοσοκομεία.
Εξαρτάται το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο κάποιου για την στροφή του στον Αλκοολισμό;
Από την εμπειρία μας έχουμε δει ότι δεν εξαρτάται. Το αλκοόλ δεν κάνει εξαιρέσεις. Στο ΑΑ στην Ελλάδα συμμετέχουν μέλη από όλα τα κοινωνικά και οικονομικά επίπεδα.
Περιγράψτε μου με δυο λόγια την δική σας εμπειρία
Έδινα λογιών -λογιών υποσχέσεις στον  εαυτό μου και στην οικογένειά μου. Ότι θα σταματήσω να πίνω δεν μπορούσα όμως να τις κρατήσω. Προσπαθούσα όλων των ειδών τους τρόπους. Έκανα τα ποτά μου πιο αραιά, ή έπινα μόνο μπίρα, ή λευκό κρασί και ποτέ δεν μπορούσα να σταματήσω σε ένα ή δύο ποτήρια έπρεπε να μεθύσω. Αργότερα χρειαζόμουνα ένα ποτό για να ξεκινήσω τη μέρα μου ή για να σταματήσω να τρέμω Καθώς ή ασθένεια μου προχωρούσε έπινα κάθε τρεις ώρες. Αναρωτιόμουν γιατί δεν είμαι σαν τους περισσότερους ανθρώπους που πραγματικά μπορούν να πιουν ένα ποτό ή να το αφήσουν. Ένιωθα ηθικά ανεπαρκής, απελπισμένη,ένοχη, απίστευτη μοναξιά και είχα τάσεις αυτοκτονίας. Έλεγα ότι ήταν οι άνθρωποι ή τα προβλήματα στην οικογένεια που με έκαναν να πίνω. Δεν μπορούσα να δω ότι το ποτό χειροτέρευε τα πάντα .Ποτέ δεν έλυσε τα προβλήματα, πουθενά και σε καμιά στιγμή. Κορόιδευα τον εαυτό μου, έλεγα ψέματα και πολλές φορές «έκανα την άρρωστη» για να αποφύγω να κάνω οτιδήποτε ενώ η αλήθεια ήταν ότι ήμουν συνέχεια μεθυσμένη Άκουσα ότι υπάρχει λύση για να σταματήσω το ποτό από μια εκπομπή στην τηλεόραση και πήγα σε ένα κέντρο Αποτοξίνωσης. Μετά ήρθα στους Α.Α. και έκανα συγκεντρώσεις meeting στην διαδυκτιακή ομάδα του IONIAN GPOUP. Οι Α.Α. μου είπαν: “Προσπάθησε τουλάχιστον να μην πιεις σήμερα”. (Εάν δεν πιεις σήμερα, δεν μπορείς να μεθύσεις σήμερα).
Στους Α.Α. δεν μου είπαν να κάνω οτιδήποτε. Μου είπαν: Οι ιστορίες μας αποκαλύπτουν σε γενικές γραμμές πώς ήμασταν πριν, τι συνέβη, και πώς είμαστε τώρα. Αν έχεις αποφασίσει ότι θέλεις αυτό που έχουμε και είσαι διατεθειμένος να κάνεις οτιδήποτε για να το αποκτήσεις, τότε είσαι έτοιμος να κάνεις κάποια βήματα Σήμερα με τη βοήθεια του Θεού της ομάδας και της δικής μου προσπάθειας είμαι τρία χρόνια καθαρή.
Από την εμπειρία σας ,πόσος χρόνος χρειάζεται κάποιος για να  απεξαρτηθεί;
«Οι γιατροί που γνωρίζουν για τον αλκοολισμό συμφωνούν ότι δεν μπορεί ποτέ ο αλκοολικός να μετατραπεί σε φυσιολογικό πότη. Κάποια μέρα μπορεί αυτό να επιτευχθεί με τη βοήθεια της επιστήμης, αλλά δεν έχει γίνει ακόμα.»
[Από το κεφάλαιο «περισσότερα σχετικά με  τον αλκοολισμό»].
Υπό αυτή την έννοια ο αλκοολικός δεν απεξαρτάται ποτέ από τον εθισμό. Μένει για πάντα αλκοολικός και εάν θέλει να ζήσει μια φυσιολογική ζωή θα πρέπει να μείνει για πάντα άπιωτος. Το πρόγραμμα των 12 βημάτων των ΑΑ μας βοηθά σε αυτό ακριβώς, στο πως δηλαδή μπορούμε να ζούμε την ημέρα μας χωρίς την ανάγκη του ποτού.
Τι θα ζητούσατε από την τοπική κοινωνία και τους αιρετούς της Καστοριάς;
Να  γίνει ευρέως γνωστή η ύπαρξη της ομάδας ΑΑ στην Καστοριά και όταν ζητήσουμε τη βοήθεια τους ώστε να ενημερώσουμε το κοινό της περιοχής μας να έχουμε την αρωγή τους. Ήδη έχουν σταλεί επιστολές ενημέρωσης σε φορείς και στον τοπικό τύπο από την ομάδα ΑΑ Καστοριάς.
Βασίλης Κιοσσές
Η συνέντευξη έγινε εκ μέρους της Εφημερίδας “Ορίζοντες” Καστοριάς
vkiosses.blogspot.gr
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria