Ορόσημο για την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνο αποτελεί το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας, που ξεκίνησε στην Αθήνα στις 4 και θα λήξει στις 10 Αυγούστου 2013.
Ένα γεγονός που αν μη τι άλλο, είναι μια κοιτίδα ακαδημαϊκής γνώσης και πόλος έλξης για επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνεται ένα συνέδριο φιλοσοφίας τέτοιου βεληνεκούς. Η συμμετοχή είναι μεγάλη, από διάφορα μέρη του πλανήτη και για αυτό το λόγο οι διοργανωτές, έχουν προβλέψει τη μετάφραση των εισηγήσεων σε επτά διαφορετικές γλώσσες. Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, κ. Βουδούρης Κωνσταντίνος, μίλησε στην «Καθημερινή» πριν την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.
Ο κ. Βουδούρης τόνισε ότι η πραγματοποίηση του συνεδρίου στην Ελλάδα αλλά και το θέμα του «Η φιλοσοφία ως έρευνα και τρόπος ζωής» αποτέλεσαν πόλο έλξης για τους διακεκριμένους επιστήμονες του κλάδου της φιλοσοφίας που θα δίνουν το «παρών» αλλά και για επιστήμονες από χώρες της Ασίας, όπου η φιλοσοφική θεώρηση διαφέρει σε πολλά σημεία από τη φιλοσοφία της Δύσης. Επτά ημέρες με πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις προβλέπεται να έχει το Παγκόσμιο Συνέδριο, το οποίο φιλοξενείται στη Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών, αλλά παράλληλες συνεδρίες γίνονται και στην Πνύκα, το Λύκειο του Αριστοτέλη, την Ακαδημία Πλάτωνος και την Αγία Φωτεινή Ιλισού, όπου έλαβε χώρα ο διάλογος του Πλάτωνος «Φαίδρος». Το συνέδριο περιλαμβάνει 75 ειδικές θεματικές ενότητες και οι ολομέλειές του, όπως και τα συμπόσια, θα καλυφθούν από διερμηνεία. Οι σύνεδροι αναμένεται να ξεπεράσουν τους 3000, και οι αποστολές προβλέπεται να είναι από 105 χώρες. Ανάμεσα στους συνέδρους είναι ο Ουμπέρτο Έκο και ο Γιούρκεν Χάμερμπας.
Με μια μεγαλειώδη συναυλία στο Ηρώδειο με παρατράγουδα έκανε την έναρξή του το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας. Κατά το χαιρετισμό που έκανε ο υπουργός Πολιτισμού κ. Παναγιωτόπουλος Πάνος, ακούστηκαν έντονες αποδοκιμασίες από μερίδα του κοινού, οι οποίες δεν κατευθύνθηκαν σε κανέναν άλλον από τους παρευρισκόμενους. Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση, με την οποία καταδίκαζε τα γεγονότα και ανέφερε πως ουδεμία σχέση έχουν με το συνέδριο.
Το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και οργανώνεται από τη Διεθνή Ομοσπονδία Φιλοσοφικών Εταιρειών (FISP) και την Ελληνική Φιλοσοφική Εταιρεία, με τη συνδιοργάνωση του Δήμου Αθηναίων, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, της Περιφέρειας Αττικής, του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης και τη στήριξη των υπουργείων Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η κ. Όλγα Θεοδώρου θα εκπροσωπήσει την Καστοριά
Η Καστοριανή κ. Θεοδώρου Όλγα, με προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Φιλοσοφία θα εκπροσωπήσει την Καστοριά στο Παγκόσμιο συνέδριο με την εισήγηση «Ο Επικουρισμός του Pierre Gassendi». Η ίδια μίλησε στους «Ορίζοντες» και ανέφερε πως «Ο Gassendi είναι ένα κληρικός του 17ου αιώνα, φυσικός φιλόσοφος και αστρονόμος, του οποίου στόχος ήταν να επαναφέρει και να αποκαταστήσει τη φιλοσοφία του Επίκουρου η οποία ήταν μεμπτή για τους κόλπους της εκκλησίας και θεωρείτο συνώνυμη της αισθησιαρχίας και της άκρατης ηδονής. Στόχος λοιπόν του Gassendi ήταν να απενοχοποιήσει ουσιαστικά τα ηθικά δόγματα του Επίκουρου, ώστε να γίνουν αποδεκτά από την Καθολική εκκλησία, αλλά και να είναι συμβατά με την επιστήμη της εποχής, μιας επιστήμης που στηριζόταν κατά βάση στην ατομική φιλοσοφία».
Ο Επίκουρος πιο επίκαιρος από ποτέ
Σύμφωνα με την κ. Θεοδώρου, η φιλοσοφία του Επίκουρου μοιάζει να είναι ιδιαίτερα επίκαιρη στην εποχή της κρίσης η οποία δεν εντοπίζεται μόνο στην οικονομική ύφεση.«Τα ηθικά δόγματα του Επίκουρου είναι στο προσκήνιο και ιδίως ό, τι άπτεται ψυχολογικού ενδιαφέροντος. Ο Επίκουρος ήθελε να επαναφέρει την αταραξία στην καθημερινότητα των ανθρώπων. Για να είναι κάποιος ατάραχος πρέπει να απαλλαγεί από φόβους και δεισιδαιμονίες και αυτό επιτυγχάνεται μέσω μιας συλλογιστικής πορείας. Ο Επίκουρος ήταν ένας ψυχολόγος της εποχής. Είναι επίκαιρος γιατί έζησε σε μια εποχή, στην οποία υπήρχε κρίση αξιών ενώ ο κόσμος βίωνε πολλές αλλαγές, όχι μόνο πολιτικές αλλά κυρίως ηθικές και ιδεολογικές».
Πόσο ανησυχητικό μπορεί να είναι το γεγονός πως ένας φιλόσοφος, ο οποίος ίδρυσε τη δική του φιλοσοφική σχολή και διατύπωσε τις θεωρίες του περί το 341 π.Χ. – 270 π.Χ., γίνεται τόσο επίκαιρος; Η ιστορία επαναλαμβάνεται, ή οι πεποιθήσεις δεν μεταλλάσσονται;
Την Παρασκευή 9 Αυγούστου η κ. Θεοδώρου Όλγα θα παρουσιάσει την εισήγησή της, η οποία όπως μας είπε αποτελεί αφενός πρόκληση για την ίδια, και αφετέρου μια κατάκτηση και καταξίωση. «Υπέβαλλα την περίληψη της εισήγησής μου και έγινε αμέσως δεκτή. Υποθέτω πως συντέλεσε το γεγονός πως κανένας άλλος στην Ελλάδα δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα» ανέφερε η κ. Θεοδώρου.
«Δεν σας κρύβω το άγχος που έχω, καθώς πρώτη φορά συμμετέχω σε ένα συνέδριο τέτοιου βεληνεκούς. Παράλληλα όμως πρόκειται και για μια καταξίωση, την οποία την αντιλαμβάνομαι προς το παρόν μόνο γνωστικά, αλλά υποθέτω θα την μεταβολίσω μετά το πέρας του συνεδρίου» σχολίασε μεταξύ άλλων η κ. Θεοδώρου.
Πόσο αισιόδοξο θα ήταν αν κρατούσαμε τις προτάσεις του Επίκουρου, στόχος του οποίου ήταν «Η αναζήτηση των αιτιών της ανθρώπινης δυστυχίας και των εσφαλμένων δοξασιών που την προκαλούν, όπως για παράδειγμα η δεισιδαιμονία, ώστε να υπάρξει η αντιπρόταση για την προοπτική μιας ευχάριστης ζωής (ΖΗΝ ΗΔΕΩΣ), που για την επίτευξή της ο Επίκουρος προσέφερε ξεκάθαρες φιλοσοφικές συμβουλές. Το ζην ηδέως επιτυγχάνεται με την απουσία του πόνου και φόβου και με τη βίωση μιας ζωής αυτάρκους περιβαλλόμενης από φίλους».
Καλή επιτυχία!
Για τους Ορίζοντες
Βασίλης Κιοσσές