Μηταλίδης:Το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάψει τη γούνα μας στην Καστοριά. - OlaDeka

Μηταλίδης:Το πετρέλαιο θέρμανσης θα κάψει τη γούνα μας στην Καστοριά.

Τα ψέματα τελείωσαν, πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για το πετρέλαιο θέρμανσης και τα μηνύματα κάθε άλλο παρά αισιόδοξα είναι. Η τιμή έχει κλειδώσει στο 1,40 και αν συνεχίσουν το ράλι οι διεθνής τιμές του πετρελαίου μάλλον θα το δούμε και σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα.

Η λογική της εξίσωσης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, στην οποία συμφωνούν όλα τα κόμματα, συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, έχει να κάνει με την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου από το οποίο το ελληνικό κράτος χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Σαν βάση συζήτησης θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε όλοι και να αποδεχτούμε την εξίσωση των τιμών, ωστόσο γεννούνται διάφορα ερωτήματα στα οποία δεν πήραμε και μάλλον δεν θα πάρουμε ποτέ απάντηση.
Γιατί η εξίσωση να γίνει προς τα πάνω; Και προς τα κάτω αν γινόταν πάλι τα ίδια θα ήταν τα αποτελέσματα στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
Γιατί να πληρώνουμε εμείς την αδυναμία του κράτους, και των μηχανισμών ελέγχου του, να κάνουν σωστά τη δουλειά τους; Υπάρχουν τόσοι υπάλληλοι χωρίς αντικείμενο ας αξιοποιηθούν δημιουργικά και ας γίνουν χρήσιμοι για το συμφέρον όλων μας.
Πραγματικά πιστεύουν οι επιτελείς του οικονομικού επιτελείου ότι τα έσοδα του κράτους θα αυξηθούν από τη νέα αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα; Προσωπικά πιστεύω πως όταν θα δουν το πόσο μειωμένα θα είναι τα έσοδα τους, θα αρχίσουν να μας λένε για την αβάσταχτη τιμή του και ότι από τη νέα σεζόν θα το δουν το όλο ζήτημα σε νέα βάση.

Αυτό που θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι «αρμόδιοι» είναι ότι το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης είναι ετεροβαρές. Έχει δηλαδή διαφορετικές επιπτώσεις, κυρίως με βάση τη γεωγραφική κατανομή του πληθυσμού, καθώς άλλες ανάγκες για θέρμανση υπάρχουν στην Καστοριά και κατ’ επέκταση στη Δυτική Μακεδονία και άλλες στην Πελοπόννησο ή στα νησιά.

Το θέμα ήταν και παραμένει φλέγον, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο στη λογική της επιδοματικής πολιτικής. Πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σημασία καθώς θα μετατραπεί σε κοινωνικό ζήτημα, πολλές οικογένειες δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες θέρμανσης. Δεν θα πρέπει να παραβλέπουν το γεγονός ότι το ευρύτερο διαμορφούμενο οικονομικό σκηνικό, με τα νέα μέτρα, αναγκαία ή μη, έχει στραγγίσει τις τσέπες και τις τελευταίες οικονομίες του κόσμου.

Δεν είναι ευχή αλλά απαίτηση μια ολόκληρης κοινωνίας, η οποία ήταν στους δρόμους για πρώτη φορά, το θέμα του πετρελαίου θέρμανσης για την Καστοριά αλλά και για νομούς με τα ίδια χαρακτηριστικά, να τεθεί στο τραπέζι από μηδενική βάση και οι περιοχές αυτές να εξαιρεθούν από την εξίσωση.

Κίμων Μηταλίδης
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria