“Γράμμος το βουνό της ήττας” (βίντεο)

“Γράμμος το βουνό της ήττας” (βίντεο)
Θα προβληθεί την Παρασκευή στην Καστοριά από τηνΚινηματογραφική Λέσχη
Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από το τέλος του εμφυλίου πολέμου, και σκοπό να καταγραφεί ένα κομμάτι των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν από το ‘46 μέχρι το ‘49 πριν φύγουν

από την ζωή οι πρωταγωνιστές, ολοκληρώθηκε η παραγωγή του ντοκιμαντέρ με θέμα τα γεγονότα του εμφυλίου στην περιοχή του Γράμμου από την πλευρά των επιζώντων μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Γράμμος είναι το βουνό που βρέθηκε στο επίκεντρο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στη τριετία 1946-49. Το σημείο από όπου ξεκίνησε και τελείωσε η Ελληνική εμφύλια αναμέτρηση.
Λόγω της στρατηγικότητάς του δέχτηκε τις πιο πολλές ρίψεις βομβαρδιστικού και εύφλεκτου υλικού από οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ελλάδας και για πρώτη φορά και βόμβες «ναπάλμ», που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στον πόλεμο Βιετνάμ. Υπολογίζεται ότι βομβαρδίστηκε με πάνω από 500.000 τόνους εκρηκτικού υλικού.
Η κάμερα καταγράφει στον προσωπικό τους χώρο τις αφηγήσεις- μαρτυρίες από 20 μαχητές, αξιωματούχους και διοικητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας πλέκοντας κομμάτια της ιστορίας και δίνοντας τις δικές τους ερμηνείες για τα γεγονότα της εποχής. Οι μαρτυρίες τους προσφέρουν ένα πρωτογενές υλικό που ενδιαφέρει τόσο την κοινή γνώμη, όσο και τους ιστορικούς.
Παράλληλα καταγράφονται και οι φυσικές ομορφιές του ορεινού όγκου του Γράμμου που είναι ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας.
Ο 96χρονος Ταγματάρχης του Δημοκρατικού Στρατού Αργύρης Κοβάτσης μας δείχνει το σημείο από το οποίο μπήκαν, από την Αλβανία στην Ελλάδα, αυτός και η ομάδα του, τον Ιούλη του ΄46 έχοντας πάρει την εντολή από το Κ.Κ.Ε. για την δημιουργία του δεύτερου αντάρτικου.
Ο 97χρονος Βασίλης Γκανάτσιος, ο μόνος εν ζωή υποστράτηγος του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδος που υπήρξε και διοικητής του Αρχηγείου Δ. Μακεδονίας το 1948, μας καταθέτει την γνώμη του για τα γεγονότα και αποφαίνεται ότι «όποιος κουβαλάει μαζί του τα κομματικά δεσμά δεν είναι ελεύθερος, δεν έχει προσωπική γνώμη, απλά αναμασάει ότι του υπαγορεύουν οι πολιτικές σκοπιμότητες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της εκάστοτε εξουσίας».
Τέλος ξεχωριστή θέση στο ντοκιμαντέρ έχουν οι μαρτυρίες απλών μαχητών για την συμμετοχή τους στις άνισες και «προδομένες», όπως πολλοί αναφέρουν, μάχες, και τα ερωτήματα που εκ των υστέρων θέτουν για την συμμετοχή τους στον εμφύλιο πόλεμο.
Το ντοκιμαντέρ είναι σύνοψη μια ολόκληρης σειράς 9 ημίωρων επεισοδίων.
Συντελεστές της σειράς:
Σκηνοθεσία Γιάννα Ευαγγελίδου
κάμερες Γιάννα Ευαγγελίδου
Χάρης Φάρρος
μουσική σύνθεση – επιμέλεια Βασίλης Κασούρας
μοντάζ Γιάννης Παπαποστόλου
γραφικά – σήμα αρχής Γιώργος Τζήκας
μουσική σήματος: Ράινερ Κίρχμαν
κείμενα Γιάννης Παπαγρηγορίου
αφήγηση Μιχάλης Μητρούσης
Τις μαρτυρίες τους καταθέτουν οι:
Βασίλης Γκανάτσιος (Χείμαρρος) Διοικητής Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας Δ.Σ.Ε.
Αργύρης Κοβάτσης Ταγματάρχης Δ.Σ.Ε.
Αχιλλέας Παπαιωάννου Ταξίαρχος Δ.Σ.Ε.
Δημήτρης Σιουμάδης Ταξίαρχος Δ.Σ.Ε.
Κωσταντινιά Γκλάβου Λοχαγός Δ.Σ.Ε.
Νίκος Στεφανίδης Λοχαγός Δ.Σ.Ε.
Νίκος Μότσιος Ανθυπολοχαγός Δ.Σ.Ε.
Γιώργος Τερζόπουλος Διμοιρίτης Δ.Σ.Ε.
Λάζαρος Βαρτάνης Διμοιρίτης Δ.Σ.Ε.
Βαγγέλης Κορδέλας Διμοιρίτης Δ.Σ.Ε.
Θανάσης Kουκούλης Φρουρά Γ.Α, Ανθυπολοχαγός Δ.Σ.Ε.
Δημήτρης Πένης Λόχος Ασφάλειας του Γ.Α.
Λεωνίδας Χρηστίδης Σχολή Αξιωματικών Δ.Σ.Ε.
Παναγιώτα Βαρτάνη Ασυρματίστρια Δ.Σ.Ε.
Γιάννης Μότσιος Αντάρτης
Κώστας Βέντζιος Αντάρτης
Ράμος Φερετίδης Από τη αποστολή παιδιών στις σοσιαλιστικές χώρες.
Με εκτίμηση
Γιάννα Ευαγγελίδου
Σκηνοθέτης- Παραγωγός
Κοινοποίηση
recurring
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria