ΚΑΣΤΟΡΙΑ: Βουτιά στην αγορά παρά τις γενναίες εκπτώσεις και προσφορές

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40% Η ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

Ζητείται Ελπίδα για την Αγορά!
Πλήγμα για την τοπική αγορά η εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού

Υπόμνημα στο δήμαρχο Ορεστίδος

Ούτε οι θερινές εκπτώσεις στάθηκαν ικανές να «φρενάρουν» την κατρακύλα που έχει πάρει η αγορά στην Καστοριά. Η μείωση στο τζίρο των καταστημάτων αγγίζει κατά μέσο όρο το 35% και αυτό παρά τις πολλές και «γενναίες» προσφορές που έκαναν. Το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στους καταναλωτές από την οικονομική συγκύρια τους αποτρέπει από αγορές, ακόμα κι αν οι τιμές ήταν ιδιαίτερα χαμηλές, καθώς έχει απλωθεί ένα πέπλο αβεβαιότητας και αγωνίας στον κόσμο. Στη μέγγενη, ωστόσο, της οικονομικής κρίσης είναι για πρώτη φορά φέτος οι επιχειρήσεις, καθώς βρίσκονται χωρίς ορίζοντα εξόδου, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά λουκέτα.

Οι θερινές εκπτώσεις ήταν κατώτερες των προσδοκιών

Η κίνηση στην αγορά από τις πρώτες ημέρες των εκπτώσεων μέχρι και τη λήξη τους ήταν υποτονική, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά μείωσης των τιμών ήταν πολύ υψηλά και άγγιξαν μέχρι και το 80%, ακόμα και σε μεγάλες αλυσίδες και πολυκαταστήματα. Με τις γενναίες μειώσεις στις τιμές- τις μεγαλύτερες που είδε ποτέ η ελληνική αγορά- οι έμποροι προσπαθούν να διαφοροποιήσουν την περίοδο των εκπτώσεων από τους αλλεπάλληλους γύρους των προσφορών που «τρέχουν» για δεύτερη συνεχή χρονιά. Όμως, το άσχημο κλίμα δε λέει να ανατραπεί.

«Οι θερινές εκπτώσεις ήταν κατώτερες των προσδοκιών και μάλιστα χειρότερες από πέρυσι με πτώση του τζίρου που ξεπερνά το 40%. Ένα ποσοστό που δεν το περιμέναμε, διότι ελπίζαμε να γίνει κάτι καλύτερο. Όμως, δυστυχώς αυτή είναι η πραγματικότητα που βιώνουμε, μια περίοδο απίστευτα δύσκολη και πιστεύω ότι τα πράγματα από εδώ και πέρα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα και θα αναγκαστούν πολλοί συνάδελφοι να βάλουν λουκέτα στα καταστήματα τους» δήλωσε μιλώντας στη ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Καστοριάς, κ. Βαγγέλης Πανταζής.

Ζητείται Ελπίδα για την Αγορά!

Με την οικονομία στην «κόψη του ξυραφιού» και με τα νέα μέτρα να έρχονται το αργότερο στις αρχές του Σεπτέμβρη, είναι βέβαιο, ότι το κλίμα, όχι μόνο στους εμπορικούς δρόμους της πόλης μας , αλλά και γενικότερα στις οικονομικές συναλλαγές, είναι απογοητευτικό και άπαντες ζητούν επειγόντως ελπίδα, που δυστυχώς την έχασαν, μετά από όλα όσα έχουν περάσει τα δυο και πλέον χρόνια, στα οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό το ασφυκτικό καθεστώς λιτότητας και οικονομικής ασφυξίας.
«Είναι παραπάνω από εμφανές, ότι, αν παραμείνει ως έχει η κατάσταση, όχι μόνο δεν θα ανακάμψει η αγορά, αλλά σύντομα θα εκτιναχθεί ο αριθμός των λουκέτων που έφτασε το τελευταίο χρονικό διάστημα στα 60 και βέβαια των απολύσεων. Για αυτό, τόσο οι καταστηματάρχες, όσο και οι καταναλωτές χρειάζονται άμεσα κίνητρα για να αγοράσουν προϊόντα και να ενισχυθεί η ρευστότητα. Αν δεν αλλάξει η ψυχολογία στην οικονομία, δεν πρόκειται να γίνει κάτι. Τα πράγματα θα είναι χειρότερα. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους ο κατήφορος» είπε καταλήγοντας ο κ. Πανταζής.

Υπόμνημα στο δήμαρχο Ορεστίδος για την πανήγυρη

Για απογοητευτική εικόνα της αγοράς κάνουν λόγο οι έμποροι σε διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ στην τοπική μας αγορά η πτώση της κατανάλωσης ξεπερνά ακόμα και το 50%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνει ο κλάδος της ένδυσης και της υπόδησης, ο οποίος από την αρχή του χρόνου καταγράφει απώλειες της τάξης του 39,6%. Ακολουθούν οι κλάδοι των πολυκαταστημάτων με πτώση 25%, των επίπλων και των ηλεκτρικών με πτώση 24,9% και των καλλυντικών με 18%.

Πάντως μεγάλο πλήγμα στην τοπική μας αγορά θα επιφέρει και η εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού, ενώ ο εμπορικός σύλλογος σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, θεωρώντας πως η διεξαγωγή της θα έχει μεγάλες επιπτώσεις στην Τοπική οικονομία. θα υποβάλει στο δήμαρχο Ορεστίδος, υπόμνημα με τις θέσεις του εμπορικού συλλόγου

Υπό αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες, είναι ξεκάθαρο πλέον, ότι το επόμενο τετράμηνο, από το Σεπτέμβρη και μέχρι τέλος του χρόνου, είναι το πλέον καθοριστικό, για το μέλλον των μικρομεσαίων και όχι μόνο επιχειρήσεων στην περιοχή μας.
Αν η κατάσταση δεν αλλάξει άμεσα, αν δηλαδή δεν υπάρξει το συντομότερο δυνατόν ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και βεβαίως ενίσχυση της ρευστότητας, τότε η πραγματική οικονομία θα βρίσκεται προ του γκρεμού και βεβαίως οι ίδιοι οι πολίτες θα υποστούν τις συνέπειες, καθώς ούτε αυτοί θα έχουν τα απαραίτητα χρήματα, για να πληρώσουν τις δικές τους υποχρεώσεις…
Εφ ΝΕΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria