“Πρασίνισε” και πάλι η λίμνη της Καστοριάς!

“Πρασίνισε” και πάλι η λίμνη της Καστοριάς!
Με καθυστέρηση δύο περίπου μηνών, από το συνηθισμένο… ραντεβού, έκανε πάλι την εμφάνισή του στην επιφάνεια της λίμνης, το γνωστό στους κατοίκους σκουρόχρωμο και παχύρρευστο στρώμα υγρού, προκαλώντας μια αφόρητη δυσοσμία σε όλη σχεδόν την πόλη

και μια αποκρουστική εικόνα, στους φθινοπωρινούς επισκέπτες της περιοχής!

Το φαινόμενο αυτό, που επαναλαμβάνεται σχεδόν κάθε χρόνο, είχε να παρουσιαστεί με τέτοια έκταση και ένταση, από το καλοκαίρι του 2010, προκαλώντας τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων, με αποδέκτη την δημοτική αρχή, η οποία μόλις πριν ένα χρόνο είχε   μεταβεί στην Γερμανία, με πολυμελή αντιπροσωπεία, για διαβουλεύσεις  με τους επιτελείς του υφυπουργού κ. Φούχτελ, στην παροχή τεχνογνωσίας για την εξυγίανση της λίμνης!
Και έκτοτε αγνοτείται η τύχη τους…
Οι άνθρωποι που ασχολούνται ωστόσο με τη λίμνη επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι η λίμνη έχει ολοκληρώσει το βιολογικό της κύκλο και αυτό που εκπέμπει είναι ο “επιθανάτιος ρόγχος” της, που δυστυχώς όμως απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων…
Οι ειδικοί, ωστόσο, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, για πιθανή διαρροή αστικών αποβλήτων, αφού δεν έχουν συνδεθεί όλες οι οικοδομές με το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού, ενώ από τον Δήμο αφήνεται να διαρρέει ότι πρόκειται για “ενδημικό” φαινόμενο, που προέρχεται από την καλοκαιρινή… έκρηξη του φυτοπλαγκτόν και θα αποσυρθεί αφού ολοκληρώσει τον κύκλο του.
Για τον σκοπό αυτό, ο Δήμος έθεσε σε κυκλοφορία τον “καλαμοκόφτη”, δηλ.  το μηχάνημα που κόβει τους καλαμώνες της παραλίμνιας ζώνης, το οποίο με την τεράστια προπέλα του, αναταράσσει το βλεννώδες μείγμα, που καλύπτει την επιφάνεια κοντά στην ακτή και εξωραϊζει κάπως την εικόνα της λίμνης!
Εν τω μεταξύ και νέο παρόμοιο μηχάνημα θα κάνει σε λίγο την εμφάνισή του στη λίμνη, το οποίο έχει παραγγείλει αυτή τη φορά η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Η λίμνη της Καστοριάς, σαν ζωντανός οργανισμός, έχει μια εξέλιξη, η οποία προσδιορίζεται από τις προσχώσεις των χειμάρρων που εκβάλουν σ΄ αυτή και από τις ανθρώπινες δραστηριότητες πέριξ αυτής. Τον προηγούμενο χειμώνα με την υπερχείλιση της λίμνης, αποκαλύφθηκε ότι τα αποχετευτικά δίκτυα ορισμένων παραλίμνιων δήμων, λειτούργησαν σαν “συγκοινωνούντα δοχεία” και μετέφεραν το νερό της λίμνης στα σπίτια των οικισμών!
Έτσι η επιφάνεια της λίμνης σταδιακά συρρικνώνεται και μειώνεται δραματικά ο όγκος του νερού που διαθέτει.
Κατά τους θερινούς μήνες με την άπνοια που παρατηρείται δεν αναταράσσονται τα νερά και δεν οξυγονώνεται η λίμνη στον  βαθμό που πρέπει με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτό το τέλμα του φυτοπλαγκτόν!
Ο Δήμος από την πλευρά του είχε εναποθέσει πλέον τις ελπίδες του στον… καιρό και στον φορέα διαχείρισης της λίμνης, ο οποίος ακυρώθηκε προτού καν λειτουργήσει…
Πριν από τέσσερα  χρόνια  το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δημοσιοποίησε μια μελέτη, που αφορά την τοξικότητα 13 λιμνών – μεταξύ αυτών και της Καστοριάς – γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του πρώην Νομάρχη όσο και του τότε Δημάρχου διότι, όπως ισχυρίζονταν, δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα από το πανεπιστήμιο και συνελήφθησαν εξαπίνης σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ 13 ΛΙΜΝΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Τοξίνες που εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία ανιχνεύει νέα μεγάλη έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο νερό και τα ψάρια αρκετών λιμνών της Ελλάδας, όπως η λίμνη Καστοριάς, η Παμβώτιδα, η Μικρή Πρέσπα, η Δοϊράνη, η Ζάζαρη, η λίμνη Πετρών και η Κορώνεια.
Η πολύμηνη μελέτη (που δημοσιεύεται στο έγκριτο, διεθνές περιοδικό «Environmental Toxicology») έθεσε στο μικροσκόπιο τα χαρακτηριστικά 13 λιμνών της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, εντοπίζοντας συγκεντρώσεις τοξινών που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες για τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων στο νερό ή λόγω της κατανάλωσης ψαριών που ζουν στα επιβαρημένα υδατικά οικοσυστήματα.
Χαρακτηριστικό είναι πως στις λίμνες της Καστοριάς, της Παμβώτιδας, της Μικρής Πρέσπας και της Κορώνειας η συγκέντρωση τοξινών (μικροκυστινών) στη σάρκα των ψαριών που μελετήθηκαν ξεπερνούν την τιμή της επιτρεπόμενης συγκέντρωσης που μπορεί να λαμβάνεται καθημερινά από έναν ενήλικο χωρίς να υπάρχουν τοξικές επιδράσεις σε αυτόν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας…
* Λίμνη Καστοριάς: είναι μία αστική λίμνη που μέχρι το 1995 δέχονταν αστικά απόβλητα. Η άνθηση των κυανοβακτηρίων είναι συνηθισμένο φαινόμενο, ενώ οι μικροκυστίνες αποτελούν χαρακτηριστικό συστατικό του νερού της λίμνης. Για πρώτη φορά κυανοτοξίνες στη λίμνη, παρατηρήθηκαν το 1987.
ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria