Ψάξτε σε ντουλάπια και παλιές κρυψώνες της γιαγιάς για παλιά βιβλιάρια καταθέσεων! Οσονούπω ξεκινά η κατάθεση των ανενεργών καταθέσεων!
Ήδη με τον νόμο 4151/2013 επιτρέπεται στο Δημόσιο η χρήση των κεφαλαίων από αδρανείς καταθέσεις για την κάλυψη των αναγκών του με απώτερο σκοπό τη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, το ύψος των συγκεκριμένων καταθέσεων εκτιμάται σε 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο, στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού δεν υπάρχει καμία καταγραφή του ύψους των αδρανών καταθέσεων.
Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος ρωτά τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα:
• Ποιο είναι το εκτιμώμενο συνολικό ποσό των αδρανών καταθέσεων; Για ποιο λόγο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2014 του ύψους των αδρανών καταθέσεων;
• Έχει ζητήσει ο Υπουργός Οικονομικών, από την Τράπεζα της Ελλάδας τη διενέργεια έκτακτου ελέγχου για την επιβεβαίωση της πιστής εφαρμογής των οριζομένων στο συγκεκριμένο νόμο;
• Σε ποιες δράσεις κοινωνικής πολιτικής θα διοχετευθούν τα κεφάλαια από τις ανενεργές καταθέσεις; Θα υπάρχει ξεχωριστός κωδικός στον προϋπολογισμό;
Ποιες καταθέσεις θεωρούνται ανενεργές
Οι βασικές προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν ανενεργές οι καταθέσεις είναι δύο:
• Να έχουν περάσει 20 χρόνια χωρίς καμία κίνηση στο λογαριασμό
• Να έχει προηγηθεί πριν την κατάσχεση έγγραφη ενημέρωση του καταθέτη από την τράπεζα τρεις φορές: Μία στα 5, μία στα 10 και μία στα 15 χρόνια.
Σημειώνεται ότι για τη δεύτερη και την τρίτη ειδοποίηση (στα 10 και 15 χρόνια) πρέπει το υπόλοιπο του λογαριασμού να είναι άνω των 100 ευρώ.
Μετά την παρέλευση εικοσαετίας, το υπόλοιπο αδρανούς καταθετικού λογαριασμού παραγράφεται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.