Τα χεριά ψηλά σηκώνουν πλέον τα νοικοκυριά που έχουν «γονατίσει» από τους φόρους και τα «χαράτσια» του μνημονίου. Τα «ραβασάκια» από την εφορία είναι πολλά και φθάνουν το ένα πίσω από το άλλο. Όταν οι μισθοί περικόπτονται συνεχώς ή σε άλλες περιπτώσεις δεν δίνονται καθόλου.
Το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν βρεθεί οι Έλληνες φορολογούμενοι επιχειρεί σήμερα να «σκιαγραφήσει» το «bankingnews» μέσα από ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα που είναι σχετικό με το μέγεθος των φορολογικών επιβαρύνσεων που καλείται να σηκώσει μία μέση οικογένεια.
Πρόκειται για ένα ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά που καλούνται μέσα στην θύελλα της οικονομικής κρίσης να εξοφλήσουν έναν τσουχτερό λογαριασμό προς την εφορία, ο οποίος φθάνει τα 6.237 ευρώ (!) ˑ όταν το συνολικό εισόδημα και των δύο συζύγων μετά τις περικοπές που υπέστησαν από τους εργοδότες ανέρχεται στα 25.200 ευρώ το χρόνο.
Το ευχάριστο είναι ότι δουλεύουν και οι δύο σύζυγοι και δεν είναι μόνο ο ένας εργαζόμενος, όπως συμβαίνει σε χιλιάδες άλλες οικογένειες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της ανεργίας.
Ευχάριστο είναι επίσης, ότι πληρώνονται και οι δύο σύζυγοι στην ώρα τους και όχι με καθυστέρηση δύο, τριών ή και τεσσάρων ακόμη μηνών εν αντιθέσει με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους εργαζομένους που ακολουθούν αναγκαστικά το νέο εργασιακό μοντέλο της αγοράς.
Ακόμη πιο ευχάριστο είναι ότι ο η σύζυγος παίρνει 800 ευρώ το μήνα και ο σύζυγος 1.000 ευρώ το μήνα όταν ο κατώτατος βασικός μισθός σήμερα μετά τις προσαρμογές τις οποίες έχουν κάνει κυβέρνηση και τρόικα έχει «προσγειωθεί» στα 586 ευρώ μικτά, δηλαδή 476 ευρώ καθαρά!
Το 2005 το εν λόγω ζευγάρι κατάφερε να αγοράσει και ένα σπίτι με δάνειο στο Μαρούσι εμβαδού 100 τ. μ. ενώ τα καλοκαίρια τα περνούσε 200 περίπου χιλιόμετρα μακριά από την πρώτη του κατοικία στην περιοχή Ακράτα της Αχαίας.
Μέσα σε ένα οικόπεδο 2 στρεμμάτων με ελιές και σε κοντινή απόσταση από την θάλασσα η οικογένεια από το Μαρούσι ποτέ δεν μετάνιωσε για τον φόρο κληρονομιάς που πλήρωσε για το κτίσμα…( τουλάχιστον μέχρι το 2010 που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο).
Το ζευγάρι έχει ακόμη ένα αυτοκίνητο 1.400 κ.ε. και καταθέσεις 15.000 ευρώ στην τράπεζα ( …!).
Εδώ όμως τελειώνουν τα ευχάριστα και αρχίζουν τα δυσάρεστα. Τα «μπουγιουρντί» από την εφορία είναι πολλά και οι φόροι ακόμη περισσότεροι. Ορισμένοι από αυτούς θα πρέπει να πληρωθούν φέτος και κάποιοι άλλοι όπως ο ενιαίος φόρος ακινήτων, το 2014.
Συγκεκριμένα:
· Ο φόρος εισοδήματος που θα κληθεί να πληρώσει του χρόνου το ζευγάρι θα ανέλθει στα 3.864 ευρώ. Ο φόρος αυτός αντιστοιχεί για το συνολικό εισόδημα και των δύο συζύγων που για το 2013 διαμορφώθηκε στα 25.200 ευρώ. Για τα ίδια εισοδήματα πλήρωσαν φέτος φόρο 3.270 ευρώ.
· Στα 140 ευρώ θα ανέλθει το ποσό της έκτακτης εισφοράς για τον επόμενο χρόνο.
· Στα 680 ευρώ ανέρχεται το «χαράτσι» της ΔΕΗ το οποίο θα εξοφληθεί σε 5 διμηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται τον Φεβρουάριο του 2014.
· Για τον ΦΑΠ τριών ετών2011, 2012 και 2013 το ζευγάρι καλείται να πληρώσει 300 ευρώ.
· Φόρο 680 ευρώ θα πρέπει να πληρώσει για το ακίνητο στο Μαρούσι το 2014 και 288 ευρώ για το αγροτεμάχιο με το κτίσμα στην Ακράτα Αχαίας.
· 240 ευρώ θα γράφει το « ραβασάκι» για τα τέλη κυκλοφορίας που θα καταφθάσει στο τέλος του επόμενου μήνα.
· Η εφορία θα του παρακρατήσει και 45 ευρώ από τους τόκους των 300 ευρώ που έχει το χρόνο από τις καταθέσεις του στην τράπεζα.
· Μέσα σε αυτό το μπαράζ των φόρων θα πρέπει να πληρωθεί και το δάνειο στην τράπεζα για το σπίτι το οποίο ανέρχεται σε 700 ευρώ το μήνα ή σε 8.400 ευρώ το χρόνο.
Με άλλα λόγια, φόροι + στεγαστικό δάνειο καλύπτουν το 58% του συνολικού εισοδήματος της τετραμελής αυτής οικογένειας, ήτοι 14.637 ευρώ.
Μ. Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr