87%: Φταίνε οι πολιτικοί και τα κόμματα για την οικονομική κρίση - OlaDeka

87%: Φταίνε οι πολιτικοί και τα κόμματα για την οικονομική κρίση

Την ευθύνη στους πολιτικούς και στα κόμματα ρίχνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (87%) για την οικονομική κρίση στη χώρα μας, όπως προκύπτει από την έρευνα της «Metron Analysis» που δημοσιεύει η εφημερίδα Ελευθεροτυπία.

Στο ερώτημα «Ποιος νομίζετε ότι ευθύνεται κυρίως για την οικονομική κρίση της χώρας;» οι απαντήσεις είναι καταπέλτης:

87% οι πολιτικοί και τα κόμματα

49% οι τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο

32% η δημόσια διοίκηση

24% οι πολίτες

18% το θεσμικό πλαίσιο και το Σύνταγμα

4% άλλος

Παράλληλα:

Μόλις ένας στους τέσσερις θεωρεί ότι αυτή την περίοδο η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ποσοστό μικρότερο της μέτρησης του περασμένου μήνα, και θα ήταν ακόμη μικρότερο εάν δεν το συγκρατούσαν οι θετικές απαντήσεις ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ (50%), της ΝΔ (46%) και όσων δηλώνουν «κεντροδεξιοί» (50%).

Χαμηλές είναι οι θετικές γνώμες για την τρικομματική κυβέρνηση, που φτάνει μόλις στο 30%, ποσοστό μειωμένο κατά επτά μονάδες μέσα σε ένα μήνα και κατά τέσσερις από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μόνο στους ψηφοφόρους της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και όσων τοποθετούνται στην Κεντροδεξιά πλειοψηφούν οι θετικές απαντήσεις. Πρόβλημα φαίνεται να εμφανίζει η ΔΗΜΑΡ – μόνο ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους της βλέπει θετικά τη σημερινή κυβέρνηση.

Οι αρνητικές γνώμες υπερισχύουν και για τον τρόπο άσκησης των καθηκόντων του πρωθυπουργούΑντώνη Σαμαρά, φτάνοντας το 60%, το μεγαλύτερο ποσοστό από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Παρά τη θετική πλειοψηφία εντός της ΝΔ, εμφανίζεται αντίθετο το 27% των γαλάζιων ψηφοφόρων. Το ακροατήριο που συμφωνεί κατά πλειοψηφία είναι όσοι συγκαταλέγονται στην Κεντροδεξιά (63%), τη Δεξιά (51%, αλλά μόλις 22% στη Χρυσή Αυγή), το ΠΑΣΟΚ (55%) και ένα υπολογίσιμο ποσοστό κεντρώων (44%).

Ας σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση έγινε πανελλαδικά, χρησιμοποιήθηκε απλή τυχαία δειγματοληψία από το αρχείο τηλεφωνικών αριθμών του ΟΤΕ και έγινε σε 1.003 άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria