Αναγνώστης που φαίνεται γνώστης του αντικειμένου, μας απέστειλε το παρακάτω κείμενο σχετικά με την έκτακτη ανακοίνωση του τμήματος αλιείας της Π.Ε. Καστοριάς τους υπεύθυνους της οποίας κάνει ρόμπα στην ουσία, αναφέροντας ότι το ψάρι που βρέθηκε δεν είναι το Siluriformes, της οικογένειας Loricariidae του γένους Ancistrus όπως γράφεται στο έκτακτο δελτίο τύπου που εξέδωσε το αρμόδιο τμήμα της Π.Ε., αλλά το HYPOSTOMUS PLECOSTOMUS όπως αναφέρει χαρακτηριστικά δίνοντας και αναλυτικές πληροφορίες.
Βέβαια δεν ξέρουμε τι απειλή μπορεί να είναι για το οικοσύστημα της λίμνης μας, αλλα νομίζω ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει σε μια λίμνη ακόμη και στην δικιά μας.
Ηδη δεκάδες είδη ψαριών απ’ ολόκληρο τον κόσμο ζουν και πολλαπλασιάζονται στις λίμνες και τα ποτάμια της χώρας μας. Οι επιστήμονες διακρίνουν αυξητική τάση στην εισαγωγή των ξενικών, όπως ονομάζονται, ειδών και προειδοποιούν ότι η εξέλιξη αυτή μπορεί να έχει πολλές αρνητικές συνέπειες.Οι υδάτινοι εισβολείς που κολυμπούν στα ελληνικά νερά προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου. Εννέα είδη έχουν αμερικανική προέλευση, επτά από την Ασία, έξι από την Ευρώπη, τέσσερα από την Ασία και δύο από την Αφρική.
Σε ό,τι αφορά τα επιμέρους υδάτινα συστήματα, οι περισσότερες εισαγωγές ξενικών ειδών καταγράφονται στις λίμνες Ιωαννίνων και Ταυρωπού και στους ποταμούς Αχελώο και Εβρο.
Με άλλα λόγια, η εισβολή των ξενικών ειδών στις λίμνες και τα ποτάμια είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στις θάλασσες, όπου είναι αποτέλεσμα κλιματολογικών μεταβολών.Αν και υπάρχουν ευρωπαϊκοί κανονισμοί για την εισαγωγή των ξενικών ειδών, σπάνια εφαρμόζοντα και ο καθένας ανεξελκτα μπορεί να ρίξει ότι θέλει , κατα καιρούς έχουν ριχτεί και χελώνες άλλωστε η λίμνη μας έχει κοκκινομαγουλες χελώνες όπως και το ηλιόψαρο είναι ενυδρειου.
Συχνά τα εισαχθέντα ψάρια επηρεάζουν αρνητικά τη βιωσιμότητα των αυτόχθονων ειδών στα οικοσυστήματα που εισήχθησαν, ετσι λοιπόν ολα αυτά τα είδη απειλούν να τιναξουν τα οικοσυστήματα στον αέρα και ολα αυτά τα τελευταία πενήντα χρόνια .
Y.Γ
Πιθανόν κατα την ταπεινή μου άποψη στο συγκεκριμένο ψάρι της φωτογραφίας έχει γίνει λάθος αναγνώριση το Ancistrus δεν έχει πλευρικά θωρακισμένη γραμμή με μικρές αγκαθωτές ασπίδες όπως της φωτογραφίας και το χαρακτηριστικό του Ancistrus τα σάρκινα προεκτάματα (μουστάκια).Λίγη περισσότερη προσοχή, δεν βλάπτει…