Η εικόνα της αγίας Αικατερίνης.
Στο μεταβυζαντινό ναό της Κορησού Καστοριάς, που φέρει την ονομασία «Άγιος Γεώργιος ο Μικρός», σώζεται μία αξιόλογη φορητή εικόνα της αγίας Αικατερίνης. Η μεγαλομάρτυρας, που κατά την επίγεια ζωή της ήταν βασιλοκόρη και ζούσε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, εικονίζεται καθισμένη σε λαμπρό θρόνο, έχοντας βασιλικό στέμμα στην κεφαλή της και φορώντας πολυτελέστατη ηγεμονική στολή. Το πρόσωπο της Αγίας είναι ευγενικό και καλοσυνάτο, το βλέμμα λυπημένο, το ύφος μελαγχολικό. Η μύτη της είναι μακριά κι ευθεία, το στόμα μικρό και ο λαιμός της λεπτός και ψηλός. Έχει μεγάλη καστανόχρωμη κόμη, που πίπτει κυματιστά στους ώμους της. Το εσωτερικό της ένδυμα είναι γαλάζιο, ποδήρες, χειριδωτό και διακοσμημένο με φυλλόσχημα κεντήματα, με χρυσή τραχηλιά και με ταινιόμορφο ποδόγυρο. Απ’ το εμπρόσθιο μέρος του λαιμού της κρέμεται μία μακριά και πλατιά διακοσμητική (;) χρυσοταινία που ομοιάζει με επιτραχήλιο κληρικών, ενώ στη μέση της είναι δεμένη μία παρόμοια ταινία (ζώνη). Στην πλάτη της έχει ριγμένον έναν πορφυρόχρωμο μανδύα με χρυσοκέντητο λαιμόγυρο, που συγκρατείται στο ύψος του στέρνου της με μία χρυσή πόρπη. Στα πόδια της φοράει κομψά υποδήματα, που έχουν ερυθρό χρώμα, όπως και το υποπόδιο του θρόνου. Στο δεξί της χέρι η Αλεξανδρινή αγία έχει υψωμένο λεπτόν μεταλλικό Σταυρό, ενώ στο άλλο κρατάει ένα κλαδί φοίνικα (;), που συμβολίζει τη δόξα που έλαβε με το μαρτύριό της.
Ο ναός “Άγιος Γεώργιος ο Μικρός” της Κορησού.
Στα δύο άνω άκρα της εικόνας υπάρχουν δύο κόκκινοι μικροί δίσκοι, εντός των οποίων αναγράφονται, αντίστοιχα, οι λέξεις που την ορίζουν: Η ΑΓΙΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ, ενώ στο κάτω δεξιό μέρος της παράστασης είναι γραμμένα τα εξής: «Εδιορθώθει δι εξόδων της κυρίας Αικατερίνης Τιλιτίγκο»
Συμπερασματικώς, η εξεταζόμενη εικόνα της αγίας Αικατερίνης είναι ένα μεταβυζαντινό λειτουργικό αντικείμενο – εκκλησιαστικό κειμήλιο υψηλής τέχνης, που εύλογα προσελκύει το έντονο ενδιαφέρον των ειδικών βυζαντινολόγων, αλλά και των λοιπών χριστιανών που το βλέπουν και το προσκυνούν.fos-kastoria.