Η Ρωσική Eco Fashion Week έχει ως στόχο να καταστεί βιώσιμη με τρόπο trendy και να αναπτύξει ένα δικό της στυλ, ανεξάρτητο από την Ευρώπη.
Δεκαπέντε σχεδιαστές εμφανίζεται ένα συλλογές κοστούμια κατασκευασμένα από οργανικά υλικά. Πηγή: Έλενα Pochetova
Η τάση για τις…οικολογικές επιδείξεις μόδας ήρθε στη Ρωσία από την Ευρώπη. Το
2004, πρώτος Γάλλος couturiers ξεκίνησε το Ethical Fashion Show στο Παρίσι. Η ιδέα ενέπνευσε την Marina Kokorina, ηγέτη του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ένα σημαντικό ρωσικό περιβαλλοντικό κίνημα, για να ξεκινήσει μια Eco Εβδομάδα Μόδας στη Ρωσία.
Το 2011, η πρωτοβουλία εξελίχθηκε σε Rusecomoda έργο, με στόχο την προώθηση της …πράσινης ένδυσης, καθώς και τη δημιουργία και την υποστήριξη φιλικών προς το περιβάλλον σχεδιαστών στη Ρωσία. Οι πρώτες εκδηλώσεις που οργανώνονται στο πλαίσιο του έργου ήταν χαμηλών τόνων, αλλά το 2013 Ρωσική Eco Εβδομάδα Μόδας κινήθηκε προς το πολύ πιο διάσημο Manege στο κέντρο της Μόσχας.
Η μορφή της εκδήλωσης άλλαξε πάρα πολύ: Δόθηκε έμφαση σε ενδύματα και shows σχεδιαστών, ενώ τα περίπτερα με μπιζού και άλλα χειροποίητα αντικείμενα απομακρύνθηκαν.
Τα ρούχα είναι κατασκευασμένα από βαμβάκι, μπαμπού, μετάξι, τσουκνίδα, κάνναβη και το μαλλί.
Δεκαπέντε σχεδιαστές παρουσίασαν τις συλλογές τους στη δεύτερη Ρωσική Eco Εβδομάδα Μόδας Μαΐου. «Επιδιώκουμε να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε πάντα νέους σχεδιαστές και συλλογές,” σχολιάζει η διοργανώτρια του έργου και εκπρόσωπος, Τατιάνα Kargina.
“Όσο για σήμερα, συνεργαζόμαστε μόνο με τους Ρώσους σχεδιαστές, αλλά σχεδιάζουμε να καλέσουμε ξένους σχεδιαστές στο μέλλον, ώστε να μπορούμε να μάθουμε από αυτούς.Η Ευρώπη είναι 5-10 χρόνια μπροστά από μας σε αυτόν τον τομέα. “
Η Ρώσοι Eco σχεδιαστές Εβδομάδας Μόδας παρουσιάζουν τις συλλογές τους σε πέντε κατηγορίες. Το πρώτο από αυτά περιλαμβάνει ρούχα κατασκευασμένα από υλικά φιλικά στο περιβάλλον: οργανικό βαμβάκι, μπαμπού, λινό, μετάξι, τσουκνίδα, κάνναβη και το μαλλί.
Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει …ηθικά ρούχα, συλλογές που χρησιμοποιούν υποκατάστατα για το δέρμα και το τρίχωμα των ζώων. Η τρίτη κατηγορία αφορά ρούχα γίνονται σε συμμόρφωση με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά πρότυπα και τις απαιτήσεις.
Η τέταρτη κατηγορία περιλαμβάνει εθνική ενδυμασία που διατηρεί και αναπτύσσει τις παραδοσιακές τέχνες. Η τελευταία κατηγορία θεσπίστηκε φέτος.
Οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν έθνικ στοιχεία και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο σε συλλογές.
“Προσθέσαμε μια ψυχαγωγική σειρά που αποτελείται από outdoor ρούχα κατασκευασμένα από φυσικά υλικά. Η οργανωτική επιτροπή διεύρυνε την έννοια της οικολογικής μόδας έτσι ώστε να περιλαμβάνει έναν υγιεινό τρόπο ζωής,” λέει η Kargina.
Η ρωσική Eco Εβδομάδα Μόδας μετακόμισε από το άνετο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας του Βοτανικού Κήπου στην πολύ πιο προσιτή και δημοφιλή Manege. Η Yelena Toropova, που σχεδιάζει ρούχα από μαλλιά σκύλου, σημείωσε σημαντική αύξηση στην προσέλευση σε σχέση με πέρυσι.
“Ο Βοτανικός Κήπος συγκέντρωσε πιστούς και κινητοποιημένους ανθρώπους, αλλά λίγους σε αριθμό.
Οι συλλογές Εκατερίνα Shchukina ρούχων με αίσθηση-γούνας ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής.
Κάθε μία από τις οθόνες της έγινε δεκτή με ενθουσιώδη χειροκροτήματα. Στο έργο της, ο σχεδιαστής χρησιμοποιεί πρόβειο undyed μαλλί και αχτένιστο, φυσικό μετάξι και διάφορες φυτικές ίνες.
“Αυτά τα ρούχα σας δίνουν την αίσθηση της άνεσης και ζεστασιάς. Αναδίπλωστε τον εαυτό σας στην οικολογική γούνα με την οποία αισθάνεσαι ελεύθερος από οποιοδήποτε αίσθημα ενοχής, “τα σχόλια σχεδιαστή για το έργο της.
Τα παραδοσιακή ρωσικά θέματα προκαλούν συνήθως μεγάλο ενδιαφέρον στους επισκέπτες. Εκτός αυτού, έθνικ στοιχεία στα ρούχα έχουν γίνει πολύ της μόδας τον τελευταίο καιρό. Κατά τη δεύτερη Eco Εβδομάδα Μόδας, ο Oleg Naumov παρουσίασε μια συλλογή με ένα άγγιγμα λαϊκό που ενσωμάτωσε πολλαπλά φορέματα, παραδοσιακά με μακρύ μανίκι φορέματα, αντίγραφα των Zhostovo με δίσκους και μεγάλα λουλούδια.
Η Natalya Gaidarzhi παρουσίασε μια συλλογή από κοστούμια κατασκευασμένα από φυσικό λινό κατασκευάζονται στη Λευκορωσία. Στο έργο της, η σχεδιάστρια χρησιμοποιεί μοναδικά κεντήματα στο χέρι, πλέξιμο και απλικέ τεχνικές.
Η Kargina πιστεύει ότι αυτές είναι μερικοί από τους Ρώσους σχεδιαστές που μπορεί να έχουν ένα λαμπρό μέλλον στην Ευρώπη.
Η Xenya Cherny-Σκάνλον, ιδρυτής του πράσινου blog στιλέτα, που καλύπτει τα θέματα της αειφόρου μόδας, εξήγησε κατά τη διάρκεια μιας διάλεξης την ηθική πολυτέλεια ότι η περιβαλλοντική σκέψη χρειάζεται χρόνο για να αναπτυχθεί. Συνεπάγεται τη φροντίδα για τις μελλοντικές γενιές και δίνοντας προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας.
Περισσότερα σχετικά με τη μόδα
“Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότεροι στη βιομηχανία της μόδας έχουν επίκεντρο την λεγόμενη βιώσιμη πολυτέλεια, δηλαδή, πολυτέλεια που είναι ευθυγραμμισμένη με τις περιβαλλοντικές ανησυχίες,” είπε η Cherny-Scanlon. Κατά την άποψή της, trendsetters και διασημότητες καθοδηγούν τις προτιμήσεις του κοινού.
“Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, πως οποιαδήποτε βήματα προς την κατεύθυνση μιας πιο ηθικής και φιλικής προς το περιβάλλον πρακτικής θα ήταν αδύνατη χωρίς την υποστήριξη του καταναλωτή. Οι αγοραστές γίνονται όλο και πιο απαιτητικοί, και η στήλη των Financial Times στηρίζουν τους ηθικούς τρόπους κατανάλωσης εδώ και μερικά χρόνια τώρα, “υποστήριξε η Xenya.
Η blogger υπογράμμισε επίσης τη σημασία της Ρωσικής Eco Fashion Week: «Είναι ώρα κάποιες ριζικές αλλαγές στην οικολογική μόδα, έτσι ώστε, αντί να θεωρείται ως ένα περιθωριακό φαινόμενο, να γίνει trendy.”
Η Julia Polonskaya, συντονίστρια προγράμματος οικονομικών και συνεργαζόμενη με τη WWF Ρωσίας, πιστεύει ότι η Ρωσία μπορεί να είναι μία από τις πολλά υποσχόμενες αγορές για την ανάπτυξη των πράσινων brand ειδών ένδυσης: «Οι ξένες αγορές αρχίζουν να δείχνουν ενδιαφέρον στους ρωσους σχεδιαστές.
Ωστόσο, κανείς από τους συμπολίτες μας δεν μπορεί ακόμη να τα καταφέρει στην κατηγορία των πολυτελών ειδών, εκτός από Vika Gazinskaya που αρνήθηκε τη χρήση της γούνας των ζώων από την αρχή της καριέρας της. Οι υπόλοιποι σχεδιαστές του χώρου της πολυτέλειας στη Ρωσία, όμως, φαίνεται να μην βιάζονται καθόλου να ενταχθούν στο περιβαλλοντικό κίνημα. ” Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα της, για να ριζώσει στη Ρωσία η αειφόρος πολυτέλεια, οι σχεδιαστές θα πρέπει να αρχίσουν να προσφέρουν καινοτόμα υλικά και μοντέρνα σχέδια.
Η Τατιάνα Kargina υποστηρίζει αυτή την άποψη: «Κατανοούμε ότι η απορρόφηση μιας νέας κουλτούρας παίρνει πάντα το χρόνο. Το ενδιαφέρον για την περιοχή είναι σε άνοδο και η ευαισθητοποίηση διευρύνεται. Δεν είχαμε τέτοια αιτήματα στο παρελθόν, και ό, τι συνέβη εδώ μόνο ήταν επανάληψη των εξελίξεων στη Δύση. Τώρα, βλέπουμε ότι η Ρωσία έχει κάτι να δικό της να προσφέρει. Ίσως, τα πράγματα δεν αναπτύσσονται τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι μια καλή αρχή. “