Ακτιβίστριες της PETA διαμαρτύρονται κατά της χρήσης γούνας στην Εβδομάδα Μόδας του Βερολίνου φέτος
Το 1994, κανένα από τα καυτά supermodels του κόσμου δεν θα μπορούσε να βγάλει τα ρούχα του ώστε να συμμετάσχει σε κάποια εκστρατεία αντι-γούνας.
Όμως, σχεδόν 20 χρόνια μετά, υποσχόμενοι το «Θα προτιμούσαμε να είμαστε γυμνοί παρά
να φορέσουμε γούνα» συμπεριλαμβάνονταν στην διάσημη σταυροφορία μόδας που ξεκίνησε από την Peta (Άνθρωποι για την ηθική μεταχείριση των ζώων), και τα πράγματα άλλαξαν δραματικά.
Με τη Naomi Campbell μεταξύ άλλων διάσημων μοντέλων που στη συνέχεια έχουν ήδη σπάσει αυτή την υπόσχεση, η γούνα σιγά-σιγά έγινε αποδεκτή και επανήλθε στη μόδα.
Τα συνολικά στοιχεία των πωλήσεων δείχνουν μια αύξηση στη δημοτικότητα της γούνας. Σύμφωνα με την International Trade Federation (IFTF), οι πωλήσεις γούνας αυξάνεται χρόνο με το χρόνο από το 1998, φθάνοντας τα £ 10,3 δισ. ειδικά το περασμένο έτος.
Παρά την απαγόρευση εκτροφής γουνοφόρων ζώων στη Βρετανία, τα στοιχεία πωλήσεων εδώ έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια.
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, η αξία των βρετανικών πωλήσεων γούνας έχει υπερδιπλασιαστεί», είπε ο Andrea Martin, εκπρόσωπος της British Fur Trade Association (BFTA).
«Από την BFTA ανακοινώθηκε ότι τα μέλη της στο χώρο της λιανικής ενημέρωσαν ότι πωλούν περισσότερες γούνες, και τώρα πλέον η γούνα είναι ελκυστική για έναν πολύ νεότερο πελάτη», πρόσθεσε.
«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να καθοδηγούνται. Εναπόκειται σε κάθε άνθρωπο ξεχωριστά η απόφαση για το εάν θέλει να φορέσει γούνα ή όχι ».
Ο Frank Zilberkweit είναι ο επικεφαλής της Hockley, κορυφαίου οίκου σχεδίασης γούνας στη Βρετανίας με προσανατολισμό λιανικής, ο οποίος έχει δει ένα 30 τοις εκατό αύξηση των πωλήσεων του στο Λονδίνο μέσα σε ένα και μόνο έτος.
«Εκτός από το γεγονός ότι είχαμε ένα πολύ κρύο χειμώνα, οι άνθρωποι διαφαίνεται ότι απλά αγαπούν τη γούνα», είπε.
«Το Λονδίνο είναι ίσως το ταχύτερα αναπτυσσόμενο κέντρο γούνας δια της λιανικής οδού στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και αν πάτε στα Harrods από τον Ιούλιο και μετά, θα δείτε ότι έχουν πλημμυρίσει με γούνα. Και κάθε χρόνο αυξάνουν την διαθέσιμη ποσότητα της γούνας, επειδή πουλάει ».
Η ανάπτυξη οδηγείται επίσης από την περαιτέρω ζήτηση για τα προϊόντα γούνας στις αγορές της Ασίας, τόνισε.
«Όλες οι μάρκες πολυτελείας συνεχίζουν την ανοδική πορεία, επειδή δραστηριοποιήθηκαν σε αυτές τις αγορές. Στις αγορές της Ασίας όπου οι καταναλωτές έχουν μια μεγάλη όρεξη για την πολυτέλεια και τη γούνα, διότι είναι μέρος της κουλτούρας τους.
Από την άλλη και οι παραδοσιακές αγορές έχουν επίσης δείξει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για γούνα, με πάνω από 400 κορυφαίους σχεδιαστές του κόσμου να χρησιμοποιούν γούνα στις συλλογές τους κατά τον τελευταίο γύρο των εβδομάδων μόδας στο Μιλάνο, το Λονδίνο, το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη. Μεταξύ αυτών ήταν Mulberry, Gucci, Fendi, Matthew Williamson και Temperley.
«Οι σχεδιαστές μπορούν να δουν ότι η γούνα προσφέρει δημιουργικότητα», είπε ο κ. Martin. «Οι νέες τεχνικές στην κατασκευή και το ντύσιμο αποδεικνύουν ότι η γούνα μπορεί να τα καταφέρει και σε πιο light και ευέλικτες μορφές στοιχείο το οποίο την καθιστά ακόμη πιο ελκυστική για τους σχεδιαστές και τους καταναλωτές.
«Οι φυσικές ιδιότητες της απαλότητας και της αντοχής ενισχύονται από νέες και βελτιωμένες τεχνικές επεξεργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι η γούνα μπορεί να αντιμετωπίζεται ως οποιοδήποτε άλλο ύφασμα στο σχεδιασμό.
Ως αποτέλεσμα της διάρκειάς και της ποιότητας της, οι γουναράδες προτείνουν επίσης πραγματική γούνα για τα αειφόρα οφέλη της.
«Η πραγματική γούνα είναι ένα φυσικό προϊόν , παρέχοντας σπάνια οφέλη στη διατήρηση των ευαίσθητων βιοτόπων και τις αντίστοιχες κοινότητες», είπε ο κ. Martin.
«Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις περισσότερες ψεύτικες γούνες, οι οποίες κατασκευάζονται από μη ανανεώσιμα πετρελαϊκά προϊόντα. Υπό την προϋπόθεση ότι έχει την κατάλληλη φροντίδα, η πραγματική γούνα θα συνεχίσει να δείχνει και να είναι όμορφη για πολλά χρόνια ».
Η Peta βιάζεται να αμφισβητήσει τους ισχυρισμούς αυτούς, προσθέτοντας ότι εκτός από τις αλεπούδες και τα βιζόν, το κόστος του κλάδου της γούνας στη φύση περιλαμβάνει ένα δισεκατομμύριο κουνέλια και δύο εκατομμύρια σκύλους και γάτες κάθε χρόνο.
Ανέφερε ότι ορισμένα ζώα γδέρνονται ενώ είναι ακόμη ζωντανά και άλλα δηλητηριάστηκαν με αέρια ή θανατώθηκαν με ξυλοδαρμό ή ηλεκτροπληξία.
«Η ιδέα ότι η γούνα είναι από οποιαδήποτε σκοπιά «πράσινη», είναι καθαρή μυθοπλασία», είπε η Mimi Bekhechi, αναπληρώτρια διευθύντρια της PETA Ηνωμένου Βασιλείου.
«Αρκετές χώρες, όπως το Βέλγιο και ο Καναδάς, έχουν απαγορεύσει τους ισχυρισμούς της διαφήμισης της βιομηχανίας της γούνας. Οι γούνες φορτώνονται με χημικές ουσίες για να αποφύγουν την αποσύνθεση στις ντουλάπες των αγοραστών και η παραγωγή γούνας ρυπαίνει το περιβάλλον και σπαταλά πολύτιμους πόρους ».
Μια μελέτη από την εταιρεία συμβούλων CE Delft, το 2011 διαπίστωσε ότι οι επιπτώσεις της παραγωγής γούνας σε 17 από τα 18 περιβαλλοντικά θέματα – όπως η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση του όζοντος και η οξύδωση του εδάφους – κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γούνα είναι περισσότερο επιβλαβής σε σύγκριση με τα κοινά υφάσματα.
Παρά την προφανή δημοτικότητά της, υπάρχουν επίσης πολλοί σχεδιαστές και ακτιβιστές που απορρίπτουν τη χρήση της πραγματικής γούνας.
Στη Βρετανία, τα Topshop, Selfridges, House of Fraser, Harvey Nichols και άλλα εφαρμόζουν αυστηρά αντι fur πολιτικές. Σχεδιαστές όπως η Stella McCartney, Calvin Klein, Ralph Lauren και Vivienne Westwood, επίσης, αρνούνται να τη χρησιμοποιήσουν στις συλλογές τους.
H κα Bekhechi είπε: «Αυτοί που απευθύνονται σε κάθε ιδιοτροπία της μόδας χωρίς αίσθηση της ηθικής είναι ένα είδος προς εξαφάνιση.
«Οι Νέοι καταναλωτές είναι το μέλλον και είναι συντριπτικά αντίθετοι με τη σκληρότητα που συνδέονται φορώντας γούνα».
«Ως αποτέλεσμα των εκστρατειών των εφήβων ακτιβιστών σε όλο τον κόσμο, κορυφαίες αλυσίδες λιανικής πώλησης ειδών ένδυσης που απευθύνονται σε νέους αγοραστές έχουν σταματήσει την πώληση γούνας.
«Με όλες τις σικ, χωρίς σκληρότητα επιλογές που είναι διαθέσιμες σε κάθε κεντρική οδό, δεν είναι μόνο σκληρό, αλλά και εντελώς άσκοπο να «κλέβουν» τα δέρματα των ζώων.
Και η μάχη καλά κρατεί…