Εφημερίδα Μακεδονία:Στο προσκήνιο και πάλι ο Καστοριανός γιατρός που φέρεται μπλεγμένος με παιδική πορνογραφία - OlaDeka

Εφημερίδα Μακεδονία:Στο προσκήνιο και πάλι ο Καστοριανός γιατρός που φέρεται μπλεγμένος με παιδική πορνογραφία

Γιατροί, δικηγόροι, στρατιωτικοί, τραπεζικοί υπάλληλοι, καθηγητές, δάσκαλοι, φοιτητές, επιφανείς πολίτες ακόμη και αστυνομικοί διακινούν υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου!

Οι ιστοσελίδες αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, όπως και ο αριθμός των διεφθαρμένων χρηστών που υπολογίζεται ότι σήμερα ξεπερνούν τις 2.000. Η συγκεκριμένη μορφή εγκληματικότητας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις ενώ, εκτός από την ικανοποίηση του αρρωστημένου πάθους των δραστών, φαίνεται να αποδίδει οικονομικά οφέλη. Στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία δύο χρόνια έχουν εντοπιστεί πλέον των
δέκα ατόμων που επιδίδονταν σε διακίνηση τέτοιου υλικού.

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας συνελήφθη και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα ένας 54χρονος, ιδιωτικός υπάλληλος, πατέρας τεσσάρων παιδιών από τη Θεσσαλονίκη, που φέρεται ότι κατείχε στον υπολογιστή του 469 αρχεία με φωτογραφίες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας. Την ίδια ώρα, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. έκανε γνωστό ότι ο 42χρονος καθηγητής Μαθηματικών από τη Θεσσαλονίκη, που δίδασκε σε γυμνάσιο της Πιερίας και συνελήφθη το 2010 για διακίνηση πορνογραφικού υλικού, βιντεοσκοπούσε στη διάρκεια του μαθήματος τα απόκρυφα σημεία των εφήβων κοριτσιών.
Ο 42χρονος καθηγητής Μαθηματικών είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2010 στο σπίτι του στον Άγιο Παύλο Θεσσαλονίκης. Είχαν κατασχεθεί ένας φορητός υπολογιστής, πέντε σκληροί δίσκοι, 42 DVD και 3.000 αρχεία με υλικό παιδικής πορνογραφίας. Όπως ανακοίνωσε χθες το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, έπειτα από ανάλυση που έγινε στα εργαστήρια, εντόπισε στα αρχεία του καθηγητή 80 διαφορετικά βίντεο, τα οποία είχε εγγράψει μέσα στην τάξη όπου δίδασκε.
Ο καθηγητής τοποθετούσε κάθε φορά την κάμερα σε σημεία, ώστε ο φακός να εστιάζει στα απόκρυφα σημεία των εφήβων κοριτσιών, που ήταν ανυποψίαστα για το τι συμβαίνει. Οι σκηνές καταγράφονταν σε υπολογιστή μαζί με την… παράδοση του μαθήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, ενδεχομένως οι εικόνες να διακινήθηκαν στο διαδίκτυο, καθώς στα αρχεία του 42χρονου είχε βρεθεί λογισμικό ανταλλαγής εικόνων με άλλους.
Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης, ο καθηγητής απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του για πέντε μήνες και είχε διαταχθεί ΕΔΕ από το υπουργείο Παιδείας. Ο εισαγγελέας του έθεσε περιοριστικούς όρους και είχε αφεθεί ελεύθερος. Όπως έγινε γνωστό χθες, ο καθηγητής συνεχίζει να εργάζεται σε γραφείο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πιερίας.
Κατά τη χθεσινή ημέρα οδηγήθηκε στην ανακρίτρια ο 54χρονος ιδιωτικός υπάλληλος από τη Θεσσαλονίκη, που εντοπίστηκε να κατέχει πρόγραμμα με το οποίο διακινούσε πορνογραφικό υλικό ανηλίκων. Στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του βρέθηκαν συνολικά 469 αρχεία που περιείχαν φωτογραφίες και βίντεο παιδικής πορνογραφίας.
Απολογούμενος στην ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο κατηγορούμενος φέρεται να ισχυρίστηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα προκειμένου να «κατεβάσει» πορνογραφικές ταινίες ενηλίκων, όχι όμως υλικό παιδοφιλίας, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, παρεισέφρησε εν αγνοία του στον υπολογιστή του. Με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέως και ανακρίτριας αποφασίστηκε να αφεθεί ελεύθερος με καταβολή εγγυοδοσίας ύψους 3.000 ευρώ και υπό τους όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μία φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα του τόπου διαμονής του.

Αύξηση 150%
Η συγκεκριμένη μορφή εγκληματικότητας συνεχώς φουντώνει, παρουσιάζονται συνεχώς νέες υποθέσεις, ιστοσελίδες ξεφυτρώνουν από παντού και από το 2001 παρουσιάζουν αύξηση 150% ετησίως σύμφωνα με αξιωματικούς της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος. Η συγκεκριμένη υπηρεσία στο παρελθόν ασχολούνταν με δύο έως τρεις υποθέσεις το χρόνο, ενώ τα τελευταία χρόνια με δεκάδες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, στην Ελλάδα δεν υπάρχει παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ωστόσο υπολογίζονται στους 2.000 οι χρήστες από την Ελλάδα που παρακολουθούν υλικό παιδικής πορνογραφίας και σε πολλές περιπτώσεις καταβάλλουν μεγάλα χρηματικά ποσά. Οι συλλήψεις τα τελευταία οκτώ χρόνια ξεπέρασαν τις 800 και στα ίχνη των δραστών έφθασε η αστυνομία είτε από καταγγελίες είτε από πληροφορίες που φθάνουν από διωκτικές αρχές άλλων χωρών, είτε από ιστοσελίδες που εντοπίζουν οι αστυνομικοί με αναζήτηση στο διαδίκτυο. Η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, εκτός αυτών, έχει προμηθευτεί ένα ειδικό πρόγραμμα, το οποίο ανιχνεύει ό,τι κινείται μέσα στο διαδίκτυο και αφορά παιδική πορνογραφία.

Επιχείρηση «Spider & Sea»
Η τελευταία επιχείρηση της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος για την πάταξη κυκλωμάτων διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου έγινε από τις 25 Ιουνίου 2012 μέχρι τις 26 Ιουλίου 2012, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ροδόπη, Ηράκλειο και Χανιά. Από τη διαδικτυακή έρευνα διαπιστώθηκε ακόμα και η προσέλκυση ανήλικων, μέσω forums, chat-rooms και των social media, με σκοπό να τους αποσπάσουν ερωτικές φωτογραφίες. Σε έρευνες στα σπίτια των συλληφθέντων βρέθηκε μεγάλος αριθμός αρχείων παιδικής πορνογραφίας. Συνολικά συνελήφθησαν επτά 7 άτομα για το αδίκημα της παιδικής πορνογραφίας, ενώ σε βάρος ακόμα οχτώ 8 ατόμων σχηματίσθηκε δικογραφία για το ίδιο αδίκημα. Πρόκειται συνολικά για 13 ημεδαπούς και 2 αλλοδαπούς, ηλικίας από 18 έως 69 ετών. Ανάμεσά τους ένας στρατιωτικός, δύο κομμωτές, ένας τραπεζικός υπάλληλος και ένας ασκούμενος δικηγόρος.
Στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Interpol και τη Europol διαπιστώθηκε ότι πέντε από τους συλληφθέντες είχαν καταβάλει μεγάλα χρηματικά ποσά, είτε για την αγορά ψηφιακού υλικού παιδικής πορνογραφίας είτε για την απευθείας παρακολούθηση υλικού κακοποίησης ανηλίκων, από «κρυφή» ιστοσελίδα του εξωτερικού. Παράλληλα, διαμοίραζαν αυτό το υλικό σε άλλους χρήστες του διαδικτύου, μέσω ιστοσελίδων και προγραμμάτων ανταλλαγής αρχείων (Peer to Peer).

Επιχείρηση «EGMA»
Στα μέσα του περασμένου Μαρτίου ήρθε στο φως της δημοσιότητας μια από τις πιο διεστραμμένες υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας, στην οποία φέρεται μπλεγμένος και ένας γιατρός από την Καστοριά. Εντοπίστηκαν εννέα άτομα που διακινούσαν μέσω ίντερνετ βίντεο και φωτογραφίες με μωρά με ζώα.
Οι δράστες διακινούσαν το υλικό μέσω του «e DONKEY 2000» και οι αστυνομικές αρχές έφτασαν στα ίχνη τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης με την κωδική ονομασία «EGMA» για την καταπολέμηση της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου.
Από την έρευνα εντοπίστηκαν 26 ηλεκτρονικά ίχνη χρηστών του διαδικτυακού προγράμματος peer to peer «e DONKEY 2000», που κατείχαν και διαμοίραζαν σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας. Αθώα βρέφη ηλικίας μέχρι 18 μηνών έγιναν πρωταγωνιστές του πιο σκληρού πορνογραφικού υλικού, στο οποίο φαίνεται να συμμετέχουν και ζώα στις σεξουαλικές πράξεις! Στην κατοχή του γιατρού από την Καστοριά βρέθηκε υλικό με φρικτές παραστάσεις. Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα ελληνικής καταγωγής για «πορνογραφία ανηλίκων», ενώ για άλλους πέντε σχηματίσθηκαν ανεξάρτητες δικογραφίες με την ίδια κατηγορία σε Αθήνα, Μαρούσι, Πειραιά, Μοσχάτο, Ραφήνα, Πάτρα και Καστοριά.
Επιχείρηση «Ikarus»
Σε επιχείρηση που έγινε στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου με την κωδική ονομασία Ikarus συνελήφθησαν εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας στρατιωτικός, ένας διπλωμάτης και ένας οδηγός σχολικού λεωφορείου. Έπειτα από συντονισμένες επιχειρήσεις της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος υπό το συντονισμό της Ιντερπόλ εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου. Κατά την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, εντοπίστηκαν τα ίχνη και ελλήνων χρηστών από Αθήνα, Πειραιά, Άρτα, Κέρκυρα και Ηράκλειο Κρήτης, Η Ikarus ήταν μια οπό τις μεγαλύτερες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς επέφερε σημαντικά «χτυπήματα» στα κυκλώματα παιδικής πορνογραφίας, με εκατοντάδες συλλήψεις και κατασχέσεις σε όλες τις χώρες της Ευρώπης .

Το προφίλ των δραστών
Στην Ελλάδα η διακίνηση παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου δεν έχει λάβει ακόμη χαρακτηριστικά οργανωμένου εγκλήματος, καθώς οι δράστες λειτουργούν στη συντριπτική τους πλειονότητα, μεμονωμένα. Σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις που έχουν εξιχνιαστεί από την αστυνομία διαπιστώθηκε ότι οι δράστες ήταν οι ίδιοι παιδόφιλοι. Χαρακτηρίζονται ως διεστραμμένα άτομα που ηδονίζονται στη θέα των παιδιών και έχουν ως αρχικό κίνητρο να ικανοποιήσουν τη διαστροφή τους. Στην πορεία, ωστόσο, πολλοί από αυτούς εκμεταλλεύονται οικονομικά τη διαφθορά τους, πουλώντας υλικό παιδικής πορνογραφίας μέσω του διαδικτύου. Προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα, είναι και άνθρωποι υπεράνω υποψίας που πιστεύουν ότι το διαδίκτυο τους εξασφαλίζει την ανωνυμία, για να εκδηλώσουν το πάθος τους.
Το φαινόμενο της διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας γίνεται μέσω χιλιάδων ιστοσελίδων διεθνώς και ο οικονομικός τζίρος υπολογίζεται σε δισεκατομμύρια ευρώ. Σε πολλές χώρες του εξωτερικού, κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, υπάρχουν οργανωμένα κυκλώματα που δραστηριοποιούνται στη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων και προωθούν υλικό παιδικής πορνογραφίας με σκοπό το κέρδος.

ΔΙΑΦΘΟΡΑ Οι υποθέσεις της Θεσσαλονίκης

Από τις υποθέσεις διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας που απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές Θεσσαλονίκης οι κυριότερες είναι:

  • 10 Νοεμβρίου 2010. Συλλαμβάνεται 48χρονος ψυχίατρος στη Θεσσαλονίκη για διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας στο ίντερνετ, σε συνεργασία των τοπικών αρχών με την Interpol. Στο ιατρείο του στο κέντρο βρέθηκε υπολογιστής που περιείχε αρχεία με βίντεο παιδικής πορνογραφίας.
  • 18 Απριλίου 2011. Υπήκοος Ρουμανίας συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη για διακίνηση πορνογραφικού υλικού ανηλίκων. Σε έρευνα στο σπίτι του στην Καλαμαριά βρέθηκαν 11 βίντεο στον υπολογιστή του.
  • 3 Ιουνίου 2011. Αστυνομικοί από τη Θεσσαλονίκη εντοπίζουν έναν 24χρονο στην Καβάλα που διακινούσε υλικό παιδικής πορνογραφίας. Στο σπίτι του βρέθηκε υπολογιστής με περισσότερα από 20 βίντεο παιδικής πορνογραφίας και πέντε σκληρούς δίσκους.
  • 8 Ιουλίου 2011. Οι αστυνομικοί του τμήματος δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος της ασφάλειας Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν στα ηλεκτρονικά ίχνη ενός 36χρονου από την Καβάλα, έκαναν έφοδο στο σπίτι του και εντόπισαν ηλεκτρονικό υπολογιστή με περισσότερα από 100 αρχεία παιδικής πορνογραφίας.
  • 10 Αυγούστου 2011. Πρωτοφανές σε όγκο αλλά και σε σκληρότητα υλικό παιδικής πορνογραφίας κατείχε και διακινούσε στο διαδίκτυο 35χρονος από τη Θεσσαλονίκης, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από έρευνες. Αστυνομικοί εντόπισαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του άνεργου δράστη και διαπίστωσαν ότι είχε εξειδικευμένο διαδικτυακό πρόγραμμα διακίνησης αρχείων παιδικής πορνογραφίας. Στο σπίτι του είχε τέσσερις σκληρούς δίσκους και έντεκα DVD.
  • 25 Αυγούστου 2011. Η αστυνομία έφτασε στα ίχνη ενός 19χρονου από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε εγκαταστήσει στον υπολογιστή του ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα μέσω του οποίου κατέβαζε από το ίντερνετ αρχεία παιδικής πορνογραφίας. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του βρέθηκε και κατασχέθηκε ένας υπολογιστής.
  • 21 Ιουνίου 2012. Συλλαμβάνεται 46χρονος γυμναστής του ΓΑΣ Βασιλικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος έκρυβε στον υπολογιστή του ένα ροζ βίντεο με νεαρό άτομο που φέρεται να τράβηξε ο ίδιος. Αστυνομικοί της δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, αφού εντόπισαν τα ηλεκτρονικά του ίχνη, κατόρθωσαν να τον συλλάβουν και να τον παραδώσουν στη δικαιοσύνη. Στο πλαίσιο της ίδιας επιχείρησης, που είχε την κωδική ονομασία «Shadow Dash», συνελήφθησαν άλλα δύο άτομα, ένας 17χρονος από την Κατερίνη και ένας 42χρονος υπαξιωματικός του στρατού στην Κομοτηνή. Ο 17χρονος, χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο σε ελληνικό ιστότοπο, διακινούσε υλικό πορνογραφίας ανηλίκων σε άλλα μέλη. Ο υπαξιωματικός είχε κατεβάσει μέσω διαδικτύου μεγάλο αριθμό φωτογραφιών από το διαδίκτυο με υλικό παιδικής πορνογραφίας.
  • 9 Αυγούστου 2012. Ένας 23χρονος άνεργος χρησιμοποιούσε εξειδικευμένο διαδικτυακό πρόγραμμα ανταλλαγής αρχείων παιδικής πορνογραφίας. Σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης βρέθηκαν αποθηκευμένα σε φορητό υπολογιστή και σε σκληρό δίσκο πάνω από 1.500 αρχεία με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων. Ο δράστης ήταν στο εξωτερικό και δεν ήταν δυνατή η σύλληψή του.

Κεντρική Μακεδονία
Έντονη ήταν η δράση διεφθαρμένων ατόμων και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι κυριότερες υποθέσεις είναι:

  • 24 Ιανουαρίου 2011. Στις Σέρρες ένας 25χρονος φοιτητής κατείχε έντεκα σκληρούς δίσκους με 200 βίντεο που είχαν πρωταγωνιστές παιδιά κάτω των 10 ετών, αλλά δεν τα διακινούσε στο διαδίκτυο.
  • 26 Ιανουαρίου 2011. Ένας 25χρονος συλλαμβάνεται στην Κατερίνη. Στο σπίτι του βρέθηκαν ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής και ένας σκληρός δίσκος με αρχεία παιδικής πορνογραφίας.
  • 13 Ιουλίου 2011. Συλλαμβάνεται αστυνομικός που υπηρετούσε στην Αστυνομική Διεύθυνση Φλώρινας και κατηγορήθηκε ότι διακινούσε υλικό και φωτογραφίες με υλικό παιδικής πορνογραφίας σε άλλους χρήστες. Οι αστυνομικοί εντόπισαν και κατέσχεσαν στο σπίτι του τέσσερις σκληρούς δίσκους και έναν φορητό υπολογιστή με περισσότερα από 2.500 αρχεία με πορνογραφικό υλικό.
  • 17 Αυγούστου 2011. Στη σοφίτα του σπιτιού του στην Κοζάνη έκρυβε ένας 43χρονος δημοτικός υπάλληλος έναν υπολογιστή με εκατοντάδες βίντεο ανηλίκων. Η αστυνομικοί έφτασαν στα ίχνη του και τον συνέλαβαν αφού ερεύνησαν τους χρήστες διαδικτύου που χρησιμοποιούσαν προγράμματα ανταλλαγής αρχείων.
Εφ Μακεδονία
Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria