Κρίτων Αρσένης: Θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία της Καστοριάς (αναλυτικό ρεπορτάζ)

Κρίτων Αρσένης: Θα χρειαστεί να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία της Καστοριάς (αναλυτικό ρεπορτάζ)
Πρόταση του Ευρωβουλευτή για ένταξη της Καστοριάς στον κατάλογο των επτά θαυμάτων του ευρωπαϊκού πολιτισμού που βρίσκονται σε κίνδυνο
Η αρχιτεκτονική κληρονομιά  της Καστοριάς πρέπει να  διασωθεί.  Πρέπει όμως, να γίνει  συντονισμένη προσπάθεια όλων των  φορέων γι΄αυτό, τονίστηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο  5 Οκτωβρίου στο Δημαρχείο Καστοριάς, με

αφορμή την πρόταση του ανεξάρτητου Ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη σχετικά με την ένταξη του παραδοσιακού οικισμού της πόλης,  στον κατάλογο  της Europa Nostra, στον οποίο περιλαμβάνονται τα επτά ευρωπαϊκά μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο.

Στην εκδήλωση εκτός από τον ευρωβουλευτή, έλαβαν μέρος  ο Αντιπρόεδρος της Europa Nostra  Κώστας Καρράς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας  Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  Γιάννης Μιχαήλ, το μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης Βασίλης Τσεμάνης, ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του  ΑΠΘ Πάνος Τσολάκης, η Αναπληρώτρια Προϊσταμένη  της 16ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  Καστοριάς Αγγελική Στρατή και ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς Θόδωρος Μαρδίρης.
«Η Καστοριά είναι μια πόλη που αγαπώ από παιδί και την  επισκέπτομαι. Σε πρόσφατη επίσκεψή μου είδα πολλά κτίρια που είχα ξεχωρίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, να  έχουν καταρρεύσει ή είναι έτοιμα να  καταρρεύσουν. Επικοινώνησα με την  Εuropa Nostra, που είναι η ομπρέλα  των οργανώσεων  για  τη διατήρηση  της πολιτιστικής κληρονομιάς πανευρωπαϊκά και με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού που είναι η οργάνωση  στην  Ελλάδα και τους πρότεινα, να μπει η Καστοριά στον κατάλογο των επτά θαυμάτων του ευρωπαϊκού πολιτισμού που βρίσκονται σε κίνδυνο.
Θα χρειαστεί να γίνει μια άρτια αίτηση,  αλλά και να κινητοποιηθεί η τοπική κοινωνία για να ετοιμαστεί ένας  φάκελος με φωτογραφίες, περιγραφές, με  το ιστορικό της πόλης.
Είναι ετήσια η παραμονή στη  λίστα. Κάθε χρόνο η λίστα ανανεώνεται. Δημιουργούνται ευκαιρίες για χρηματοδότηση, υπάρχει  για τον σκοπό αυτό,  συνεργασία και με την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά αυτό που  δημιουργείται κατά κύριο λόγο και είναι εξασφαλισμένο είναι η  διεθνής προσοχή στην πόλη της Καστοριάς», τόνισε ο Ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης.
Υπενθυμίζεται ότι το όνομα του κ. Αρσένη  έχει συνδεθεί  με την  περιοχή μας, εξαιτίας των αντιρρήσεων  που εξέφρασε για την κατεδάφιση του πρώην στρατοπέδου Μαθιουδάκη.
«Το στρατόπεδο  Μαθιουδάκη  είναι ένα κτίριο ταπεινό που εντάσσεται στην αρχιτεκτονική  των οθωμανικών στρατοπέδων της περιόδου του  1900. Πέρα από την αρχιτεκτονική, έχει και  ιστορική αξία. Είναι ένα κτίριο, που  νομίζω ότι  δεν μπορεί να  χάσει η πόλη. Κάθε κτίριο που χάνουμε είναι ο πολιτισμός μας που χάνουμε, είναι η ιστορία μας που χάνουμε. Την χάνουμε κτίριο-κτίριο. Σ΄αυτό ήθελα να συμβάλλω να σταματήσει. Υπάρχει πάρα πολύς χώρος γύρω από το  στρατόπεδο αν χρειαστεί να γίνει το καινούργιο αστυνομικό  κτίριο  και  θεωρώ ότι δεν χρειάζεται  να καταστραφεί το πρώην στρατόπεδο.  Θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή της μελέτης», είπε.
Στους στόχους  της Εuropa Nostra, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρός της Κώστας Καρράς επισημαίνοντας: «Είναι ομοσπονδία πανευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτισμικής κληρονομιάς και περιβάλλοντος σε όλες τις χώρες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχουμε μια σειρά προγραμμάτων και προσπαθειών που θα μπορούσαν να άπτονται της Καστοριάς. Η Καστοριά είναι μια πόλη που έχει πολλά σημαντικά μνημεία. Αλλά  αυτό που πρόκειται να χάσει πολύ σύντομα η Καστοριά, είναι, να είναι  η ίδια πόλη μνημείο και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Η Καστοριά μπορεί ακόμα να διατηρήσει αυτόν τον τίτλο που έχει», υπογράμμισε ο κ. Καρράς  και  επανέλαβε κι αυτός με τη  σειρά του, ότι θα πρέπει να  γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια από την τοπική κοινωνία, προκειμένου να επιτευχθεί ο  συγκεκριμένος σκοπός.
«Έχω μια ιδέα, αλλά δεν σας υπόσχομαι τίποτα  διότι  εξαρτάται από πόση  στήριξη θα έχει στην ίδια την Καστοριά.  Χρειάζεται αφενός μεν να υπάρξει ενθουσιασμός και συνεργασία και αφετέρου, στον  συναγωνισμό που θα είναι  150 προτάσεις από όλη την Ευρώπη να είναι η Καστοριά μέσα στις επτά.
Είναι απολύτως βασικό ποια θα είναι η στάση των Καστοριανών. Πρώτα θα χρειαστεί να υπάρξουν άνθρωποι που θα συνεργαστούν μαζί μας σε ένα πολύ σύντομο χρονικό  διάστημα για  να ετοιμαστούν όλα τα σχετικά έγγραφα τα οποία είναι πολλά. Μετά, πρέπει να υπάρξει η θέληση συνεργασίας εκ μέρους του Δημάρχου, του Δημοτικού  Συμβουλίου και των υπολοίπων φορέων», επισήμανε ο κ. Καρράς, ο οποίος κλείνοντας την τοποθέτησή του έκανε ιδιαίτερη  μνεία στον ομότιμο καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Νικόλαο Μουτσόπουλο και στην προσφορά του στην περιοχή μας.
«Μας ενδιαφέρει  ιδιαίτερα η Καστοριά, διότι αποτελεί ένα  ζωντανό σύνολο. Είμαστε έτοιμοι να  ασχοληθούμε και  με την Καστοριά», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού Γιάννης Μιχαήλ.
«Δεν μπορείτε να  φανταστείτε πόσα πολλά έχει κάνει η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Η εταιρεία, έχει  δουλέψει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μας έχει μεταφέρει  τεχνογνωσία ευρωπαϊκού τύπου, την οποία ελπίζω και εύχομαι στην Καστοριά να την  εκμεταλλευτούμε», ανέφερε  ο συντοπίτης μας και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, Βασίλης Τσεμάνης.
Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η  αναπληρώτρια προϊσταμένη της 16ης ΕΒΑ Αγγελική  Στρατή η οποία παρουσίασε  το έργο της Εφορείας κατά τη διετία 2011-2012, το οποίο είχε να κάνει με συντηρήσεις και αποκαταστάσεις εκκλησιών και αρχοντικών στην ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς.
Την αποκατάσταση του Μεντρεσέ και την τοποθέτηση καλαίσθητων πινακίδων στα μνημεία,  πρότεινε από την πλευρά του ο  συντοπίτης μας καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Πάνος Τσολάκης, ενώ τη στήριξή του στην πρόταση  ένταξης της Καστοριάς στον κατάλογο της Europa Nostra  με τα επτά  ευρωπαϊκά μνημεία που βρίσκονται σε κίνδυνο, εξέφρασε ο υπεύθυνος του  Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς.
Ελπίζουμε ότι οι  φορείς της περιοχής μας θα συνεργαστούν  και θα κινητοποιηθούν άμεσα, προκειμένου η Καστοριά να ενταχθεί σ΄αυτόν τον τόσο σημαντικό ευρωπαϊκό οργανισμό με στόχο τη  διάσωση της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς και να μην παραπεμφθεί η πρόταση στις καλένδες, όπως παραπέμφθηκε το 1987 η πρόταση που είχε κάνει ο τότε δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Μαργαρίτης για υιοθεσία της Καστοριάς από την UNESCO.
Τότε, εξαιτίας της αδιαφορίας των  φορέων, η περιοχή μας έχασε άλλη μια ευκαιρία.
Ας ευχηθούμε ότι αυτή τη  φορά να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Ελένη Ψωμαδάκη
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria