του Κονσόρτσιουμ των εταιρειών του Shah Deniz και TAP. Η κυβέρνηση και οι ντόπιοι εκπρόσωποι της προπαγανδίζουν οφέλη από την επιλογή ,πόσο σχέση όμως έχουν οι επικοινωνιακές κορώνες με την πραγματικότητα ; Απαντάμε. Καμμία !
Βαγγέλης Διαμαντόπουλος: Πόσες ακόμα “αυΤΑΠάτες” για να εμπεδωθεί το ανύπαρκτο success story της κυβέρνησης;
Η συγκεκριμένη επιλογή του αγωγού ΤΑΡ δεν προέκυψε ως αποτέλεσμα ενεργούς ενεργειακής πολιτικής της χώρας , αλλά ως εσωτερική στάθμιση συμφερόντων από μέρους
Συγκεκριμένα :
*Στον TAP δεν υπάρχει κρατική ελληνική συμμετοχή.
*Βασική παράμετρος είναι ότι η κοινοπραξία δεν θα πληρώνει ούτε ένα ευρώ για τέληδιέλευσης από το ελληνικό έδαφος!
*Από τη σύμβαση προβλέπεται η θέσπιση ειδικού νομικού καθεστώτος για τη συγκεκριμένη εταιρεία-επενδυτή. O φορέας του έργου θα μπορεί να αποφύγει την εφαρμογή του ελληνικού δικαίου επικαλούμενος το άρθρο 5 της σύμβασης, προνόμιο που κανείς άλλος ημεδαπός ή αλλοδαπός δεν απολαμβάνει στη χώρα. Για 25 έτη δεν θαεπιβάλλεται καμία νέα φορολογία, ακόμη και αν συντρέχουν λόγοι εθνικής σημασίας!
*Όσον αφορά τα πραγματικά έμμεσα έσοδα το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα εισπράξει το ποσό των 320.000.000 ευρώ σε βάθος 15ετίας από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού! Δηλαδή μέχρι το 2038 (ο αγωγός θα αρχίσει να λειτουργεί το 2023) και ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει “επιτυχία της 10ετίας” την συμφωνία!
*Αναφορικά με τις απαλλοτριώσεις δεν έχει αποσαφηνιστεί αν θα αποζημιωθούν τα ακίνητα που θα απαλλοτριωθούν στην πραγματική τους αξία ή αν η απαλλοτρίωση θα είναι συμβολική.
*Ανάμεσα στα άλλα, γίνεται λόγος για «σημαντική άμεση ξένη επένδυση στην Ελλάδαύψους 1,5 δισ. ευρώ» που θα δημιουργήσει«2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας». Την προπαγάνδα αυτή της κυβέρνησης αναμασά και η τοπική βουλευτής. Για μια ακόμη φορά οι Καστοριανοί αντιμετωπίζονται ως ιθαγενείς που τους <<πουλούν καθρεφτάκια>>, οι κάτοικοι δηλαδή μιας περιοχής που μαστίζεται από την ανεργία που για τουλάχιστον 6 μήνες το χρόνο καλούνται να ανταπεξέλθουν στο υπέρογκο κόστος της θέρμανσης. Πρόκειται για επικοινωνιακό κατασκεύασμα που έρχεται να καταρρίψει η ίδια η έκθεση του ΙΟΒΕ για τον αγωγό που παρουσιάστηκε το Μάη και σύμφωνα με την οποίαοι μόνιμες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού θα είναι μόλις 100 ! Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, στα επόμενα 54 χρόνια (όση είναι η διάρκεια της σύμβασης της κοινοπραξίας με την ελληνική κυβέρνηση), θα δημιουργηθούν 4.800 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής του έργου, στην περίπτωση μόνο<< που η προμήθεια των σωληνών του αγωγού θα γίνει από εγχώριους παραγωγούς» .Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αγωγού και για περίπου τρία χρόνια, θα απασχοληθούν το πολύ 2.000 εργαζόμενοι, με μισθούς και μεροκάματα που θα καθορίσουν οι κατασκευαστικοί όμιλοι, αξιοποιώντας φυσικά το σύνολο της ελληνικής αντεργατικής νομοθεσίας.
*Επιπροσθέτως, ο Οίκος Αξιολόγησης Fitch Ratings επισημαίνει σε μια ανακοίνωσή του σχετικά με την επιλογή του TAP για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία μέσω Ελλάδας και Ιταλίας ότι αυτή πιθανόν δεν θα επιφέρει σημαντική πτώση των τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο : «Η απόφαση που ελήφθη την Παρασκευή να μεταφέρεται το φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη με τον Trans Adriatic Pipeline μέσω Ελλάδας και Ιταλίας σημαίνει ότι οι νέες προμήθειες πιθανόν δεν θα ασκήσουν πίεση προς τα κάτω στις τιμές του φυσικού αερίο στην ΕΕ>>.
*Ειδικότερα όσο αφορά την Καστοριά. Παρά τον πανηγυρικό χαρακτήρα που δόθηκε στην επιλογή του αγωγού ΤΑΡ, αυτός δεν αναμένεται να διαθέτει <<αναμονές>> σε κομβικά σημεία του νομού ώστε να μπορεί αργότερα το ελληνικό δημόσιο να κατασκευάσει δίκτυο παροχής φυσικού αερίου σε επιχειρήσεις και κατοικίες. Από πουθενά δεν προκύπτει δέσμευση της κατασκευάστριας εταιρείας ότι θα αξιοποιήσει ντόπιο εργατικό και επιστημονικό προσωπικό. Επαρκή στοιχεία σχετικά με τη διαδρομή του αγωγού στη περιφέρεια της Καστοριάς δεν υπάρχουν. Άγνωστα παραμένουν για την ώρα το περιβαλλοντικό κόστος που θα δημιουργηθεί, το είδος των εκτάσεων-αγροτικών και δασικών που θα η διέλευση του αγωγού θα δεσμεύσει ,είτε αυτές είναι ιδιωτικές, είτε είναι δημόσιες, καθώς και πιθανά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση θ’ αντιμετωπίσει τα θέματα των αγωγών με ευθύνη, αξιοποιώντας την γεωπολιτική θέση της χώρας. Στα πλαίσια εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού θα ασκήσει ενεργειακή πολιτική, ενεργητική και όχι παθητική, που θα βάζει πάνω από όλα τα συμφέροντα της χώρας και θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον και όχι την μεγιστοποίηση των κερδών των πολυεθνικών.