Την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου 2013 συμπληρώθηκαν 64 χρόνια από τη λήξη του φοβερού Ανταρτοπόλεμου (29 Αυγούστου 1949). Με αφορμή αυτήν τη σημαντική επέτειο, οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν την ίδια ημέρα, από την Πανελλήνια Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών του Στρατού μας, ανάλογες εορταστικές εκδηλώσεις στην κορυφή του θρυλικού όρους Βίτσι, κατά την παρακάτω παρουσιαζόμενη σειρά:
Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον εκεί υπάρχοντα ιερό ναό του Τιμίου Προδρόμου και του Αγίου Γεωργίου του Ελευθερωτή, την οποίαν παρακολούθησαν με έκδηλη συγκίνηση και κατάνυξη πάμπολλοι ευσεβείς χριστιανοί. Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, οι επιτόπου προσελθόντες γενναιόψυχοι Έλληνες κι Ελληνίδες, που ξεπερνούσαν τις 2 – 3 χιλιάδες ψυχές, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο πλησιόχωρο επιβλητικό μνημείο του Έθνους μας. Εκεί τελέστηκε από δύο άξιους Αρχιμανδρίτες και δύο σεβαστούς ιερείς θρησκευτικό μνημόσυνο και δέηση υπέρ των πολλών χιλιάδων στρατιωτών μας, που έπεσαν υπέρ πατρίδος κατά την τετραετία 1946 – 1949. Ακολούθως έγινε Προσκλητήριο νεκρών, εκφωνήθηκαν σχετικές ομιλίες από ανώτερους Αξιωματικούς ε. α. του Στρατού και κατατέθηκαν στη βάση του Μνημείου δάφνινα στεφάνια από Προέδρους Εθνικών Ενώσεων, Συλλόγων και Οργανώσεων.
Άποψη του αιματοβαμμένου όρους Βίτσι.
Στ’ αριστερά φαίνεται το όρος Μάγκοβιτς.
Αναφέρουμε, ότι μεταξύ των παρευρισκόμενων ήταν και μερικοί ήρωες στρατιώτες της περιόδου 1946 – 1949, που πολέμησαν στο Βίτσι και των Γράμμο εναντίον των ερυθρών ανταρτών. Ήταν επίσης δύο Βουλευτές, αρκετοί Στρατηγοί και άλλοι Αξιωματικοί ε. α.
Κλείνοντας την περιγραφή της εθνικοθρησκευτικής εκδήλωσης, που έγινε στην κορυφή του Βιτσίου την 1ηΣεπτεμβρίου 2013, σημειώνουμε, ότι τελείωσε (αυτή η εκδήλωση) με την ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου και ότι υπήρξε άκρως επιτυχής.
Ο ιερός ναός Τιμίου Προδρόμου και Αγίου Γεωργίου.
Η επιγραφή στο μνημείο του Βιτσίου.
Οι πανάξιοι ιερείς που τέλεσαν το μνημόσυνο
των ηρώων στρατιωτών μας.
Ο Γιώργος Αλεξίου παρών στην εκδήλωση.
Παλαιός γενναιόψυχος πολεμιστής.
Έντιμη αγρότισσα καταθέτει λευκά
λουλούδια προς τιμή των νεκρών της
στο μνημείο του Βιτσίου.
Ο καλός πατριώτης Γιώργος Παπδόπουλος
με τα παράσημά του στο μνημείο Βιτσίου.
Οι αδελφοί Παναγιώτης και Γρηγόρης Αλεξίου.
Ο Υποστράτηγος ε.α. Ηλίας Τζωρτζόπουλος ομιλών.
Στρατηγοί ε.α. στις θέσεις των επισήμων.
Θραύσμα οβίδας εποχής ανταρτοπόλεμου
στο χώρο της εκδήλωσης.
Η μνημειακή πύλη στο Στρατιωτικό νεκροταφείο Καστοριάς,
όπου είναι θαμμένοι οι ήρωες που έπεσαν στο Βίτσι.
Οι σεπτοί τάφοι των ηρώων στρατιωτών μας
που έπεσαν για την ελευθερία και τη δημοκρατία στο Βίτσι.
Αναθηματική σπαρτιατική ασπίδα
στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο Καστοριάς.