Ειδική Οικονομική Ζώνη είναι μια γεωγραφική περιοχή, που υπόκειται σε ένα νομικό πλαίσιο ελεύθερης αγοράς, δηλαδή μιας αγοράς όπου ένα μέρος των νόμων του κράτους δεν θα είναι σε ισχύ.Οι ΕΟΖ θα είναιπεριοχές μειωμένης εθνικής κυριαρχίας για τις οποίες μίλησε πρώτος ο καθ.ΓΑΠ, που δεν εγνώριζε τι είναι CDS… Κρίμα τα σεμινάρια που τους πληρώσαμε να τους κάνουν ιδιαίτερα μαθήματα στο ΠΑΣΟΚ.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι ζώνες ελεύθερου εμπορίου, οι ζώνες ελεύθερων εισαγωγών και εξαγωγών, οι βιομηχανικές ζώνες που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται τον πάσης φύσης πλούτο της χώρας με φθηνά εργατικά χέρια και ελάχιστους φόρους (καλλιέργειες, ηλιακά, νερό, αέρας, αλιεία, τουριστικά θέρετρα κλπ), τα ελεύθερα λιμάνια (η Ελλάδα έχει ήδη ΕΟΖ…), οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες (χώρος που θα δρούν επιχειρήσεις χωρίς έλεγχο και φορολογία).
Οι ΕΟΖ που δημιουργήθηκαν στην Κίνα αδειάζουν και οι κεφαλαιούχοι ψάχνουν να βρούν άλλες περιοχές του κόσμου για να κάνουν με χαμηλό ρίσκο, μικρούς φόρους και φτηνά εργατικά χέρια “ανάπτυξη”, μια ανάπτυξη απο την οποία θα επωφεληθούν οι ίδιοι και το Συνδικάτο των ντόπιων πολιτικών. Αυτός είναι άλλωστε ο λόγος που οι Κινέζοι δημιουργούν προβλήματα στους Ιάπωνες για τα Ιαπωνικά νησιά, που απο το 1972 έχουν παραχωρηθεί στην Ιαπωνία. Χάνουν τους πελάτες τους και έχουν πανικοβληθεί.
Οι ΕΟΖ της Πολωνίας είναι στο επίπεδο των Κινέζικων… και έχουν κατηγορηθεί πολύ για αυτό οι κυβερνώντες στην Πολωνία απο τα εργατικά συνδικάτα.
Στη Ρωσία έχουν ευνοηθεί οι τεχνολογικές εταιρείες. Αυτό όμως που τις διακρίνει είναι ότι ανήκουν στο κράτος και ελέγχονται απο αυτό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο Ιράν, που οι ΕΟΖ του ελέγχονται απο το Υπουργικό συμβούλιο (14 άτομα) και τον ίδιο τον Πρόεδρο. Οι ΕΟΖ του Ιράν είναι κυρίως λιμάνια υψηλής λειτορυγικότητας, όπως και καταστήματα transit. Θέλω να ακούσω τις απόψεις των αριστερών κομμάτων της Ελλάδας για το θέμα και ιδιαίτερα της ΔΗΜΑΡ.
Στις φωτογραφίες, που ακολουθούν φαίνονται κατά σειρά οι ΕΟΖ της Κίνας, της Πολωνίας και της Ρωσίας. Μπορείτε να τις δείτε μεγενθυμένες κάνοντας κλίκ επάνω τους.
Οπως αντιλαμβάνεστε, η Ελλάδα θα εμπλακεί σε επενδύσεις σχετικές με ηλιακά, με λιμάνια, με offshore, με τουριστικά, με τα πάντα πλήν των τεχνολογικών.
Πολλές φορές παρουσιάζεται το εξής “κόλπο…” Μια μεγάλη εταιρεία φτειάχνει π.χ. χρυσαφικά και μέσα απο αυτή τη δραστηριότητα εξάγει χωρίς πολύ έλεγχο το χρυσό που ειναι σε μορφή ορυκτού στη περιοχή της ΕΟΖ που αυτή ευρίσκεται. Παρόμοια μπορεί να γίνει και με άλλα μεταλλεύματα. Μην ξαφνιαστείτε να δείτε αεροδρόμια μέσα σε ΕΟΖ όπως και τράπεζες! Αν ήμουν Τούρκος και ήθελα να γινόντουσαν πολλές ΕΟΖ στη Θράκη!
Μένει το θέμα της προπαγάνδας… Θα γίνει και αυτό. Λεφτά υπάρχουν.