Όλγα Κεφαλογιάννη με τον ισραηλινό ομόλογό της Uzi Landau.
Και τουριστικές μπίζνες στο Ισραήλ – Η Καστοριά ανάμεσα στους δημοφιλείς προορισμούς
Πολλά περισσότερα και στο κομμάτι της αύξησης της τουριστικής ροής προς την Ελλάδα, με σκοπό να σπάσει το φράγμα των 400 χιλ. αφίξεων, σηματοδοτεί η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ και πιο συγκεκριμένα οι επαφές που είχε η υπουργός τουρισμού
Η διείσδυση στην τουριστική αγορά του Ισραήλ, παρά το γεγονός πως ο ΕΟΤ διατηρεί εδώ και χρόνια γραφείο στο Τελ Αβίβ, επανέρχεται στις προτεραιότητες του στρατηγικού σχεδιασμού για την επόμενη χρονιά, μετά και την κινητικότητα που παρατηρείται στις επισκέψεις Ισραηλινών τουριστών: Κατ΄ αρχάς στη Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον επίσκεψης εξαιτίας της ύπαρξης ισχυρής εβραϊκής κοινότητας μέχρι το Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και σε προορισμούς όπως ηΚαστοριά, ο Βόλος, η Κρήτη και η Ρόδος.
Τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Στη συμπρωτεύουσα πιο συγκεκριμένα, η ισραηλινή αγορά δείχνει να καλύπτει το χαμένο περσινό της έδαφος, σημειώνοντας στο οκτάμηνο άνοδο σε ποσοστό 31,22% (38.820 φέτος έναντι 29.583 διανυκτερεύσεις πέρυσι), σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις των ξενοδόχων. Οι περισσότεροι φτάνουν στην πόλη αεροπορικώς με απευθείας πτήση από το Τελ Αβίβ, είτε με τσάρτερ είτε με τακτικές πτήσεις της Aegean, σημαντική όμως άνοδος καταγράφηκε αυτή τη σεζόν και στις αφίξεις των ισραηλινών επισκεπτών κρουαζιέρας. Παρομοίως, η Δυτική Μακεδονία επιλέχθηκε από πολλούς Ισραηλινούς τουρίστες ως ιδανικό μέρος για να περάσουν τις διακοπές του Εβραϊκού Πάσχα. Ακόμη πιο αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την κίνηση στην Κρήτη, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι Ισραηλινοί επισκέπτες, μαζί με τους Ρώσους, δείχνουν να ενδιαφέρονται και για επενδύσεις σε ακίνητα.
Προς το παρόν, η ροή τουριστών από το Ισραήλ δείχνει σημάδια βελτίωσης (η αύξηση, αν και οριακή, συνεχίζεται και φέτος σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), εντούτοις ο αριθμός των 350-400 χιλ. επισκεπτών δεν ικανοποιεί. Στόχος είναι ο διπλασιασμός μέσα στα επόμενα χρόνια της επισκεψιμότητας προς τους ελληνικούς προορισμούς, με έμφαση στους επισκέπτες ανώτερου εισοδήματος.
Στο πλαίσιο αυτό, η κοινή δήλωση τουριστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας-Ισραήλ που υπογράφτηκε μετά τη συνάντηση των δύο υπουργών στο Ισραήλ, στο πλαίσιο του Διυπουργικού Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και η συμφωνία για προώθηση κοινών ταξιδιωτικών πακέτων προς Ελλάδα και Ισραήλ από μακρινούς προορισμούς (όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Κίνα) κρίνεται ότι θα συμβάλει καθοριστικά στην επίτευξη του παραπάνω στόχου.
Παρομοίως η παρατηρούμενη πτώση του ενδιαφέροντος για την Τουρκία, όπως επιβεβαιώνουν ταξιδιωτικά πρακτορεία και μεγάλοι τουριστικοί οργανισμοί του Ισραήλ εξαιτίας των προβλημάτων που έχουν προκύψει μεταξύ των δύο χωρών, εκτιμάται ότι θα δράσει επικουρικά και θα τονώσει ακόμη περισσότερο την προσέλκυση περισσότερων Ισραηλινών επισκεπτών προς τους ελληνικούς προορισμούς.