Αμφίβολο αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχθεί την άμεση συγχώνευση των Φορέων
Το δρόμο της κατάργησης παίρνει όπως όλα δείχνουν ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, παρά τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, περιβαλλοντικών ΜΚΟ αλλά και του ίδιου του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα.
Προ δεκαπενθημέρου, εστάλη από το ΥΠΕΚΑ προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης το σχέδιο νόμου που αφορά στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις Φορέων Διαχείρισης και προβλέπει τη συγχώνευση 20 Φορέων του σε εννέα και την κατάργηση τεσσάρων, μεταξύ των οποίων και ο Φορέας της Λίμνης.
Όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η Καθημερινή», 24 από τους 29 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών θα μετατραπούν σε υπερτοπικές υπηρεσίες με γεωγραφικά κριτήρια.
Οι νέοι, διευρυμένοι Φορείς θα συγκεντρώσουν το προσωπικό και τις αρμοδιότητες των προηγουμένων και θα υποκαταστήσουν αυτοδίκαια όλα τα δικαιώματα, τις υποχρεώσεις και τις έννομες σχέσεις τους.
Η λειτουργία τους θα ξεκινήσει εννέα μήνες μετά τη δημοσίευση του νόμου.
Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
Οι τέσσερις Φορείς που καταργούνται είναι, εκτός από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας, οι εξής: Λίμνης Καστοριάς (που ιδρύθηκε μόλις στις 19 Ιουνίου), Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου και διαχείρισης Κάρλας – Μαυροβουνίου – Κεφαλόβρυσου.
Οι αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης και του Φορέα Λίμνης Καστοριάς θα μεταφερθούν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας.
Παράλληλα, δημιουργείται ένας Φορέας Διαχείρισης Πίνδου που περιλαμβάνει έκταση μεγαλύτερη των 3 εκατομμυρίων στρεμμάτων, από τον Βίκο και τον Αώο μέχρι τον Άραχθο, ενώ και ο Φορέας Διαχείρισης για τον Αμβρακικό, θα έχει υπό την εποπτεία του το Μεσολόγγι, τον Καλαμά και τον Αχέροντα!
Εδώ ακριβώς είναι που δημιουργούνται και ερωτηματικά, σχετικά με το αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δεχθεί την άμεση συγχώνευση των Φορέων καθώς καθένας από αυτούς χρηματοδοτείται κατά 95% από κοινοτικά περιβαλλοντικά προγράμματα. Έτσι αστοχίες στη λειτουργία των Φορέων ενδέχεται να οδηγήσουν τη χώρα μας ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση του Κοινοτικού Δικαίου.
Τέλος επισημαίνεται πως η εισήγηση της αρμόδιας υπηρεσίας Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ για το σχέδιο νόμου ήταν αρνητική, καθώς όλα τα έξοδα των φορέων καλύπτονται από το ΕΣΠΑ έως το 2015 (κτίρια, προσωπικό, λειτουργικά έξοδα), ενώ τα διοικητικά συμβούλια εργάζονται αμισθί, με αποτέλεσμα να μην προκύπτει οικονομικό όφελος από τη συγχώνευση.
Τις αντιρρήσεις τους για τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων φορέων έχουν εκφράσει τόσο περιβαλλοντικές ΜΚΟ όσο και τοπικές κοινωνίες.
Ημερίδα την Παρασκευή στο Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων
Ο Φορέας ως παράγοντας οικοτουριστικής ανάπτυξης
O Φορέας Διαχείρισης Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου διοργανώνει την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ. στο Κέντρο Πληροφόρησης Μαυραναίων (πρώην Δημαρχείο Θ. Ζιάκα), ημερίδα – συνάντηση εργασίας με τους τουριστικούς επιχειρηματίες της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, με θέμα «Ο Φορέας Διαχείρισης ως παράγοντας οικοτουριστικής ανάπτυξης της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου».
Η ημερίδα αποτελεί την συνέχεια μιας σειράς συναντήσεων, με ομάδες του τοπικού πληθυσμού, στην οποία θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση και συζήτηση για τις προτεραιότητες και τις δράσεις του Φορέα Διαχείρισης στα ζητήματα της προστασίας, διαχείρισης, βιώσιμης ανάπτυξης και ανάδειξης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου.
Μετά το κλείσιμο της ημερίδας στις 13:30 θα πραγματοποιηθούν, στον χώρο του Κέντρου Πληροφόρησης Μαυραναίων τα εγκαίνια «Έκθεση Γεωλογικών Πετρωμάτων της Βάλια Κάλντα» που διοργανώνει ο Φορέας Διαχείρισης σε συνεργασία με το ΙΓΜΕΜ Δυτικής Μακεδονίας και τη Dr. Annie Rassios
Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 21 Σεπτεμβρίου έως και τις 7 Οκτωβρίου.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να απευθύνονται στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, στους Μαυραναίους, στο 24620 87563 και στην ιστοσελίδα pindosnationalpark.