οργανώσεις έχει πιέσει εδώ και δεκαετίες για την εφαρμογή της, θα συντελέσει σημαντικά στην άμβλυνση του προβλήματος συνύπαρξης της μελισσοκομικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας με την αρκούδα στο ίδιο περιβάλλον. Οι περιοχές παρέμβασης της δράσης είναι μόνο εκείνες που αποτελούν περιοχές παρουσίας της αρκούδας, ενώ φορείς υλοποίησης ορίζονται οι οικείες Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Οικονομική ενίσχυση για την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρων περιφράξεων
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η ΚΥΑ επιδότησης της αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρας περίφραξης στο πλαίσιο της Δράσης 1.1 του Μέτρου 216 «Στήριξη για μη παραγωγικές επενδύσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013». Η συγκεκριμένη δράση για την οποία η ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με άλλες περιβαλλοντικές
Η ενίσχυση (το ύψος της οποίας μπορεί να φτάσει το 80% ανά μελισσοκομική ή κτηνοτροφική μονάδα) θα δοθεί απολογιστικά, με μορφή επιδότησης κεφαλαίου. Το μέγιστο κόστος αγοράς και εγκατάστασης της ηλεκτροφόρου περίφραξης ανέρχεται σε 2.200 ευρώ το μισό στρέμμα, ενώ για μελισσοκομικές εκμεταλλεύσεις με λιγότερες από 100 κυψέλες η επιδότηση μειώνεται αναλογικά (δείτε στη σημείωση τα κριτήρια ένταξης των δικαιούχων).
Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ εκφράζει την ικανοποίησή της σε σχέση με την εξέλιξη αυτή η οποία έρχεται ως αποτέλεσμα παρεμβάσεων και προσπαθειών χρόνων. Οι πιέσεις της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε συνδυασμό με την πίεση που ασκήθηκε μέσω του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ και άλλων έργων LIFE στα οποία μετείχε η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ως εταίρος, θεωρούμε ότι συνέβαλαν σημαντικά σε αυτή την εξέλιξη, ενώ στην ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και η πίεση που ασκήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή/Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος, όταν μετά από πρόσκληση της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για παρέμβασή της σε συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν τη διατήρηση της αρκούδας στην Ελλάδα, ο κ. Φώτης Παπούλιας (εκπρόσωπος της ΕΕ) συναντήθηκε με τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα, το Μάιο του 2012. Στη συνάντηση η οποία έγινε παρουσία εκπροσώπων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, συζητήθηκε η πορεία υλοποίησης μέτρων και δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητες δεσμεύσεις σχετικά με την ενεργοποίηση του συγκεκριμένου μέτρου. Οι δεσμεύσεις έγιναν πράξη και αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναμονή προκήρυξης της σχετικής πρόσκλησης. Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, οι παραγωγοί που πληρούν τα κριτήρια θα ξεκινήσουν να έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση για επιδότηση μέσα στον Ιούνιο.
Ωστόσο, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ οφείλει να επισημάνει ότι στην Δράση δεν περιλήφθηκαν τελικά ως δικαιούχοι και αγρότες που διατηρούν οπορωφόρα δέντρα και άλλες καλλιέργειες (π.χ. καλαμπόκι), που μπορεί να πάθουν και αυτοί ζημιές από αρκούδες. Στη σχετική διαβούλευση, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ είχε τεκμηριώσει τους λόγους που επιβάλλουν να συμπεριληφθούν και άλλες κατηγορίες παραγωγών ως δικαιούχοι της επιδότησης.
Τέλος, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ με αίτημα που έχει απευθύνει στο ΥΠΕΚΑ από το 2011, ζητά την επιχορήγηση Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, για την προμήθεια και εγκατάσταση Ηλεκτροφόρων Περιφράξεων (Η/Π) σε κήπους και αυλές κατοικιών, αποθηκών ή κτιρίων άλλης χρήσης που βρίσκονται σε περιοχές παρουσίας της αρκούδας. Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, έχει επισημάνει ότι η εφαρμογή του Μέτρου επιδότησης της αγοράς και εγκατάστασης ηλεκτροφόρας περίφραξης αφορά αποκλειστικά σε ενεργούς αγρότες, συστηματικούς μελισσοκόμους και κτηνοτρόφους, αποκλείοντας έτσι κατοίκους περιοχών που αντιμετωπίζουν προβλήματα συνύπαρξης με την αρκούδα (προσεγγίσεις σε κατοικημένες περιοχές, αυλές σπιτιών κτλ), προτείνοντας τη χρηματοδότησή των ηλεκτροφόρων περιφράξεων για αυτήν την κατηγορία του πληθυσμού μέσω άλλου χρηματοδοτικού μέσου, που θα έχει κυρίως περιβαλλοντικούς στόχους (είτε μέσω του Πράσινου Ταμείου, είτε μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ, Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων – ΠΕΠ ή άλλων μέσων).
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Σύμφωνα με την ΚΥΑ που υπογράφηκε τα κριτήρια ένταξης διακρίνονται σε κριτήρια επιλεξιμότητας και κριτήρια επιλογής:
Κριτήρια επιλεξιμότητας (Οι υποψήφιοι πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια)
Οι αγρότες οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων
Οι εκμεταλλεύσεις τους (μελισσοσμήνη, αιγοπρόβατα και πομνιοστάσια) κατέχονται νόμιμα και είναι δηλωμένα στην πλέον πρόσφατη Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης
Τα μελισσοσμήνη βρίσκονται ή μετακινούνται εντός των περιοχών παρέμβασης της δράσης.
Κριτήρια επιλογής: Όσοι πληρούν τα παραπάνω κριτήρια θα αξιολογηθούν σύμφωνα με τη βαθμολογία που συγκεντρώνουν βάσει των κριτηρίων επιλογής.
Έδρα της εκμετάλλευσης εντός των οικοτόπων της αρκούδας
Επαγγελματίας αγρότης
Αριθμός κυψελών
Αριθμός αιγοπροβάτων
Δικαιούχος γεωργοπεριβαλλοντικής δράσης
Οι δικαιούχοι με τη μεγαλύτερη βαθμολογία θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»
2310252530 και 6972-694147
Σπύρος Ψαρούδας/ Διευθυντής «Καλλιστώ», 6999-915200