χτίστηκε το 1903, αναφέροντας όλα τα ιστορικά και αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του που το καθιστούν διατηρητέο.
«Καταπέλτης» ο Καθηγητής Α.Π.Θ. Πάνος Τσολάκης για την απόφαση κατεδάφισης του οθωμανικού στρατώνα
Στην ομιλία του Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής, την οποία διοργάνωσε χθες ο σύλλογος Σπασμένο Ρόδι, ο κ. Τσολάκης δε δίστασε να καταθέσει για άλλη μία φορά την άποψή του που είναι υπέρ της διατήρησης του κτιρίου, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο,
Μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Τσολάκης, η Καστοριά έχει …χάσει πάρα πολλά κτίρια, τα οποία θα έπρεπε να κοσμούν την πόλη και να αναδεικνύουν ακόμη περισσότερο την παραδοσιακή της μορφή, κάτι που δεν έχει γίνει σε καμία άλλη πόλη της Ελλάδας, όπου αντίστοιχα κτίρια έχουν διατηρηθεί.
Ενδεικτικά, μάλιστα, ο καθηγητής αναφέρθηκε στο 1ο Γυμνάσιο, το Παρθεναγωγείο, το Αλληλοδιδακτήριο, την Εβραϊκή Συναγωγή και τα τούρκικα τζαμιά που έχουν κατεδαφιστεί, τα οποία θα αποτελούσαν σημαντικά μνημεία της Καστοριάς.
«Στις άναρχα δομημένες πόλεις μας τα παλιά εγκαταλειμμένα στρατόπεδα προσφέρουν μοναδικές ευκαιρίες ανάπτυξης και, σε κάθε πόλη, οι δημοτικές Αρχές προστρέχουν στην αξιοποίησή τους, με τη μετατροπή τους σε πάρκα αναψυχής και πολιτισμού, ενώ για τα κτίσματά τους προτείνονται νέες χρήσεις με ευνόητα οικονομικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά οφέλη», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Καθηγητής, ο οποίος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του πρόβαλλε και ιστορικές φωτογραφίες από το κτίριο του στρατοπέδου Μαθιουδάκη, αλλά και άλλων μνημείων που πλέον έχουν χαθεί, ενώ, ταυτόχρονα, προβλήθηκαν και οι μακέτες του νέου Αστυνομικού Μεγάρου, με τη μορφή που θα έχει, αν τελικά κατασκευαστεί. «Αν αυτό το στρατόπεδο κατεδαφιστεί οι απόγονοί μας ίσως μας κατηγορήσουν. Η Καστοριά, όπως γνωρίζετε, έχει χάσει πάρα πολλά και αξιόλογα κτίσματα. Εκτός από πολλά αρχοντικά, έχασε επίσης 5 μοναδικά σχολικά κτίρια, καθώς και άλλα σημαντικά μνημεία, όπως τα τζαμιά. Αντίθετα, στην Σιάτιστα, την Κοζάνη, τη Φλώρινα και τα Γρεβενά διατηρούνται όλα τα παλιά σχολικά κτίρια. Στην Καστοριά δεν έχει απομείνει κανένα, ενώ, ακόμη και τα μισά από αυτά να είχαν διασωθεί, η πόλη θα είχε να επιδείξει σήμερα πολύ πιο ζωντανό το ιστορικό της παρελθόν», πρόσθεσε.
ΣΕΝΤΡΑ