Σε μια νέα επίθεση κατά της Ελλάδας προχωρά το γερμανικό περιοδικό Spiegel, το οποίο υποστηρίζει πως η «ελληνική πολιτική σκηνή δεν μπορεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις», παρά μόνο υπό την απειλή της παύσης της χρηματοδότησης από την Τρόικα, ενώ παράλληλα κατηγορεί και τον Αντώνη Σαμαρά πως «στο εσωτερικό της χώρας διαφωνεί με τις μειώσεις στον προϋπολογισμό και υποστηρίζει πως τα επιβάλλει η Ε..Ε», για να «πουλήσει» η πολιτική του.
Σε άρθρο του, το γερμανικό περιοδικό αναφέρει πως οι λαοί της Γερμανίας, της Φινλανδίας και της Ολλανδίας, «αναγκάζονται να ρισκάρουν δισεκατομμύρια για τους Ελληνες, τους Πορτογάλους και τους Ιρλανδούς», χωρίς ωστόσο να υπάρχει μια ισχυρή πολιτική στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς όπως υποστηρίζει το περιοδικό, όλα τα κράτη-μέλη ξόδευαν περισσότερα από όσα μπορούσαν επειδή δεν υπήρχε μια ισχυρή πολιτική.
Στη συνέχεια, το Spiegel επιτίθεται και στον Αντώνη Σαμαρά χρησιμοποιώντας μια θεωρία του πολιτικού επιστήμονα Ρόμπερτ Πούτμαν, πως «οι πολιτικοί πρέπει να ”πουλούν” τους στόχους τους, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό». Στη συνέχεια ωστόσο, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως «πολύ συχνά ο ένας στόχος είναι εναντίον του άλλου- όπως όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός υποστηρίζει πως προσωπικά είναι κατά των δρακόντιων περικοπών του προϋπολογισμού, αλλά τον αναγκάζουν οι Ευρωπαίοι εταίροι του».
Το γερμανικό περιοδικό, αναφέρεται και στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως «είναι τόσο εμφανές ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, όσο και το γεγονός πως η πολιτική της σκηνή είναι ανίκανη να τις πραγματοποιήσει χωρίς πιέσεις από το εξωτερικό. Η πίεση αυτή αποδίδει μόνο όταν τους δίνουμε την βοήθεια κομμάτι- κομμάτι. Γιατί οι Ελληνες πολιτικοί να μπορούν να επιβάλλουν δημοσιονομική πειθαρχία ή να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις όταν ξέρουν ότι μπορούν να υπολογίζουν στην απεριόριστη πίστωση από το εξωτερικό; Η απειλή της παύσεως πληρωμών είναι το μόνο όπλο της Τρόικα, όταν επισκέπτεται την Αθήνα».
Κλείνοντας τις αναφορές του για την Ελλάδα, το Spiegel αναφέρει πως η εκταμίευση των δόσεων υπό την «απειλή» των μεταρρυθμίσεων, το μόνο που πετυχαίνει είναι ένας «πολύ μικρός ρυθμός αλλαγής σε ένα πολιτικό σύστημα, το οποίο ακόμη και οι περισσότεροι Ελληνες πιστεύουν πως έχει καταρρεύσει».