γεωπόνος της ομάδας παραγωγών «Ζαγορίν» της Ζαγοράς Βόλου κ. Μπούτλα Ιωάννα, όσο και οι παραγωγοί του Ν. Λαρίσης κ. Παπακανάκης Δημήτριος και Περήφανος Νίκος, κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του πολυπληθούς κοινού για περισσότερο από τρεισήμισι ώρες με τα θέματα που ανέπτυξαν.
Ενδιαφέρουσα προοπτική για τις καλλιέργειες καρυδιάς, αμυγδαλιάς, φουντουκιάς στο Ν. Κοζάνης.
Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ημερίδα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες της καρυδιάς, αμυγδαλιάς και φουντουκιάς, που πραγματοποιήθηκε χθες στα Σέρβια και συνδιοργάνωσε ο Γεωπονικός Σύλλογος Κοζάνης με το βουλευτή του Νομού Γιώργο Κασαπίδη.
Τόσο ο καθηγητής της Γεωπονικής Βόλου Dr Νάνος Γεώργιος και η υπεύθυνη
Σκοπός της ημερίδας όπως τόνισαν οι συνδιοργανωτές ήταν η όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη ενημέρωση των ενδιαφερόμενων για τις προοπτικές των συγκεκριμένων καλλιεργειών και των προϊόντων τους στην αγορά, αλλά και οι ανάγκες και οι βασικές καλλιεργητικές φροντίδες τους στον αγρό.
Ο καθηγητής κ. Νάνος παρουσίασε βασικές αρχές για την καλλιέργεια της καρυδιάς, αμυγδαλιάς και φουντουκιάς και τις προϋποθέσεις εγκατάστασης ενός αγρού με τα δέντρα αυτά σε περιοχές του Ν. Κοζάνης. Παράλληλα μετέφερε πολύτιμες γνώσεις κι εμπειρίες από έρευνες επί των καλλιεργειών αυτών από τη συνεργασία που έχει με το US Davis της Καλιφόρνιας, που θεωρείται ίσως το καλύτερο γεωπονικό Πανεπιστήμιο παγκοσμίως.
Η γεωπόνος κα Μπούτλα ανέλυσε με λεπτομέρειες και σαφήνεια τα βήματα που απαιτούνται για τη σύσταση μιας ομάδας παραγωγών γύρω από τις καλλιέργειες των ακρόδρυων, σύμφωνα με την κοινή οργάνωση αγορών (Κ.Ο.Α.) που ισχύει ως Ευρωπαϊκός Κανονισμός και στην Ελλάδα.
Στην ομιλία της ανέλυσε τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που έχει μια κοινωνία οργανωμένων παραγωγών όταν πετύχει την πιστοποίηση ως Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. ενός ιδιαίτερου αγροτικού προϊόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρθηκε, αυτό των παραγωγών της Ζαγοράς Πηλίου όπου μετά την πιστοποίηση ως Π.Ο.Π. των μήλων της περιοχής και την εμπειρία τους με το σήμα «Ζαγορίν» γίνονται ανάρπαστα και σε πολύ καλές τιμές για τους παραγωγούς.
Με τη σειρά τους οι δύο αμυγδαλοπαραγωγοί κ. Παπακανάκης και κ. Περήφανος μίλησαν για την καλλιέργεια όπως την εφαρμόζουν με συμβατικό και βιολογικό τρόπο αντίστοιχα, παρουσιάζοντας όλες τις πτυχές της καλλιέργειας στην πράξη. Μέσα από τη γνώση και τις εμπειρίες τους στο χωράφι ως επαγγελματίες αμυγδαλοπαραγωγοί , απήντησαν και σε δεκάδες ερωτήματα που τους έθεσαν οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως νέοι άνθρωποι από το Ν. Κοζάνης που συμμετείχαν στη συζήτηση που έγινε στη συνέχεια.
Στην έναρξη της ημερίδας ο κ. Κασαπίδης παρουσίασε στοιχεία δεκαετίας από το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας σε αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια και φιστίκια αιγίνης καταδεικνύοντας τις τεράστιες εισαγωγές που κάνει η χώρα μας και στα προϊόντα αυτά. Επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την προοπτική των καλλιεργειών αυτών τουλάχιστον για τις ετήσιες ανάγκες της χώρας που ανέρχονται συνολικά στα (50) πενήντα εκ. € περίπου.
Όπως τονίστηκε και από τους δύο συνδιοργανωτές, τον πρόεδρο του γεωπονικού συλλόγου κ. Μήτσκα και το βουλευτή κ. Κασαπίδη, η μεταφορά επιστημονικής γνώσης στους παραγωγούς, η γνώση των αναγκών της εγχώριας και της αγοράς του εξωτερικού και η άρτια οργάνωση των παραγωγών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη μείωση των κινδύνων και την επιτυχή έκβαση προσπαθειών έναρξης δεντροκομικών δραστηριοτήτων με ακρόδρυα.
Πολύ περισσότερο στην ευρύτερη περιοχή όπου τα οργανωτικά θέματα έχουν τακτοποιηθεί ήδη με την ύπαρξη των συνεταιρισμών Βελβεντού.
Τέλος η αλλαγή των προτύπων και των προτεραιοτήτων στην ελληνική γεωργία με την ανάδειξη της Ελλάδας που παράγει και των παραγωγών που παράγουν για την αγορά με γνώση κι ευαισθησία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, αποτελεί αναγκαία κι επείγουσα προτεραιότητα. Γι’ αυτό θα πρέπει να πεισθούν από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο Έλληνα πολίτη να συνδράμουν και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή, που θα οδηγήσει την Ελλάδα και τους Έλληνες σε σταθερή και σίγουρη πορεία προς τα εμπρός.
Από το Γραφείο Τύπου.