Μεγάλη αύξηση του τέλους ΑΠΕ «φουσκώνει» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ - OlaDeka

Μεγάλη αύξηση του τέλους ΑΠΕ «φουσκώνει» τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Τη μεσοσταθμική αναπροσαρμογή του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) σε 7,50 ευρώ η μεγαβατώρα (MWh) για την περίοδο Αυγούστου 2012 έως και Ιουνίου 2013 ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Για τις υπόλοιπες κατηγορίες καταναλωτών οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής :

– Πελάτες Οικιακής χρήσης Χαμηλής Τάσης: 8,74 €/MWh

– Πελάτες Υψηλής Τάσης: 4,58 €/MWh

– Αγροτική χρήσης ΜΤ: 4,35 €/MWh

– Λοιπές χρήσεις ΜΤ: 7,17 €/MWh

– Αγροτικής χρήσης ΧΤ: 5,61 €/MWh

– Λοιπές χρήσεις ΧΤ: 9,53 €/MWh

Το ΕΤΜΕΑΡ χρηματοδοτεί την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, καλύπτοντας τη διαφορά μεταξύ των τιμών που εισπράττουν οι παραγωγοί από την αγορά και των εγγυημένων τιμών απορρόφησης της «καθαρής» ενέργειας.

Η διαφορά αυτή διογκώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και σύμφωνα με τη ΡΑΕ το έλλειμμα του λογαριασμού στο τέλος Ιουλίου ξεπέρασε τα 300 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι ο μηδενισμός του ελλείμματος μέχρι το 2013.

Όπως επισημαίνει η ΡΑΕ στην ανακοίνωσή της, με την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ επιδιώκεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας του ΛΑΓΗΕ, που έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Επιπλέον, βασικό ρόλο στην απόφαση της Αρχής έπαιξε η εισροή στον λογαριασμό χαμηλότερων εσόδων από αυτά που αναμένονταν από τη διαδικασία δημοπράτησης δικαιωμάτων εκπομπών αερίου θερμοκηπίου, το τέλος ΕΡΤ την επιβολή τέλους στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.

Από την πλευρά τους οι φορείς της αγοράς που εκπροσωπούν τους παραγωγούς ενέργειας από ΑΠΕ χαρακτηρίζουν την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ «έσχατη λύση» για τη μείωση του ελλείμματος του ΛΑΓΗΕ και κάνουν λόγω για νέες επιβαρύνσεις των νοικοκυριών.

πασεγες

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria