Ικανοποίηση για το μήνυμα στήριξης που έλαβε από την αμερικανική πλευρά, λίγες μόνον ημέρες πριν ο Αντ. Σαμαράς μεταβεί στις ΗΠΑ, επικρατεί στο Μαξίμου. Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Τζακ Λιου στη «σκιά» της Ακρόπολης επιβεβαιώνει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ότι η Ελλάδα έχει έναν πολύτιμο σύμμαχο στις προσπάθειές της.
Κυρίως, στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, καθώς οι Αμερικανοί έχουν διαφορετική αντίληψη για τη διαχείριση της κρίσης και πάντως αντίθετη με την επιβολή λιτότητας που επιθυμούν οι «σκληροί» της Ευρώπης.
Αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και στις on camera δηλώσεις του κ. Λιου, ο οποίος συνέδεσε, κατά μία έννοια, την πρόοδο του ελληνικού προγράμματος με την παγκόσμια διαχείριση της οικονομικής κρίσης. Υποστήριξε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη με τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό, συμπλήρωσε, οι ΗΠΑ βλέπουν την οικονομική τους συνεργασία με την Ευρώπη μέσα από αυτό το πρίσμα.
Οικονομία και επενδύσεις
Στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ κυριάρχησαν – εκτός της προετοιμασίας της επίσκεψης Σαμαρά στο Λευκό Οίκο – θέματα που άπτονται της παγκόσμιας οικονομίας και ειδικότερα της ελληνικής και των προσπαθειών της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε, εξάλλου, στις επενδυτικές προοπτικές που έχει η Ελλάδα – χωρίς, ωστόσο, να συζητηθούν συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια.
Ο κ. Λιου εμφανίστηκε, πάντως, ικανοποιημένος από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και από τις προσπάθειες της κυβέρνησης, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες συζητήθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον ομόλογό του, Γ. Στουρνάρα.
Σημαντική η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας
Σημαντική ήταν στη συζήτηση Σαμαρά-Λιου και η σημασία που δίνουν οι ΗΠΑ στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο. Πέραν των εξελίξεων με τα ενεργειακά και τους αγωγούς, στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε ότι οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως ένα στρατηγικό εταίρο και σύμμαχο, με την προοπτική των εξελίξεων στη Βόρεια Αφρική (Αίγυπτος), αλλά και τη Μέση Ανατολή (Λιβύη).
Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο ίδιος ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ ήταν αυτός που ζήτησε να γίνει η συνάντηση στο Μουσείο της Ακρόπολης, θέλοντας έτσι – σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού – να περάσει θετικά μηνύματα για τον τουρισμό. Τονίζουν, επίσης, τη σημειολογία της επίσκεψης Λιου, αφού πρόκειται μόλις για το τρίτο ταξίδι του στην Ευρώπη και το προηγούμενο ήταν στη Γερμανία.
Στην Αθήνα και ο Λέττα
Ο κύκλος των «υψηλών» επισκέψεων στην Αθήνα, μετά τους Σόιμπλε και Λιου, και η προσπάθεια της κυβέρνησης για προώθηση του ελληνικού «success story» δεν κλείνει εδώ. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο αναμένεται να έλθει ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέττα και θα συναντηθεί με τον κ. Σαμαρά τη Δευτέρα (29/7).
Επίσκεψη που κρίνεται εξίσου σημαντική, αφού θα επιχειρηθεί να επιβεβαιωθεί η κοινή αντίληψη των χωρών του μεσογειακού Νότου απέναντι στα μέτρα λιτότητας και την επιθυμία των «βόρειων» (και «σκληρών») για δημιουργία Ευρωζώνης δύο ταχυτήτων.
capital