ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ: Ο αγωγός ΤΑΡ και η ενεργειακή φτώχεια! - OlaDeka

ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ: Ο αγωγός ΤΑΡ και η ενεργειακή φτώχεια!

Η Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας εκτός των άλλων “στρεβλώσεων”, που δημιουργεί το υψηλό ΑΕΠ από την παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας, βιώνει και τη λεγόμενη “ενεργειακή φτώχεια”, η οποία αποτελεί διεθνή οικονομοτεχνικό όρο και χαρακτηρίζει

τις κοινωνίες και τα κράτη που ξοδεύουν πάνω από το 10% του ετήσιου εισοδήματος, για να καλύψουν τις ενεργειακές αλλά κυρίως τις θερμαντικές ανάγκες τους.

Όπως εξηγεί ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής: “Είναι προφανές ότι πρέπει να ανασταλεί άμεσα ο νόμος που εμπεριέχεται στον εφαρμοστικό νόμο του δεύτερου μνημονίου που ψηφίστηκε την 2 Ιουλίου 2011 και προβλέπει την εξίσωση  του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Διότι η εφαρμογή του νόμου κατά την περίοδο του 2012 λειτούργησε διαλυτικά για τον κοινωνικό ιστό και ενίσχυσε την μείωση της απασχόλησης στην Δυτική Μακεδονία”.
Το οξύμωρο είναι ότι η ίδια κυβέρνηση, με νόμο που ψήφισε για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων, χαρακτηρίζει σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία, την Δυτική Μακεδονία ως την περιφέρεια με το μεγαλύτερο κόστος για την θέρμανση των κτηρίων.
Αυτό το ανακόλουθο στοιχείο όμως δεν την απαλλάσσει από το νόμο για την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Και έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη καθημερινότητα του πολίτη της Δυτικής Μακεδονίας, αφού αφαιρεί χρήματα από τις καθημερινές ανάγκες του που πηγαίνουν ως φόροι στο κράτος μέσω της κατανάλωσης του πετρελαίου!
Έχει υπολογισθεί ότι ο κάτοικος της Βόρειας Ελλάδος και ειδικά της Δυτικής Μακεδονίας συνεισφέρει τριπλάσια στα δημόσια έσοδα από τον κάτοικο της νότιας Ελλάδας.
Πολύ μεγάλο λειτουργικό κόστος έχουν επίσης οι επιχειρήσεις της περιοχής, κάτι που τις κάνει μη ανταγωνιστικές προς τις επιχειρήσεις του νότου  αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες στις όμορες χώρες των βαλκανίων.
Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, κατά τον κ. Δακή, δαπανά ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της για την θέρμανση των δημοσίων κτηρίων και των άλλων λειτουργιών του κράτους όπως νοσοκομεία, σχολεία κλπ.
Μια άλλη υποχρέωση της Περιφέρειας έχει να κάνει με την διατήρηση της κυκλοφορίας στο οδικό δίκτυο κατά τους χειμερινούς μήνες.
Επειδή η Δυτική Μακεδονία αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας, με περισσότερους από 10.000 εργαζόμενους στην ΔΕΗ, θα πρέπει τα οδικά δίκτυα να παραμένουν ανοιχτά 24 ώρες το 24ωρο για να παραχθεί αδιάλειπτα η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για τις λειτουργίες του κράτους και της βιομηχανίας.
Αυτό το κόστος το επωμίζεται η Περιφέρεια η οποία επιβαρύνεται επίσης και με την αποκατάσταση του οδικού δικτύου από την χρήση του αλατιού αλλά και με την αντικατάσταση των πινακίδων σήμανσης, που καταστρέφονται κατά την διαδικασία του αποχιονισμού.
Όλες αυτές οι λειτουργίες έρχονται να επιβαρυνθούν με την αυξημένη τιμή του πετρελαίου που επιβαρύνει με την σειρά του τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα για τη ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου.

Ο ΑΓΩΓΟΣ ΤΑΡ
“Έργο γεωστρατηγικής σημασίας  για την χώρα μας που θα διασφαλίσει τα ζωτικά συμφέροντά της σε βάθος χρόνου”, χαρακτήρισε τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ που θα διέλθει από την περιοχή μας, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Δακής κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Στα επί μέρους ζητήματα ο κ. Δακής είπε ότι ο αγωγός θα προσφέρει θέσεις εργασίας και μια δυναμική ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή.
Και όπως τόνισε χαρακτηριστικά: “Υπάρχει καθαρή βούληση του αναδόχου σχήματος να συνεργαστεί στενά με την τοπική κοινωνία ώστε να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου”.
Πρόσφατα μάλιστα έχει κατατεθεί και θα συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Έχουν γίνει συσκέψεις των τεχνικών υπηρεσιών με τους τεχνικούς των κατασκευαστών καθώς επίσης και ενημέρωση των πολιτών από τις περιοχές που θα διέλθει ο αγωγός.
Στην Δυτική Μακεδονία θα υπάρξουν δύο εργοτάξια: Ένα στην περιοχή Αμπελοκήπων της Καστοριάς και ένα στην “είσοδο” της Περιφέρειας στην περιοχή του Αντιγόνου.
Το έργο θα συνδεθεί και με τον αγωγό που μεταφέρει αέριο στην Αθήνα ούτως ώστε να υπάρξει αμφίδρομη προμήθεια αερίου και από τις δύο πλευρές.
Η κατ΄ αρχήν συμφωνία προβλέπει ότι το έργο θα λειτουργήσει το 2019 και θα παρέχει 10 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου το χρόνο αλλά οι προδιαγραφές επιτρέπουν την ετήσια παροχή 20 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου. Αυτό εξαρτάται από την ζήτηση που θα υπάρξει σε επίπεδο ευρωπαϊκής ένωσης αλλά και από τις απαιτήσεις του χρήστη εντός του εθνικού μας χώρου.
Εδώ θα πρέπει να διευκρινισθεί ότι άλλος  είναι ο κατασκευαστής του έργου, που είναι ένα κονσόρτσιουμ εφτά εταιριών και άλλος ο διαχειριστής και πωλητής  που είναι μια αζέρικη εταιρεία.
Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη “Η χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου στη πόλη της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού για την δημιουργία τηλεθέρμανσης είναι εφικτή” Το θέμα είναι ότι θα απαιτηθούν πολύ συγκεκριμένες μελέτες τις οποίες η Περιφέρεια έχει την τεχνογνωσία να εκπονήσει μέσω της ΑΝ.ΚΟ.
Προφανώς και άλλες πόλεις θα έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν με τον αγωγό αλλά χωροταξικά η Καστοριά και το Άργος βρίσκονται πιο κοντά στον σχεδιασμό αυτό. Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση για τη χρηματοδότηση αυτής της επένδυσης.ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria