Ξεκίνησαν οι εγγραφές των εκπαιδευομένων στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς
Το ΣΔΕ είναι ένα δημόσιο σχολείο το οποίο παρέχει στους αποφοίτους του, απολυτήριο ισότιμο με αυτό του Γυμνασίου. Η χρονική διάρκεια του προγράμματος σπουδών είναι 18 μήνες και οι
οποίοι κατανέμονται σε δύο 9μηνα.
Στο ΣΔΕ Καστοριάς δικαίωμα εγγραφής έχουν όσοι έχουν υπερβεί το 18ο έτος της ηλικίας τους, κατέχουν το απολυτήριο του Δημοτικού σχολείου και δεν έχουν φοιτήσει ή δεν έχουν ολοκληρώσει τη φοίτησή τους στο Γυμνάσιο.
Οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι επιθυμούν να φοιτήσουν στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Καστοριάς, μπορούν να υποβάλλουν την αίτηση εγγραφής τους, μέχρι την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 16.00 μ.μ. – 20.00 μ.μ., στις εγκαταστάσεις των Λυκείων, απέναντι από το Κλειστό Γυμναστήριο, ή να παίρνουν πληροφορίες στα τηλέφωνα: 24670-21001 & 6976708236.
Τι είναι όμως το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας;
Σύμφωνα με το Διευθυντή του ΣΔΕ Καστοριάς κ. Κωνσταντίνο Αδάμ «Είναι ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα σπουδών που δεν στηρίζεται σε συγκεκριμένη γνώση, αλλά παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη δυνατότητα να μάθουν πώς να μαθαίνουν και πώς να αναζητούν τη γνώση».
Πρόκειται, δηλαδή, για ένα ευέλικτο καινοτομικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων που δε διαθέτουν τα απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες ώστε να ανταποκριθούν στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας.
Με το πρόγραμμα αυτό παρέχεται η δυνατότητα σε άτομα 18 ετών και άνω που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση να αποκτήσουν απολυτήριο Γυμνασίου και να ενταχθούν ομαλά στην κοινωνική, οικονομική και επαγγελματική ζωή.
Πιο συγκεκριμένα, κεντρικοί στόχοι του προγράμματος είναι:
η επανασύνδεση με την εκπαιδευτική διαδικασία ατόμων που έχουν απομακρυνθεί από τη βασική εκπαίδευση, η δημιουργία δικτύων συνεργασίας ανάμεσα στο σχολείο, την τοπική κοινωνία, τον επιχειρηματικό κόσμο και την εκπαίδευση.
Το πρόγραμμα σπουδών των Σ.Δ.Ε. διαφοροποιείται σημαντικά από τα αντίστοιχα της τυπικής εκπαίδευσης, κυρίως ως προς τις αρχές, το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων.
Στον πυρήνα του προγράμματος σπουδών των Σ.Δ.Ε. τίθενται οι βασικές γνώσεις-δεξιότητες, όπως ορίζονται στο υπόμνημα για τη Διά βίου μάθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2000). Αυτές είναι η γραφή, η ανάγνωση, οι αριθμητικοί υπολογισμοί, η γνώση μιας ξένης γλώσσας και η χρήση Η/Υ. Η ενίσχυση των εκπαιδευομένων στις παραπάνω δεξιότητες αποτελεί κύριο στόχο του προγράμματος.
Οι εκπαιδευόμενοι διευκολύνονται ώστε να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις διαφορετικών κοινωνικών χώρων και πλαισίων επικοινωνίας. Ο χώρος της εργασίας, ο κόσμος της εικόνας, των Μ.Μ.Ε., της διαφήμισης, ο κόσμος των φυσικών επιστημών, ο χώρος της πολιτικής και του ευρύτερου κοινωνικού προβληματισμού απαιτούν από το σημερινό πολίτη ποικίλες δεξιότητες και ευελιξία στη χρήση τους, ώστε να επικοινωνεί αποτελεσματικά τόσο γραπτά όσο και προφορικά. Γι’αυτό και υιοθετείται η αντίληψη των πολυγραμματισμών, ως βασική αρχή του προγράμματος, σύμφωνα με την οποία ο γραπτός και προφορικός λόγος προσδιορίζεται από τον κοινωνικό χώρο στο πλαίσιο του οποίου αρθρώνεται.
Συγκεντρωτικά, φοιτώντας κανείς στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας:
Κατακτά βασικές γνώσεις και δεξιότητες.
Διδάσκεται με μεθόδους κατάλληλες για ενήλικες μαθητές.
Παρακολουθεί ένα ευέλικτο πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες, στα ενδιαφέρονται και στις δυνατότητές του.
Στηρίζεται σε κάθε βήμα του από τους σύμβουλους του σχολείου.
Αποκτά τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο του Γυμνασίου σε 18 μήνες
Το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της φοίτησης στο ΣΔΕ είναι η απόκτηση τίτλου ισότιμου με το απολυτήριο του Γυμνασίου σε 18 μήνες, καθώς ο τίτλος αυτός μπορεί να ανοίξει πολλές πόρτες μετέπειτα και σε διάφορους τομείς. Ο κ. Αδάμ θέλησε επίσης να τονίσει το γεγονός ότι πρόκειται για μια δεύτερη χρονικά, αλλά πρώτη ποιοτικά ευκαιρία η φοίτηση στο ΣΔΕ καθώς «Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να επανασυνδεθούν με την εκπαιδευτική κοινότητα, όπου για τους δικούς του λόγους ο καθένας έχασε επαφή. Μάλιστα, έχουμε δύο εκπαιδευόμενους οι οποίοι φοιτούν στο πανεπιστήμιο. Είναι πολύ πιθανό να έχουν ήδη τελειώσει και τις σπουδές τους. Εξίσου πολλοί είναι εκείνοι που έχουν τελειώσει το ΕΠΑΛ και έχουν πάρει ειδικότητες όπως νοσηλευτική, όποτε ανά πάσα στιγμή μπορούν να βγουν στην αγορά εργασίας με επιπλέον εφόδια. Αυτή τη στιγμή τριάντα δικοί μας εκπαιδευόμενοι φοιτούν στο εσπερινό λύκειο και στα επαγγελματικά λύκεια του νομού μας».
Κάθε χρόνο δημιουργούνται τρία ή τέσσερα τμήματα, ανάλογα με το πλήθος των εγγραφών. Δύο τμήματα για τον πρώτο κύκλο σπουδών και δύο τμήματα για το δεύτερο κύκλο σπουδών. Το ΣΔΕ λειτουργεί μόνο κατά τις απογευματινές ώρες και έτσι δίδεται η ευκαιρία και στους εργαζομένους να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματα. Πέρα από τα μαθήματα που γίνονται μέσα στο σχολείο, γίνονται πολλά μαθήματα και εκτός σχολείου, αλλά και σεμινάρια.
75 ετών ο γηραιότερος μαθητής του ΣΔΕ!
Οι εκπαιδευόμενοι στο ΣΔΕ καλύπτουν όλο το φάσμα ηλικιών, μάλιστα κάποτε φοίτησε στο σχολείο ένας 75χρονος «Ο γηραιότερος μαθητής ήταν ένας ιερέας 75 ετών. Έχουμε, δηλαδή, μια διαστρωμάτωση από νέους 20-22 ετών μέχρι και συνταξιούχους. Βέβαια, ο μέσος όρος ηλικίας κυμαίνεται γύρω στις ηλικίες 40 με 45 ετών. Κυρίως, οι κυρίες που δεν έχουν τελειώσει το γυμνάσιο βρίσκουν την ευκαιρία, αφού έχουν μεγαλώσει τα παιδιά τους και δεν χρειάζονται την άμεσή τους επιμέλεια, να φοιτήσουν στο ΣΔΕ. Τους δίνεται η ευκαιρία να κάνουν και αυτές κάτι για τον εαυτό τους, στη δεύτερη εφηβεία τους. Να βρουν αυτό που χάσανε κατά το παρελθόν για διάφορους λόγους. Κάποτε, υπήρχε η προκατάληψη, ότι τα κορίτσια δεν πρέπει να πηγαίνουν στο γυμνάσιο. Επίσης, είτε λόγω κακών χειρισμών ή λανθασμένων παιδαγωγικών μεθόδων των ίδιων των καθηγητών αναγκάστηκαν να παρατήσουν το σχολείο. Εδώ βέβαια θα βρουν ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον όπου υπάρχει ένα τελείως φιλικό κλίμα. Η διδασκαλία δεν γίνεται κάθετα, δηλαδή μιλάει ο δάσκαλος και ακούνε οι μαθητές, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές συμμετέχουν στη διαμόρφωση του προγράμματος και στη διδασκαλία του προγράμματος. Τον καθένα τον προσέχουμε ανάλογα με τις απαιτήσεις και τα ενδιαφέροντά του, με το επίπεδο το δικό του, με τα δικά του μέσα, ο καθένας φροντίζει να συμπληρώνει και να φροντίζει τον άλλον».
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι οι εκπαιδευόμενοι στηρίζονται από σύμβουλους σταδιοδρομίας, όπου τους εισάγουν στην αγορά εργασίας. Επίσης τους προσφέρεται σημαντική στήριξη από σύμβολο ψυχολόγο, ο οποίος τους στηρίζει τόσο για τις μαθησιακές εργασίες μέσα στο σχολείο, αλλά και για τα οικογενειακά προβλήματα που ίσως αντιμετωπίζουν. Πέρα λοιπόν από τις ομαδικές συνεδρίες κατά τη διάρκεια του μαθήματος, ο εκπαιδευόμενος μπορεί να συζητήσει μόνος του με το σύμβολο ψυχολόγο για οποιοδήποτε ατομικό ή οικογενειακό πρόβλημα.
Οι μαθητές του ΣΔΕ είπαν:
Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας έχει καθιερωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στην Ελλάδα για να καταπολεμηθεί ο κοινωνικός αποκλεισμός. Προσωπικά ενημερώθηκα για τη λειτουργία του σχολείου και μπορώ να πω ότι είμαι ενθουσιασμένη από τις γνώσεις τις οποίες λαμβάνω. Εξαιρετικό μάθημα: Πληροφορική, κάτι πρωτόγνωρο για μένα! Όσο για τα φιλολογικά; το καλύτερό μου! Β.Α.
Οι εντυπώσεις μου για το ΣΔΕ είναι πολύ καλές και έρχομαι με ευχαρίστηση γιατί μαθαίνουμε χρήσιμα πράγματα. Ι.Ε.
Ερχόμενη εδώ δεν πίστευα πως θα ενθουσιαστώ τόσο! Θεωρώ πως η απόφαση να παρακολουθήσω το ΣΔΕ ήταν η καλύτερη που πήρα. Όχι απλά γέμισαν οι ώρες μου, γέμισαν δημιουργικά, πλουτίζω τις γνώσεις μου και κοινωνικοποιούμαι. Είμαι ενθουσιασμένη! Λ.Α.
Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα!!! Δ.Γ.
Μια ευκαιρία που μου δόθηκε για να ξεφύγω από το σπίτι μου και συγχρόνως να μάθω σημαντικά πράγματα!!! Δ.Χ.
Είναι μια δεύτερη ευκαιρία για την πραγματοποίηση των ονείρων μου και την μετέπειτα πορεία της εξέλιξής μου!!! Τ.Χ.
Κλείνοντας και χρησιμοποιώντας τα λόγια του Traves Peter από το “Reading : the entitlement to be ‘ properly literate” ο κ. Αδάμ υπογράμμισε πώς «Εγγραμματοσύνη δεν είναι απλώς και μόνον η ικανότητα να διαβάζει κανείς και να κατανοεί ένα κείμενο. Εγγραμματοσύνη είναι η ικανότητα να ελέγχουμε τη ζωή και το περιβάλλον μας και η ενασχόλησή μας με τα προβλήματά μας με τρόπο ορθολογικό, δια του λόγου».
οριζοντες