Δημήτρης Τσομπάνος :Τα νεροκάστανα είναι η ζωή της λίμνης Καστοριάς

Με μία πρώτη ματιά στη λίμνη της Καστοριάς θα αντιληφθεί κανείς πως έχουν συσσωρευτεί φύλλα στην επιφάνειά της, ωστόσο αυτό αποτελεί οφθαλμαπάτη, αφού σύμφωνα με τον Πρόεδρο της λίμνης Δημήτρη Τσομπάνο «Δεν υπάρχουν φύλλα στην λίμνη. Αυτό το διάστημα δεν παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται κυρίως το φθινόπωρο που αρχίζουν τα φύλλα να
πέφτουν. Μόνο τότε θα παρατηρήσουμε φύλλα στην λίμνη και πάλι κάνουμε προσπάθειες με τον Γρηγόρη τον Δημητρίου για να καθαρίσουμε τα πάντα όσον αφορά τα σκουπίδια και γενικά ότι έχει η λίμνη. Επιπρόσθετα μία διαχείριση που κάνουμε είναι η διάνοιξη δρόμων έτσι ώστε να κινείται το νερό και να μην έχουμε προβλήματα».

Αν και όλοι θεωρούμε πως η πιο μεγάλη επιβάρυνση στο νερό γίνεται από τα φύλλα που πέφτουν μέσα και σαπίζουν, και επιδιώκαμε την απομάκρυνση κάθε φύλλου που επιπλέει, ωστόσο αυτό αποτελεί υπερβολική αντίδραση. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της λίμνης «υπάρχει λάθος εντύπωση ότι τα χόρτα δημιουργούν την πρασινάδα τα χόρτα αφού ουσιαστικά είναι ζωή για την λίμνη και την κρατούν καθαρή»

Επιπλέον τα φύλλα είναι απαραίτητα, γιατί από αυτά τρέφονται μικροοργανισμοί που ξεκινούν την αλυσίδα της ζωής μέσα στην λίμνη. Τα φύλλα επιπλέον περιορίζουν τις συγκεντρώσεις τοξινών που μπορεί να καταστούν επικίνδυνες για τον άνθρωπο και για τα ψάρια που ζουν στο επιβαρυμένο υδατικό οικοσύστημα. Ωστόσο στην λίμνη της Καστοριάς σύμφωνα με τον κύριο Τσομπάνο «Αυτά που βλέπουμε είναι νεροκάστανα και γενικά έχει και άλλα χόρτα μέσα, που αυτά κανονικά αποτελούν τη ζωή της λίμνης. Αυτά δεν πρέπει να αφαιρούνται από την λίμνη, αν υπήρχε κάποιο τέτοιο θέμα ήδη θα είχαμε επιληφθεί και δεν θα είχαμε αφήσει χόρτα και νεροκάστανα στην λίμνη. Είναι γεγονός πως δημιουργούν καταφύγιο για τα ψάρια της λίμνης και γενικά για ότι άλλο ζωντανό υπάρχει μέσα στην λίμνη. Απορροφούν γενικά τοξίνες».

Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού αναπόφευκτα δημιουργεί δυσάρεστες και μη ανεκτές καταστάσεις στο υδατικό οικοσύστημα. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, αφ” ενός μειώνεται η διαλυτότητα του οξυγόνου στο νερό, αφ” ετέρου αφού είναι ανύπαρκτη η εισροή φρέσκου νερού, προκαλούνται προβλήματα. Σύμφωνα με τον κύριο Τσομπάνο «Όλα είναι μία λεπτομέρεια όσον αφορά για την καθαρότητα της λίμνης σχετικά με την πρασινάδα πάντοτε. Όπως καταλαβαίνετε με τις θερμοκρασίες που αντιμετωπίζουμε αυτό τον καιρό, η θερμοκρασία της λίμνης είναι γύρω στους 29 βαθμούς και είναι εύλογο από την στιγμή που δεν υπάρχει εισροή φρέσκου νερού αλλά λογικό και επόμενο να δημιουργούνται προβλήματα».
Άρα εύλογο είναι πως οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και η εναλλαγή τους με καταιγίδες να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην λίμνη, δημιουργώντας την πράσινη κρούστα. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της λίμνης «Τώρα μετά από κάποιο χρονικό διάστημα έχουμε έντονη ζέστη και αν δημιουργηθούν έντονες καταιγίδες και απότομες αλλαγές του νερού, αναμοχλεύεται το ίζημα με τα ρεύματα που δημιουργούνται από τον κυματισμό, και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να βγαίνουν από το ίζημα ουσίες όπως φωσφορικά και άζωτο και αυτά με κάποιες αντιδράσεις δημιουργούν την πρασινάδα».

Σε περίπτωση λοιπόν που αναμοχλευτεί το ίζημα θα πρέπει να γίνουν άμεσα οι δέουσες παρεμβάσεις. Όπως υπογραμμίζει ο κύριος Τσομπάνος «Εκείνο το διάστημα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στη λίμνη, ώστε αυτό το ανακάτεμα που γίνεται με το ίζημα να βγαίνει από τον πυθμένα να το κάνουμε να κατακαθίσει κάτω για να μην δημιουργηθεί αυτή η πρασινάδα που ήταν έντονη αυτές τις μέρες».

Έντονη δεν διαγράφεται η δυσοσμία από τη λίμνη της Καστοριάς, φέτος σε σχέση με άλλες χρονιές χωρίς βέβαια το πρόβλημα να έχει εξαλειφτεί αλλά τουλάχιστον περιορίστηκε. Βέβαια ευχής έργον είναι η λίμνη της Καστοριάς να μην αποτελέσει κλειστή δεξαμενή όπως αναφέρει ο κύριος Τσομπάνος «Κάναμε κάποιες προσπάθειες ,έχουμε περιορίσει αισθητά το πρόβλημα και ευχή είναι κατά την προσωπική μου άποψη βέβαια, να γίνει κάποια στιγμή, κάποιο έργο ώστε να πέφτουν φρέσκα νερά στην λίμνη τα οποία, είτε θα προέρχονται από ποτάμι είτε από οπουδήποτε αλλού, για να μην δημιουργείται το πρόβλημα που είδαμε αυτές τις μέρες».

Τέλος η δυσοσμία τη δεδομένη στιγμή ίσως να οφείλεται τόσο στις υψηλές θερμοκρασίες ίσως και στην πράσινη κρούστα που έχει σχηματιστεί σε σημεία της επιφάνειας της . Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της λίμνης «Από τη στιγμή που δημιουργηθεί η πρασινάδα συσσωρεύεται στην άκρη και δημιουργείται αυτή η μυρωδιά. Κάναμε κάποιες προσπάθειες για να περιοριστεί το θέμα και είμαστε σε καλό δρόμο. Εύχομαι να πάνε τα πράγματα καλά, θα είμαι σε επαγρύπνηση και ανά πάσα στιγμή, με το που αντιληφθώ ότι αναμοχλεύεται το ίζημα και κόβονται τα νερά με κάποιες διαδικασίες στο θυρόφραγμα θα προσπαθήσω να περιορίσω όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόγραμμα».

Εφ Ορίζοντες

Κοινοποίηση
recurring
Σας αρέσει το OlaDeka?
Κάντε μας like στο Facebook!
Κλείσιμο
Ola Deka Kastoria