ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ. ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΣΔΟΕ - OlaDeka

ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ. ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΣΔΟΕ

ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΗΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΟ 20% ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ. ΝΕΑ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΟ ΣΔΟΕ

Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
φωτο Σάββα Αυγητίδη

Αποστολή Καλλιθέα Χαλκιδικής

Όλο και συχνότερα συναντά κανείς τη λέξη «ΜΕΧΑ» στις επιγραφές καταστημάτων σε τουριστικά θέρετρα της Χαλκιδικής, της Πιερίας της Κρήτης και της Ρόδου. Οι τέσσερις κυριλλικοί χαρακτήρες σχηματίζουν στη ρωσική γλώσσα τη λέξη «γούνες», προδίδοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόθεση των γουνεμπόρων της
Καστοριάς και της Σιάτιστας να προωθήσουν τα φημισμένα γουνοδέρματα τους στους ευκατάστατους Ανατολικοευρωπαίους.

Οι τουρίστες που καταφθάνουν κατά χιλιάδες πλέον από τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Πολωνία, αλλά και τα Βαλκάνια, δεν παραλείπουν να κάνουν μια επίσκεψη από τα καταστήματα γουναρικών που το καλοκαίρι μετακομίζουν δίπλα στο κύμα.

Και αυτό γιατί οι γουνέμποροι γνωρίζουν την επιθυμία των σλαβόφωνων τουριστών να αγοράσουν τα υψηλής ποιότητας γουναρικά σε τιμές πολύ χαμηλότερες από αυτές της πατρίδας τους. Το φαινόμενο έχει πάρει τα τελευταία χρόνια μεγάλες διαστάσεις στα τουριστικά θέρετρα, σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και από τα τουριστικά γραφεία τροποποιείται το πρόγραμμα των ξεναγήσεων ώστε οι Ρώσοι κυρίως τουρίστες να έχουν το χρόνο για να κάνουν τις αγορές τους, στα πλαίσια ενός ιδιότυπου «γουνοτουρισμού». Αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ελληνικές γούνες απορροφώνται σε ποσοστό κάτω του 0,1% από την ελληνική αγορά, τα ρούβλια που βγαίνουν γενναιόδωρα από τα ρωσικά πορτοφόλια τους θερινούς μήνες έχουν βγάλει την ελληνική γουνοποιία από το αδιέξοδο.

Πτώση λόγω… Κίνας

Το φετινό καλοκαίρι ωστόσο δε συνοδεύθηκε με την προσδοκώμενη άνοδο στην αγοραστική κίνηση. Όπως επισημαίνουν οι γουνοποιοί στην «Κ», η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών έχει ανεβάσει και την τιμή της γούνας, με αποτέλεσμα το αγοραστικό κοινό να εμφανιστεί φέτος ιδιαίτερα διστακτικό.

«Στο χρηματιστήριο της γούνας, η τιμή της πρώτης ύλης έχει αυξηθεί κατακόρυφα αφού η αγορά της Κίνας εξασφαλίζει το 85% των δερμάτων, από τα 45 εκ. κομμάτια γουνοφόρων ζώων που παράγονται στην Ευρώπη και την Αμερική», επισημαίνει ο πρό-

εδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Ηρακλής Καλλισθένης. «Πρέπει να αναλογιστούμε επίσης ότι οι Κινέζοι διαθέτουν τα γουναρικά σχεδόν αποκλειστικά στην εσωτερική τους αγορά. Σκεφτείτε τι μπορεί να σημαίνει αυτό όταν η ελληνική γουνοποιία διέθετε τα καλά χρόνια μόλις το 0,1% στην εσωτερική της αγορά», επισημαίνει ο ίδιος, εξηγώντας την κύρια αιτία πτώσης στις πωλήσεις γουναρικών τη φετινή περίοδο. Τα πρώτα ποσοστά μάλιστα που δείχνουν την κίνηση τον Ιούνιο και τον Ιούλιο απεικονίζουν σημαντική πτώση στις πωλήσεις αφού εμφανίζονται μειωμένες κατά 30%, την ώρα που η αύξηση στην πρώτη ύλη αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το 150%.

Ωστόσο, για το φετινό καλοκαίρι είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες ανόδου των πωλήσεων μιας και σημειώθηκε αύξηση του ρεύματος των τουριστών από την ανατολική Ευρώπη.

«Περιμένουμε τον Αύγουστο να δούμε αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στην κατάσταση αλλά το βλέπω δύσκολο», τονίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Σιάτιστας Δημήτρης Κοσμίδης. Όπως αναφέρει ο κ. Κοσμίδης, η τιμή των πρώτων υλών που παρουσίασε κατακόρυφη άνοδο, έχει φέρει και την αύξηση στις τιμές των γουναρικών. «Δυστυχώς οι τιμές στις πρώτες ύλες της γούνας μπορούν να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη και να φέρουν και άνοδο στο τελικό προϊόν», σημειώνει ο πρόεδρος των γουνοποιών της Σιάτιστας.

Παρά τη φετινή πτώση βέβαια, η συνολική αξία των εισαγωγών και των εξαγωγών των ειδών γουνεμπορίου παραμένει υψηλή, αγγίζοντας τα 350 εκ. ευρώ ετησίως.

Ψωνίζοντας γούνα με… μπικίνι

Η πρακτική της καθόδου των γουνοποιών στα τουριστικά θέρετρα τη θερινή περίοδο, είναι ένα φαινόμενο που έχει ξεκινήσει από τη δεκαετία του ’70, συνεχίστηκε τις επόμενες δεκαετίες, για να γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια. «Το καλοκαίρι η μισή Καστοριά βρίσκεται στη Χαλκιδική», εξηγεί ο πρόεδρος των γουνοποιών της ακριτικής πόλης Ηρακλής Καλλισθένης, δείχνοντας πως το ενδιαφέρον είναι έντονο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κρήτη είναι η περιοχή που κρατάει προς το παρόν τα ηνία του θερινού γουνεμπορίου, ωστόσο η παρουσία των καταστημάτων τόσο στη Χαλκιδική όσο και στην Πιερία παρουσιάζει αυξητική στάση. Περισσότερα από 150 καταστήματα γουνοποιών εδρεύουν στα πιερικά παράλια, ενώ την ίδια ώρα στη Χαλκιδική, η Καλλιθέα και η Νέα Καλλικράτεια διεκδικούν τον άτυπο τίτλο των «μητροπόλεων» του θερινού γουνεμπορίου μετρώντας από 35 καταστήματα αντίστοιχα. Βέβαια και σε άλλες πόλεις της Χαλκιδικής, όπως το Πολύχρονο και η Χανιώτη διαθέτουν καταστήματα γουναρικών που προσπαθούν να δελεάσουν τους Ρώσους τουρίστες με τα πολυτελή προϊόντα τους.

«Κύριοι πελάτες μας είναι οι Ρώσοι, οι Ουκρανοί, οι Πολωνοί και οι Σέρβοι. Οι Ρώσοι είναι οι περισσότερο εκλεκτικοί πελάτες μας που επιλέγουν είδη όπως το αμερικάνικο δέρμα ή την μπλε γούνα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλλισθένης. Όσο για τους Σέρβους τουρίστες που διαθέτουν μικρότερα βαλάντια αγοράζουν τα λεγόμενα «κομματιαστά», γούνες δηλαδή που προέρχονται από τη συρραφή διαφόρων κομματιών γούνας. «Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι πέφτουν σε ποιότητα οι συγκεκριμένες γούνες, αφού είναι μια ιδιαίτερη τεχνοτροπία που πραγματοποιούν οι Έλληνες γουνοποιοί», ξεκαθαρίζει ο πρόεδρος των Καστοριανών γουνοποιών.

Από την πλευρά του Δημήτρη Κοσμίδη, τα είδη που παρουσιάζουν μεγαλύτερη κίνηση είναι το μινκ, η αλεπού, το αστραχάν, ενώ όπως λέει ο ίδιος λιγότερο δημοφιλή είναι τα γουνοδέρματα από ρακούν και κάστορα.

«ΜΕΧΑ»

Οι γουνέμποροι γνωρίζουν ότι οι Ρώσοι κυρίως τουρίστες είναι ο μοναδικός τρόπος για να αυξήσουν τα κέρδη τους και για αυτό κάνουν ότι μπορούν προκειμένου να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους. Οι περισσότεροι μάλιστα προσλαμβάνουν για προσωπικό ομογενείς από την πρώην Σοβιετική Ένωση που μιλούν άπταιστα τη ρωσική γλώσσα, ενώ δε λείπουν οι ευμεγέθεις πινακίδες σε κυριλλική γραφή έξω από τα καταστήματα ώστε να προσελκύσουν αγοραστικό κοινό. Ο Αναστάσιος Σαπναράς διατηρεί κατάστημα τα τελευταία χρόνια στη Χανιώτη Χαλκιδικής και μιλώντας στην «Κ» εμφανίζεται ευχαριστημένος από την εμπορική κίνηση της φετινής χρονιάς. «Η κίνηση φέτος μπορεί να χαρακτηριστεί ικανοποιητική», αναφέρει ο γουνέμπορος από τη Σιάτιστα. Όπως λέει μάλιστα η πώληση γούναρικών στη Χαλκιδική είναι μια διαδικασία για την οποία αφιερώνει το μισό χρόνο, «μεταναστεύοντας» έξι μήνες στη Χαλκιδική προς αλίευση πελατών. Σύμφωνα με τον κ. Σαπναρά, τα βαλάντια ποικίλουν ανάλογα με το μέρος όπου κάποιος πουλάει γουναρικά, αφού σε κάθε τουριστικό θέρετρο πηγαίνουν τουρίστες ανάλογων οικονομικών δυνατοτήτων.

Απογοητευμένη από τη φετινή κίνηση εμφανίζεται η γουνέμπορος Μαρία Τερέζα Καρακίδου που διατηρεί κατάστημα γουναρικών στην Καλλιθέα Χαλκιδικής. «Φέτος η κατάσταση μπορεί να χαρακτηριστεί μέτρια, δεν είχαμε τις πωλήσεις που περιμέναμε. Δεν ήταν τόσο γενναιόδωροι όπως πέρσι και πρόπερσι και περιμένουμε να έχουμε άνοδο του χρόνου. Φαίνονται ιδιαίτερα μαζεμένοι στις αγορές τους, ίσως να έχουν και αυτοί τη δικιά τους κρίση», επισημαίνει χαρακτηριστικά η ομογενής από τη Ρωσία γουνέμπορος, που ασχολείται με το αντικείμενο για μια 20ετία περίπου.

«Το ζητούν από τα τουριστικά γραφεία»

Στο παιχνίδι του τουρισμού της γούνας δε θα μπορούσαν να μην μπουν και τα τουριστικά γραφεία που φέρνουν σε επαφή γουνέμπορους και τουρίστες κατά τη διάρκεια των ξεναγήσεων.

«Οι συνεργασίες αυτές γίνονται είτε με τουριστικά γραφεία, είτε με μεγάλα ξενοδοχεία, εντός των οποίων βρίσκονται παραρτήματα πώλησης γουναρικών», σημειώνει ο Ηρακλής Καλλισθένης, σημειώνοντας ότι οι γουνοποιοί συνήθως πληρώνουν το 20% του τζίρου που έχουν από την πώληση γουναρικών σε τουρίστες στους διαμεσολαβητές, δηλαδή τα τουριστικά γραφεία.

«Είναι λογικό να υπάρχουν κάποια ποσοστά στα τουριστικά γραφεία που πηγαίνουν τους επισκέπτες στα συγκεκριμένα σημεία. Αυτή είναι μια πρακτική που εφαρμόζεται για όλα τα προϊόντα που για να έρθουν σε επαφή με τους τουρίστες μεσολαβούν τα τουριστικά γραφεία», αναφέρει από την πλευρά του ο τουριστικός πράκτορας Μιχάλης Καραμπερίδης.

«Είναι σίγουρο πάντως ότι οι τουρίστες που έρχονται από την Ανατολική Ευρώπη θέτουν ως απαραίτητη προϋπόθεση το πέρασμα από τα καταστήματα γουναρικών, αφού γνωρίζουν ότι θα συναντήσουν καλύτερες τιμές αλλά και ποιότητα σε σχέση με την πατρίδα τους», τονίζει ο γραμματέας της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Χρήστος Παπαδόπουλος. Βέβαια, συμφωνία με τους γουνοποιούς για συνεργασία ως σωματείο δεν υπάρχει επίσημα, αφού κάθε τουριστικό γραφείο έχει τη δική του πολιτική στο συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο όπως λέει ο ίδιος δεν αποκλείεται στο μέλλον να υπάρξει κάποια συνεργασία του σωματείου τους με τους Συνδέσμους των γουνοποιών.

Άνοδος παρά την κρίση

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας πριν από λίγες ημέρες από την ΕΛΣΤΑΤ, έδειξαν ότι το 2012 ήταν χρονιά θεαματικής ανόδου των πωλήσεων αλλά και των κερδών της ελληνικής βιομηχανίας γούνινων ενδυμάτων και επεξεργασίας γούνας.

Κάτι τέτοιο έφερε τη φετινή χρονιά την αύξηση κατά 14,7% της παραγωγής ειδών ένδυσης και συναφών ειδών από γουνόδερμα σε σχέση με πέρυσι, προκειμένου να καλυφθεί η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από τις ανατολικές χώρες. Κυριότερος πελάτης βέβαια είναι η Ρωσία, όπου καταλήγει η συντριπτική πλειοψηφία της παραγωγής της ελληνικής γουνοποιίας, είτε μέσω της απευθείας αγοράς από την Ελλάδα, είτε μέσω των καταστημάτων γουναρικών στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται κυρίως στο Ντουμπάι.

Η περσινή χρονιά ήταν ικανοποιητική για την ελληνική γουνοποιία και από άποψη κερδών, αφού παρουσιάστηκαν αυξημένα σε σχέση με το 2011 κατά 22%, τα οποία μεταφράζονται σε 18,8 εκ. ευρώ. Οι γουνοποιοί μάλιστα, επειδή γνωρίζουν ότι η αγορά των πρώτων υλών της γούνας είναι ευμετάβλητη, έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην αναβάθμιση του τεχνολογικού τους εξοπλισμού με στόχο την παραγωγή ποιοτικότερων προϊόντων που θα προσελκύσουν το απαιτητικό κατά γενική ομολογία ρωσικό κοινό που επενδύει στην αγορά γούνας. Η ελληνική γουνοποιία έχοντας το πλεονέκτημα της ανώτερης ποιότητας, έχει να ανταγωνιστεί την Κίνα που διαθέτει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά γούνας, αλλά και τη γειτονική Τουρκία, που όμως υστερεί στον ποιοτικό τομέα.
karfitsa.gr

Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria